Rätt utan plikt – sossarnas nya motto

Trots att allt fokus legat på SD sedan 2006 och enorm kraft i media lagts på att analysera deras företrädare, vem som ska samarbete med vem och vem som egentligen legat bakom deras förändring i politiken har ingenting lagts på att analysera det viktigaste partiet att granska – Socialdemokraterna. 

För vad händer när det gamla maktpartiet som styrt i över 60 år i olika omgångar för att de samlat arbetarväljarna förvandlats till ett annat parti?

Valet 2022 kanske kommer bli det val när fler av LO:s medlemmar röstar på SD än S. De håller redan på att ta över männen och fler och fler kvinnor inom LO lockas att rösta på SD. 

Istället har Socialdemokraterna blivit beroende av motsatsen till arbetarklass – bidragstagare. För att det är i de områden där det bor flest utlandsfödda bidragstagare sossarna har siffror i valen från svunnen tid. Vissa områden så mycket som över 75 %. 

Vivalla i Örebro.

Politik handlar till syvende och sist om att göra. Baserat på tänkta tankar byggt på en ideologi men till slut ska man fatta beslut. 

Vad händer med viljan att lösa dagens problem när Maktpartiet har blivit Bidragspartiet?

Enligt senaste partisympatiundersökningen från SCB röstar nu nästan hälften av utlandsfödda på sossarna. I maj 2018 var det 41 %, i november 2020 48,4 %.

Bland de som inte jobbar väljer ca 40 % sossarna. 

Många av våra problem idag har sin grund i en oansvarig migrationspolitik med efterföljande utebliven integrationspolitik, under decennier. Framför allt när sossar regerat, även om Alliansregeringen har sina 8 år av att göra ingenting de heller som ansvar. De gjorde mycket bra saker men liksom sina företrädare la de en matta över problemen i förorterna, visslade och låtsades att det inte fanns. 

Handelns forskningsinstitut gjorde för några år sedan en kortstudie på migranter i Sverige vad gäller arbete. 

Efter 9 år i Sverige tjänar bara 30 % av invandrarna från Asien och Afrika över 20 000 kronor per månad.

Efter 15 år här har bara 54 % lön som kan klassificeras som anställd men bara 37 % tjänade över 20 000 kronor per månad. Hälften av populationen invandrare som kommit 1998-2010 var antingen arbetslösa, i arbetsmarknadsprogram eller utanför arbetskraften (sjukskrivna, föräldralediga, förtidspensionerade etc). 

Den nya generationens sossar, långt ifrån Stefan Löfvens generation, i sossarna växer nu upp med vetskapen att deras primära väljare är bidragstagande utlandsfödda och deras barn. 

Vi ser på sossarnas siffror, som gått ner från givna 45 % i varje val till att nu ligga på 28 %, och de hade 23 % återigen i mätningarna nyss. 

Skillnaden mellan 45 % och dagens siffror är SD:s stöd plus växel.

För att vara ett parti för arbetare, där gör din plikt, kräv din rätt är det centrala, och försöka kombinera det med att vara alla bidragstagares parti är ömsesidigt uteslutande. Det finns en gräns när solidaritet som argument varför en stor massa svenskar och även utlandsfödda som arbetar ska försörja en för varje år växande grupp av andra utlandsfödda som permanent tänkt försörja sig på bidrag. 

Sossar tröttnar på partiet, byter till SD och det verkar också som att fd sossar som valt SD under tiden i SD blir mer höger i ekonomiska frågor, när man undersökt deras värderingar. 

Den konflikten betalar sossarna just nu väljare för varje val på grund av. Att fler och fler arbetare inte ser att sossarna är ett parti för dem, för att de försöker att försvara och köpa röster av den grupp i samhället som har rätt men ingen som helst plikt. 

När ska media börja granska och ställa frågor om det här? När ska de börja borra i Socialdemokraternas själ som de så länge gjort med SD?

För det är den största politiska omvälvningen på länge, att det traditionella arbetarpartiet inte längre har arbetare som väljare.

Varje val utgörs sossarnas väljarbas till större och större andel av tre grupper: utlandsfödda, bidragstagare och framför allt, utlandsfödda bidragstagare. 

Det här är ju varför sossarna är helt oförmögna att lösa några av dagens problem som många har sitt ursprung i integrationsproblemen – de vill inte. För ställer de högre krav, har restriktiv invandring, ökar fokus på kriminaliteten och bidragsberoendet etc tappar de röster och för sossar spelar ingenting annan någon roll än makt. 

Jag tycker att det är underkänt att så få i media intresserar sig för det största som hänt i svensk politik på länge. 

Sverigedemokraterna är symptomet på detta, inte sjukdomen.

SD har media idisslat i 14 år minst. När ska de börja göra sitt jobb när det gäller Socialdemokraternas transformation?

………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!