Beställningsjobb från IOGT NTO

Det har luktat surt kring hela alkoholförbudet, för det är något som inte stämmer där tycker jag. 

Varför?

Vem tjänar på detta?

Det finns en spelare som rört sig i kulisserna länge här och det är landets mäktiga nykterhetsrörelse, som var ännu mäktigare tidigare och hade representanter på många poster i riksdag och förvaltning. 

IOGT NTO. 

De har sedan i somras bedrivit aktiv lobbyism gentemot regeringen och Folkhälsomyndigheten för att tvinga fram ett alkoholförbud. 

För hatar man alkohol passar man ju såklart på när man har skottläge och man tar inga fångar – pandemin kom som en fin biljett på posten att flytta fram sina positioner. 

I augusti kom första artikeln i deras magasin som hyllade det norska alkoholförbudet. 

I början av september började de ställa frågor till FHM på presskonferenser och när svaren inte var de önskade fortsatte de att maila. 

De har alltså aktivt sedan minst augusti lobbat för att Sverige skulle införa just det alkoholförbud regeringen sedan införde. 

Folkhälsomyndigheten tyckte varken då eller nu att smittspridningen motiverar en stängning men eftersom deras roll inte är att gå emot regeringens beslut har de sedan i november inte sagt något. 

De kritiserade dem hela hösten och hävdade att de ”duckar” i alkoholfrågan, för att de inte ville springa lobbyisters ärenden vars enda syfte sedan 1879 varit att förbjuda alkohol. 

Det roliga är att de gjorde en egen vinklad rapport de tänkte använda i syfte att få in ett alkoholförbud, men den konstaterar bland annat att alkoholkonsumtionen minskade 2020 jämfört med 2019. Bland annat för att färre gick på krogen, redan innan förbudet. 

De passade nyss på att gå vidare i sina ambitioner att torrlägga landet genom att kräva att Systemet stänger kl 17 varje vardag och fredag och lördag. Smart ändå. Det minskar verkligen trängseln. 

I sitt remissvar påstod de utan någon vetenskapligt belägg att Covid sprids mer via alkohol. Tydlig koppling? Var då? Förmodligen enligt deras interna möten. 

Vilka är då IOGT NTO?

Nykterhetsrörelsens största lobbyister, som har en lång historia med Socialdemokraterna. IOGT står för Independent Order of Good Templars och grundades i USA 1851. I Sverige kom rörelsen 1879. Andra nykterhetsrörelser då accepterade viss konsumtion av alkohol medan IOGT var de första rena absolutisterna. Från början var rörelsen kristen. NTO var en annan nykterhetsorganisation – Nationaltemplarorden – men 1970 slogs de båda samman och blev dagens IOGT NTO. 

Idag har man ca 26 000 medlemmar. Lukrativt när man som sossar har som tradition att ge lobbyister fördelar mot röster (som ex LO och Hyresgästföreningen).

Banden med sossarna går långt, de har bland annat ett spelbolag tillsammans med dem – Spero som sedan blev Miljonlotteriet. 

Kaliber hade ett program där de granskade Stadskampen i TV4 2006 som visade sig just vara Socialdemokrater och IOGT NTO bakom. Det var journalisten Magnus Sandelin som gjorde reportaget, nu mest känd för stiftelsen Doku och granskningar av islamismen i Sverige. 

Det var ett slugt upplägg. 

IOGT NTO och sossarna ville inte vara öppna med att de hade affärer ihop och valde att inte ens märka lotterna med sina organisationer som avsändare.

Sedan sålde man in konceptet till något produktionsbolag, för ”Total torp makeover” som sedan såldes in till TV4. Kändisar fick göra om torp i den aktuella staden för Stadskampen. Spero sålde lotter på plats och högsta vinsten var just torpet. 

Som av en händelse var samtliga kommuner socialdemokratiskt styrda.

Massa företag på plats ställde upp ideellt för att renovera torpen och alla städer betalade upp till 400 000 kronor att vara med. 

Men driva bolag är inte allt nykteristerna och sossarna har ihop, det finns lobbyister som jobbar åt sossarna. 

Andrine Winther är till exempel som är chef för deras riksdagskansli och fram till nyligen jobbade åt Löfven. Hon var vice ordförande till 2019. 

Parallellt med Rosenbad var hon alltså den näst högsta förtroendevalda i lobbyistorganisationen för nykterhet. 

En annan person som är lobbyist i riksdagen och sitter på flera stolar är riksdagsledamoten Elin Lundgren. 

2016 såg Löfven till att ytterligare en nykterhetslobbyist belönades – Robert Damberg fick en styrelseplats i Systembolaget. 

Före detta folkhälsominister Gabriel Wikström var poster boy för IOGT NTO:s julkampanj Vit jul. 

Amanda Linds statssekreterare har varit biträdande generalsekreterare i deras ungdomförbund Ungdomens Nykterhetsförbund. 

Men den viktigaste personer just nu för dem är Lena Hallengren och hon har verkligen ett gott öga till dem. 

Ett år före alkoholförbudet kallade hon dem ”en av landets allra mest betydelsefulla folkrörelser”. Och lyfte fram en ”aktivt reglerad alkoholpolitik”.

12 månader senare nästan på dagen stod samma Hallengren på en presskonferens och införde det första alkoholförbudet i modern tid. 

Grattis IOGT NTO

I juni 2019 var hon med på deras kongress. 

Några dagar senare besökte hon IOGT NTO i Västernorrland. 

I höstas, samma dag hon införde alkoholförbudet, talade om på invandrarnas IOGT NTO, som de döpt till Simon. 

Jag har begärt ut Hallengrens möten med IOGT NTO under 2020, som jag inte fått ut ännu. Men där kommer jag i så fall få veta om de haft ytterligare möten som inte synts på regeringens hemsida som officiella programpunkter. 

Som sagt, alkoholförbudet luktar surt. Och den som tjänar mest på det är IOGT NTO. 

Eftersom det inte finns några vetenskapliga skäl varför krogen ska tvingas bära hundhuvudet ser jag bara två skäl – regeringen får ett bra läge att visa den makt oppositionen gav dem i pandemilagen och framstå som handlingskraftiga och man slänger ett viktigt köttben till sina polare i IOGT NTO samtidigt. 

Och företagarna i Sverige, särskilt småföretagare som krogar är, trycks till av det mest företagshatande partiet i svensk historia. 

……………….

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!