Skandalöst, SVT

Here we go again, statlig media.

För nu ”granskar” de privata Facebook-grupper igen och ska torrstarta igång en debatt om ”demokratin”, hat och hot. Idag publicerade nämligen Vetenskapsradion en ”granskning” av en privat Facebook-grupp där 200 individer frivilligt anslutit sig och i ett slutet rum diskuterat Covid och pandemi. Och opinionsbildat för sin åsikt i svensk och internationell press. 

Med andra ord – de har utnyttjat sin grundlagsskyddade yttrandefrihet. 

Gruppen finns kvar så de har inte brutit mot vare sig Facebooks regler eller lagen, det är heller inte olagligt att maila utländska redaktioner med tips, artiklar eller något annat. Inte är det olagligt att som privatperson maila ambassader eller andra länders regeringar heller.  

Men se, det går inte för sig om man gör något andra människor inte gillar. Särskilt inte statlig media. 

Så Vetenskapsradion, oklart med vilka vinklade frågor, fick Folkhälsomyndigheten att ge dem det önskade citatet – ”chockerande att det här pågår. Obehagligt. ”

Ekot försöker också få den här privata diskussionsgruppens samtal till ett hot, utan att i ett enda inlägg kunna bevisa att det faktiskt föreligger några direkta hot i gruppen de säger sig infiltrerat. 

Så det krystas fram ett ”det hatiska tonläget i sociala medier under lång tid kan trigga gränslösa personer att begå brott”. Vilka brott eller vilken sorts ”gränslösa personer” eller exempel på detta orkar såklart inte SR vaska fram eftersom de ”experter” de pratat med antingen jobbat inom statlig media eller har svarat på helt andra frågor. 

I själva verket är detta ett i raden av hets-inlägg från statlig media mot medborgare som liksom de själva utnyttjar den fantastiska möjlighet sociala medier ger personer att hitta personer som tycker som de och dela intressen i olika plattformar. Deras intresse är Covid19 och det lägger jag ingen värdering i. 

Det borde SR inte heller göra. 

2017 försökte SVT sig på att ”granska hemliga FB-grupper”. Då var det gruppen ”Rädda vården” som var i skottgluggen. 

Då kallades det också skrämselpropaganda. Att vilja rädda vården, en grupp som ägdes och drevs av en undersköterska och där de som postade också jobbade i vården och syftet var att de skulle dela sina upplevelser. 

Då valde statlig media att skriva ut vem som låg bakom sidan. Han slutade efter SVT:s uthängning som undersköterska. Slow clap, SVT. 

Kan deras fokus på att en sida som drevs av undersköterskor och som handlade om att belysa arbetsmiljön för vårdanställda då var ”skrämselpropaganda” ha att göra med att just denna undersköterskan var moderat?

Beklagligt nog lever inte Fredrik Antonsson längre, han avled tragiskt i höstas, så jag vill passa på att skicka med att jag hade stor respekt för hans arbete med opinionsbildning för högern. Han var duktig och viktig. 

Lärde sig statlig media någonting av detta? Att kritisera vanliga medborgare som praktiserar sin yttrandefrihet är ingenting media ska syssla med och särskilt inte den som ägs och kontrolleras av staten. 

Skandalöst att de fortsätter med den här sortens reportage tycker jag. 

Dags att göra en pudel. 

…………………

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!