Tankesmedjan Balans på tunn is

Korståget Markus och Åsa från bloggen de kallar tankesmedja fortsätter, och de påstår nu att de ”granskat” ett flertal kommuner vad gäller Engelska skolans eventuella etablering. 

Sundsvall, Upplands Väsby, Österåker och Härryda, bland annat. För jobbar man heltid för hemliga finansiärer man påstår är vanlig Swish på 50 000 per månad ungefär har man ju möjlighet att bara skriva om ett enda område om och om igen. Själv är jag inte tankesmedja men bevakar ett fyrtiotal ämnen parallellt men hey, jag påstår heller inte att jag har något slags Swish-rekord i Sverige utan jag driver ett konsultbolag. 

Och LO, Arena-gruppen eller vem det nu är som tar notan får någon slags valuta för pengarna ändå för frenesin är påtaglig, även om tyvärr innehållet lämnar en hel del att önska. För Markus kan ju inte politisk förvaltning och han kan inte läsa bokslut. Det är tydligt när man läser honom. 

Men eftersom de som betalar inte bryr som om fakta, bara friskolefrågan hamras sönder så är det ju go go go som räknas. 

Jag tänkte börja med Härryda. 

Bakgrunden till all Balans kritik är följande – för att elever väljer en friskola och därmed väljer bort en kommunal skola de tycker är sämre får den sämre kommunala skolan färre elever och därmed färre intäkter. Detta är orättvist. 

Vad var grunden med friskolereformen 1992 då? Att dåliga kommunala skolor skulle utkonkurreras och antingen skärpa sig så att de får tillbaka eleverna eller lägga ner. Helt enligt plan alltså men eftersom Balans hatar valfrihet och vill förbjuda alla föräldrar att välja en skola som passar just deras barn är detta ändå kärnan i deras kritik. 

I en 40 (!) minuter lång film på Youtube där Markus pratar till en oändlig radda av trist formgivna PP-slides där han försöker ge sken av att han förstår ekonomi och politik sammanfattar han en eventuell etablering av IES eller vilken friskola som helst med – det behövs inte. 

Det är så mycket märkliga påståenden här och i filmen. Som att ”det drabbar kommunens elever” om det startar en friskola i Härryda. Det finns inget belägg för det påståendet. Att det per automatik blir sämre för varenda elev i varje kommun så fort en friskola startar.  Det finns inga belägg för att elever i Härryda får en sämre skolgång. 

Kommunen har samma kostnad i skolpeng varje år oavsett om barnen går i en kommunal skola eller i en friskola. Däremot har de fasta kostnader vad gäller antal lärare på kommunala skolor och även kostnader för fastigheterna, medan rörliga kostnader som skolmat givetvis anpassar sig om elevantalet sjunker. Färre elever kan göra att personal sägs upp från kommunen och lönekostnaderna sjunker. 

Nu begär jag inte att en person som aldrig själv jobbat som rektor förstår hur man driver en skola men basala ekonomiska kunskaper kan ju ändå förväntas om man vill bli tagen på allvar. 

Jag vet att det kommer som en chock för lärarkåren men det är alltså så nästan alla andra har det i världen. Att arbetsgivaren vid arbetsbrist säger upp dig och du har alltså ingen av gud given rättighet att få jobba exakt på det ställe du önskar resten av livet. 

 

Vet ni vad detta belastar?

Kommunens budget. Inte varje enskild elev. Markus blandar glatt ihop elever med skolor med kommuner i sina inlägg nämligen. 

Larsson är full av energi, att publicera den ena pinsamma rapporten efter den andra när han inte gör 40-minuters ”filmer” på lökiga slides. Tyvärr är kvantitet och kvalitet inte korrelerande och ingenting har gör har någon substans. 

Som den här ”rapporten” om bland annat Härryda.  Där han hänvisar till en låst artikel i skräptidningen ETC som någon slags källa. Där ”föräldrar” protesterar enligt uppgift.

I rapporten säger Markus att det är samma i Härryda som i Landskrona. 

Så jag läste Landskrona-exemplet. 

Hemsö Fastigheter byggde en ny skola på mark som Landskrona anvisat. Sedan hyrde IES denna nya skola av Hemsö, som alltså är ett från kommunen fristående bolag. Detta är standard inom skolbranschen, att kommunen inte äger alla byggnader. Inte sällan har kommunerna dessutom bolagiserat sina helägda skolor i ett eget aktiebolag som de sedan betalar hyra till. Men Hemsö är alltså en extern fastighetsägare. 

IES får som alla skolor skolpeng och den ska täcka hyran men man får enligt lagen inte behandla skolor olika så friskolor med höga hyror för att skolan är nyproducerad har rätt till högre skolpeng än vad kommunen betalar för elever som går i billiga gamla lokaler. Detta är lagen, inget som kommuner kan förhandla bort. 

Vet ni varför?

För att lagen skyddar alla elever och de har rätt att få samma slags ersättning för sin skolgång. Men det här tycker Markus är skumt och dåligt. 

Sedan kommer det kanske mest orimliga – han påstår att IES inte tar någon risk. Att hyra en skolbyggnad och lägga massa tid på att anställa lärare och personal, få elever att välja skolan och bygga upp en fungerande organisation är ingen risk alls. Det är hur lätt som helst att bara dra från kommunen om de låter bli att ge extra ersättning de enligt lag ska göra enligt likabehandlingsprincipen eller så har friskolan rätt att dra dem till Förvaltningsdomstolen. 

Men hey, man kan bara dra mitt i terminen. Tror Markus. 

Vilka är då Hemsö fastigheter? Hade Markus orkat googla hade han sett att det ägs av våra pensionfonder till 85 % och deras huvudsakliga verksamhet är just att bygga, äga och hyra ut skolbyggnader över hela landet och i Finland och Tyskland. Avkastningen går till landets pensionärer, den där hemska vinsten alltså bolaget tjänar på att hyra ut skolor till kommuner och privata aktörer. 

Om IES mot förmodan vill avveckla en verksamhet är det en process, man sitter ju med hyresavtal med Hemsö som måste löpa ut först. Och när de väl är upplupna sitter kommunen med 0 kr i kostnad till Hemsö, för avtalet de har är ju med friskolan. Inte kommunen. Det är alltså Hemsös problem om skolan inte får en ny hyresgäst, det belastar inte kommunens budget. 

Men jag har inte tid mer i det här inlägget att lära en medelålders lärare på högstadiet hur ekonomi fungerar. 

I Härrydas lokaltidning fick Markus Larsson utveckla sin kritik, och fick svar på tal av kommunen. 

Till saken hör också att Balans hysteria handlar om att Engelska skolan ihop med Skanska ansökt till kommunen om att få ett planbesked om en tomt för en framtida etablering med skolstart 2024.

Det finns inget beslut för kommunen kan ju inte fatta beslut att nya skolor kan byggas på mark som inte planlagts, det får man inte. Alltså måste marken först planläggas, sedan bestämmer kommun vem som i så fall får bygga på den. 

Men det stoppar ju inte en person som vill koka soppa på teorier som i Markus huvud är det redan bestämt att Härryda ska får en IES. 

Sedan fabulerar han fritt att Härryda kommun har någon slags valmöjlighet att slippa ge de elever som skulle välja denna hypotetiska skola (som sagt, marken är inte ens planlagd) extra skolpeng för att nybyggda skolor är mycket dyrare än svingamla kommunen äger. 

Jag är full av beundran av tålamodet landets lokapolitiker har med att tvingas gång på gång förklara hur politik och kommunal ekonomi fungerar för en person vägrar lära sig och förstå. För att han inte vill. 

”Det är dyrt att bygga nya skolor och kommunen anser att fristående och kommunal verksamhet (red.amn elever oavsett ägare) ska ges så likartade förutsättningar som möjligt.”

Men nej, det är Markus emot. Han tycker istället att alla elever som går i nybyggda skolor bara ska få skolpeng motsvarande 14 000 kr/elev och inte en krona till. Skit samma om företaget då inte har råd med lika många eller bra lärare. Eller det är ju det som är syftet, att tvinga friskolor att då lägga ner. 

Skolan behövs inte har Markus bestämt. Men enligt kommunen finns två skolor som kommer fyllas på allt eftersom planerade bostadsområden byggs och elever i Hindås idag kan gå hela sin skolgång i skolan närmast vilket de inte kunnat innan. Men nej, inte viktigt för Markus. Härryda behöver inte en till skola.

Det Markus och hans vänsterpolare egentligen menar är att när de duktiga eleverna drar från en dålig skola blir det stökigare och inga kuddflickor finns att sätta bredvid de sämsta eleverna.

Det han inte talar ur skägget kring är att han egentligen vill tvinga duktiga elever att gå i den skola byråkraterna bestämmer, för att fördela de dåliga elevernas resultat på duktigas så att snittet i skolorna åker upp. För honom är inte varje barn en individ utan ett medel till fina siffror och statistik. 

Han vill förbjuda alla aktiebolag inom skolan. 

Är det inte märkligt då att han inte med ett enda ord gett sig på Academedia? Varför riktar han bara in sig på Engelska skolan? Han har skrivit på den där bloggen sedan 2017, mer frenetiskt sedan de fick en stor finansiär i ryggen så att de kan jobba nästan heltid med det. 

Svaret är enkelt – alla hatar redan Academedia. Jag också. Jag försvarar friskolesystemet alla dagar i veckan men inte ens jag kan hitta ett försvar för Academedia. De är också ruttna i debatten för de vill inte att någon försvarar friskolesystemet. Om till exempel skolpengen minskas till 85 % av kommunala skolor, vilka är vinnarna?

Academedia. De kan då enkelt köpa upp alla landets kvarvarande privatägda skolor som äger en eller några enheter för att deras resultat dödats av politiken och de därför kostar typ ingenting att köpa längre. Grattis. Till slut kommer det finns två sorters skolor i Sverige – kommunala eller Academedia. Det är deras mål i alla fall. 

Så Markus ger sig på den skolan även friskolekritiker älskat – Engelska skolan. Kan man skjuta ner skolkoncernen till och med Anna Ekström lovordat tidigare i sin karriär kan man döda systemet, tänker man sig. Och ta ner friskoleförsvararna en efter en som börjar tvivla. Smart men oärligt. så klart. 

Vems ärenden springer Markus?

Ingen vet, han är inte öppen med det. Men retoriken, den hittar du….i arbetarrörelsen. Framför allt inom LO. Som har kongressbeslut på att stänga valfriheten och framför allt börja med att förbjuda just aktiebolagen. 

Det är också underhållande att Markus även ser en konspiration mot honom personligen. För att han inte får exakt det han önskar. Jag kan meddela Markus att om jag tog det personligen varje gång handläggare obstruerar alla mina begäran genom åren hade jag slutat för länge sedan. Välkommen till verkligheten där många offentliga avsändare tycker begäran om handlingar i själva verket är jobbigt att ta fram.  

Och han ser ju en riskkapitalist i varje buske så det är såklart de som ligger bakom varför han inte fick ut just det mailet han begärt ut från kommunen XYZ. Javisst, självklart. 

Alla som inte tycker som Markus är också korrupta, även de liksom tjänstemän och alla lokala politiker, köpta av ondskefulla riskkapitaliser. 

Markus är i själva verket alla kommuner och IES stora skräck, så duktig är han på sitt jobb. Spelet är riggat när han kommer. Det gäller att huka sig då. 

I själva verket vet såklart ingen vem han är eftersom han bara finns på Twitter, där blygsamma 5-6 personer åt gången re-tweetar honom. När han inte håller digitala stridsrop för Lärarförbundets samtliga lokalavdelningar då. Eller gör jättetråkiga filmer ingen kollar på. 

Måste ändå vara drömmen att bli intervjuad i lokaltidningen och få lite star-quality han själv tycker att han förtjänar. 

Han orkade dock inte läsa synpunkterna från kommunens invånare. De flesta hade synpunkter på själva platsen , medgav den researcher han hittat pengar från den stora Swish-bulken han cashar in varje månad att betala. Och de 1800 kronor det kostade att begära ut alla 880 sidorna. Jag fattar varför registratorerna är less på Markus faktiskt. 

Jag har aldrig i mitt liv begärt ut så stora dokument. Ever. 

En klassisk rättshaverist med en slags grandios självbild. 

Och som inte kan vare sig grundläggande ekonomi eller kan ta in basal fakta ens när politikerna försöker prata långsamt och använda så lätta ord som möjligt för att han ska förstå. 

Men för att använda hans egen retorik – det är redan riggat. I hans hjärna. Han har bestämt sig för att verkligheten ser ut på det sätt han ser inne i sitt huvud så fakta kan liksom inte rucka den bilden ens om han får det kastat i huvudet. Sad. 

Häng med när jag i nästa inlägg om Balans gör samma game set match på Österåker!

………………….

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!