SVT-aktivism

En av 2021 års hittills mest uppmärksammade artiklar var den SVT publicerade i helgen där landets befolkning, av förnumstiga statlig media uppmanades att låta bli att dammsuga. I solidaritet med den av miljöpartister förstörda elproduktionen och det eftersatta elnätet. 

Här fick också Winberg själv vara med på bild med dammsugaren i högsta hugg. 

Folk blev med rätta förbannade. Är det SVT:s jobb att springa regeringens ärenden och spela ner att vi har stora problem med elen i Sverige? Istället för att tja, till exempel granska och kritisera? Som media påstår är deras roll. Kollar man då lite på den här journalistens övriga värv ser man ändå ett mönster. 

2019 till exempel skrev han en artikel som påstod att majoriteten av svenskarna tycker att klimathotet är AKUT. 

Akut? Det låter ju helt otroligt. 

Men det har sin förklaring – undersökningen SVT citerar i sin artikel är vinklad. 

Undersökningen som citeras har nämligen inte ställt några öppna frågor utan man har helt sonika frågat: är klimatet akut eller inte akut. 

Inte mycket att välja på alltså. Vill man ha en rubrik som SVT fick – att en majoritet tycker klimatfrågan är en akut fråga – ska man såklart ställa frågan så där. Inte låta folk få tänka efter själva i olika svarsalternativ, som ställer till det med vinklingen. 

På SVT Inrikes skrev han 2018 en artikel som också handlade om klimatet. Där han obekymrat får driva sina egna teser om att en köttskatt behövs, även om det varken fanns något parti som gjort utspel eller något annat. 

På vilket sätt är det inrikes nyheter att FN kräver en massa saker, när som han konstaterat, inte svenskt parti driver frågan om köttskatt, inte ens Miljöpartiet? Jag ser bara ett sätt att själv få driva en fråga viktig för journalisten faktiskt. 

Dammsugaren var inte enda tillfället Zachrisson Winberg relativserar elbristen. I artikel från 5 februari kan man läsa redan i rubriken att Svenska Kraftnät i själva verket tycker att det är bra att det är elbrist och industrin tvingas dra ner för att det är ”bra för miljön”. 

Men så här gör ju media alltid – de ställer en vinklad fråga för att få det svar de vill ha och tar inte med frågan. 

Notera i artikeln att Svenska Kraftnät ju svarar ”Absolut.”

Frågan som inte finns med är rätt lätt att räkna ut: ”Kan det vara bra för miljön att dra ner elen?”. Bingo, som kan man sätta rubriken att elbrist, det är i själva verket en vinst. För alla och för miljön. 

Samma dag publicerade han en artikel om nedstängningen där han skrev ”Sverige har inte elbrist”. 

Som av en händelse är exakt det Miljöpartiet nu försöker hävda för att det är deras fel att vi….har elbrist. ”Vi har ingen brist om man räknar på helår”. Nähe nej men vi har ju skapat kärnkraften ni stänger ner för att vi ska HA EL när vi behöver, inte när vi inte behöver. Vem bryr sig om vi hade överskott den regnigaste kallaste juli i manna-minne? 

Han har skrivit länge om klimat och miljö länge och 2011 hamnade han otippat nog som en av Sverige Miljömäktigaste. Är det verkligen en utnämning som antyder objektivitet? Det tycker inte jag. Utan det blir ytterligare belägg för att han driver egna agendor på nyhetsplats. 

Men 2008 fick han ett annat pris av Aktuell Hållbarhet – Årets miljöjournalister. För att de ifrågasatte kärnkraften. 

Samma kärnkraft han nu tonar ner är viktig för att försörja landet under det kalla vinterhalvåret när vindkraftverken står still för att det inte blåser när det är svinkallt. 

Han har också ”åkt skidor utan snö” som vår vän Pär ”avskaffa alla val” Holmgren. 

Efter den fantastiska varma sommaren 2018, den varmaste sedan 1994, var han förvånad över att isen smält på glaciärer i Norrland. 

Lite kuriosa är att Zachrisson Winberg 2003 lånade ut sig själv att moderera en panel om el-allergi…… Varför man i hela friden gör det om man inte själv tror att man kan vara allergisk mot el och i synnerhet microvågsugnar och 4G-master. 

…………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!