Gängadvokat

Det börjar sippra in i vårt rättssystem – rättsrötan. Ett system i förfall. Det började med att det är svårt att få vittnen. Kriminella gäng skrämmer folk till tystnad med våldskapital som i brasilianska favelor. 

Därefter började de hota poliser och deras anhöriga. Nu åkte första advokaten fast för att vara en del av nätverket more or less. Franska polisen hackade EncroChat och upptäckte en svensk advokat som hjälpt gangstrarna i Vårby-nätverket (där rapparen Yasin anses vara en del av). Som av en händelse försvarat just gängmedlemmar gång på gång på gång. 

Vid avslöjandet hade han arbetat 8 månader med fallet, dvs sedan februari ungefär. 

Han beskrivs som ”stjärnadvokat” och heter Amir Amdouni, ägare av Devlet Advokatbyrå. Det vet jag eftersom det finns offentliga dokument som visar det.  

En 24-årig man anhölls den 20 januari 2020 misstänkt för skjutningen, åklagare var Johanna Rejdemo Storbjörk vid Södertörns Tingsrätt. 

Amir Amdouni blev utsedd till försvarare, i januari. I november 8 månader senare fick han lämna.

Och samma advokat som fick lämna i höstas är den advokat som kopplas till Vårby-nätverket. 

Devlet Advokatbyrå har genom Amdouni och hans partner Ekrem Göngür företrätt ett antal gängmedlemmar vid skjutningar och mord. 

I mars var Güngör advokat åt en till mördare i en gängkonflikt, som hade hela 20 vittnen vilket är ovanligt i sådana fall då de lyckas skrämma många vittnen till tystnad.

Devlet Advokatbyrå gör förresten stora pengar just som offentliga försvarare – 2018/2019 drog de in hela 11 miljoner i en granskning Dagens Juridik gjorde. 

Big Business att få fall efter fall med gängkriminella och notan tas som alltid av skattebetalarna. Bingo kan man säga. Delägarna har också en stor summa pengar instoppad i ett investmentbolag de äger ihop. 

Vi kommer få se mer sådant här. Alla i förorten är inte korkade, några av de som tar sig till universitetet och bli både advokater, revisorer och ekonomer kan komma att hjälpa gamla polare. 

Men det är ju så här det ser ut i bananrepubliker. När advokaterna är lika kriminella som de som de försvarar. 

Den här rötan i systemet måste städas ur. Vi kan börja med att en oberoende myndighet är de som utser advokater, och tar tillbaka tillstånden istället för den av advokater ägda och kontrollerade föreningen Advokatsamfundet. 

Ett så viktigt skrå som advokater ska inte kunna reglera och kontrollera sina kollegor. Det är inte värdigt ett demokratiskt rättssamhälle. 

Det har ju fd generalsekreterare och numera på heltid twittertrollande Anne Ramberg bevisat upprepade gånger genom åren. 

Läkarförbundet ger inte ut läkarlegitimationer, det gör Socialstyrelsen. Låt Domstolsverket eller annan rimlig myndighet vara de som utser och tar tillbaka rätten att kalla sig advokat.  

……………

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!