Varför uteblev frågor?

För ett par dagar sedan meddelade pappersverket Holmen att de på grund av den otroligt dyra elen just nu tillfälligt stoppar två av fyra pappermaskiner i Braviken och Hallstavik.  

Var ligger då dessa och drar el?

Nära Stockholm. Hallstavik ligger utanför Norrtälje och Braviken ligger utanför Norrköping. De belastar alltså väldigt tätbebyggda områdens elnätskapacitet. Där det bor många människor konsumeras det mycket el. 

Industrin konsumerar mest el av alla i Sverige och i industrin är just pappersbruk en av branscherna som inom industrin konsumerar mest el. 

För att behålla svenska jobb har industrin generösa rabatter på den höga elskatt som konsumenter och alla andra företag tvingas betala in till staten. 

Pappers- och massaindustrin står för 45 % av hela den svenska industrisektorns elförbrukning. 

Ser man till de industrier Holmen nu tillfälligt lagt ner handlar det om över 3 terrawatt-timmar. Lika mycket som hela transportsektorn eller fjärrvärmen. 

På ett år gör hela Sverige av med 138 TWh.

Om man tvingas dra ner på el till privatpersoner, dvs väljare, för att den här köldknäppen sätter stor press på hela vårt system då Miljöextremisterna i Rosenbad stängde Ringhals 1 precis och tidigare Ringhals 2, kommer det bli ett jäkla liv. Det är val 2022. 

Är det inte väldigt lägligt att just en av de största elkonsumenterna Holmen just när systemet riskerar hårt press och SVT rekommenderar folk att inte dammsuga i solidaritet med det antika elnätet frivilligt stänger ner?

Jag tror inte på slumpen. Även om de av Holmen angivna marknadsmässiga förklaringarna kan vara sannolika, att det lönar sig mer att ha butiken stängd så att säga, så har de hundratals anställda som nu går och rullar hatt på fabrikerna. Som de måste betala för. 

De försäkrade att inga anställda (noll) kommer påverkas. Även om vi importerar kolkraft för glatta livet är det oerhört lägligt att just en av de största konsumenterna i landet själva stänger ner precis nu. 

Jag undrar om inte Rosenbad slagit en liten signal, man har haft ett möte, lite mail har skickats. Vips är det en win-win. Holmen får någon slags ersättning av staten för att de stänger ner och inte säger upp folk och regeringen säkrar upp en buffert så att systemet inte svajar.

Bara en tanke här. 

Tipstack till Rickard Axdorff. 

………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!