Helt rätt, SR

I höstas gick 39 journalister ut och gnällde över påstådd rasism hos sin arbetsgivare i statlig media – det var för få svarta och utlandsfödda generellt och de som jobbar där fick sammanfattningsvis inte göra det roliga. Enligt undertecknarna. 

Allvarliga anklagelser ändå. Rasism på Sveriges Radio. 

I en intervju med Blank Spot projekt utvecklade initiativtagarna: 

”Uppropet som hämtat kraft från Black Lives matter-protesterna….”

”Det finns inga perfekta objektiva och allvetande journalister som kan täcka in alla perspektiv i sin rapportering”.

Flera av de som skrev under, bland annat initativtagarna, är uppenbarligen väldigt engagerade i frågan om representation, inspirerade av BLM och de har också fått arbeta med just BLM-frågan på Sverige Radio. 

Men givetvis är en journalist inte objektiv då. Så SR har därför begränsat vad de som skrev under får bevaka för att inte inslagen ska kunna ifrågasättas och kunna leva upp till kravet på objektivitet. 

En bra sak, tycker jag. 

Men se, det accepterar inte de 39 som klagade på rasismen. De tycker att de inte alls diskvalificerat sig utan tvärtom att de nu är ÄNNU sämre behandlade än innan uppropet. 

Ursäkta men är alla dessa 5 år gamla?

Vad trodde ni skulle hända?

Ni klagar på er arbetsgivare öppet och kallar dem rasister, en fruktansvärd anklagelse för övrigt. Och går själva ut med att ni inspirerats av BLM, att ni kräver identitetspolitiskt representation eftersom ingen annan än en svart kan bevaka svarta frågor och ingen annan än från Somalia kan rapportera om saker som händer i Somalia. Vilket ni också kräver ska rapporteras mer ifrån (trots att Somalia i en utrikeskontext inte är ett viktigt land, inte ens i afrikanska mått mätt är det som händer i underutvecklade Somalia särskilt intressant jämfört med Mali, Kenya, Sydafrika eller Nordafrika t ex) bara för att 70 000 personer.

I tidningen Journalisten får de som anklagade sin arbetsgivare öppet för att vara rasister gråta ut:

”Jag kan de här frågorna och det ger ett extra lager i rapporteringen att jag har personliga erfarenheter av rasism”.

Hon förstår verkligen ingenting om vare sig journalistik eller objektivitet tror jag och därför är det helt uppenbart att hon är på fel plats. 

Hur hon ens kan jobba kvar på ett företag som anser är rasister är oklart. Det är väl bara att byta jobb?

Det är inte orättvist att journalister som bevisligen offentligt yttrat sig subjektivt om frågor om rasism, BLM, kvotering, identitetspolitik etc inte sedan kan få arbeta med de frågorna. Förstår man inte det ska man inte jobba med journalistik. 

………………….

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!