Restaurangbranschen kvävs till döds

Jag är verkligen rasande. Över hur en hel bransch först utsetts till syndabockar för smittspridning utan något som helst vetenskapligt stöd. Och sedan över en bedövande tystnad när småföretagare och krögare i princip belagts med näringsförbud utan att få någon som helst hjälp. 

Mat är mitt och makens största intresse. Mycket vi gör på vår fritid handlar om mat. Han jagar, jag odlar, tar till vara på skörd, förädlar, plockar svamp och vi lagar lika gärna mat själva som går äter andras, både hemma hos vänner och på krogen. Vi äter med stor entusiasm allt från streetfood till 3-stjärnigt i Sverige och utomlands. 

Därför blöder mitt hjärta när jag ser hur så många duktiga krögare gå på knäna i huvudstaden, och runt om i Sverige. 

Nästan mest provocerande är det att läsa när Centern nu, när den regering de är stödhjul åt i en lag de stöttade utan någon som helst förhandling gör att branschen straffas ännu mer, nu går ut och låtsas bry sig. 

Fräckheten Centerpartiet just nu håller på når inga gränser. 

Först stödjer de utan protest en regering och en lag som kväver restauranger. Sedan låtsas de som om de bryr sig om företagare. 

Före detta pressekreteraren för C i Stockholm Frida Demervall är gift med Centerpartiets policychef. Ändå tror hon att detta känns trovärdigt. 

Branschen kallar alkoholförbudet för näringsförbud, vilket det är. För att vissa nattklubbar i Stockholm inte höll avstånden i höstas bestämde sig den företagshatande regeringen att kollektivt straffa kvarterskrogen i Sundsvall, pizzerian i Lycksele och kinakrogen i Karlstad. 

För att tvinga krogen att stänga 20.30 är ett näringsförbud. För er som inte förstår vad ”ingen alkoholförsäljning efter kl 20” betyder: enligt alkoholtillståndet måste krogen stänga 30 minuter efter att tillståndet slutar gälla. Man bryter alltså mot tillståndet, som kan ryka, om man har öppet 20.35. Folk FÅR inte sitta kvar och dricka upp sin öl eller äta upp sin mat ens efter det. Eller beställa en cola. 

I desperation och för att ingen lyssnar på när en hel bransch dödas startades nyligen uppropet ”Grytor och kastruller”. 

Klockan 15 varje dag går restauranger ut på gatan och smäller i grytor och kastruller på gatan framför sina krogar i Stockholm. 

För trots näringsförbud får inga krogar några pengar. Regeringen skyller på ”handläggningstider”. Pengarna kommer att betalas ut tidigast i april. 

Det första omställningsstödet gällde bara mars-maj och restauranger var de som drabbades hårdast även då. I snitt hade de tappat 72 % av omsättningen, utan alkoholförbud. 

Centern verkar ha skickat ut ett PM att nu låtsas bry sig om de företagare man sände till den ekonomiska galgen bara för några veckor sedan för även Stockholms borgarråd Karin Ernlund låtsas vara bekymrad och rynkar på pannan på en bild i sociala medier. 

Hon är arbetsmarknadsborgarråd i Stockholm stad (det är kommunen som just hanterar alkoholtillstånd) men tycker att det är mer meningsfullt att vara bekymrad på Instagram än att i sitt fixa till exempel det som flera andra kommuner nu för att rädda sina restauranger infört – att inte kontrollera om krogen verkligen stänger när alkohloförsäljningen stängt så att folk kan få sitta kvar. 

Vilket Ljungby, Lund, Mora och Malung/Rättvik hittills aviserat att man tänker göra. 

Varför gör inte Stockholm det?

Låt folk sitta kvar på krogen efter 20.30 tills regeringen släpper näringsförbudet #räddakrogen

Under tiden slår desperata krögare på sina kastruller utanför krogen utan att någon verkar lyssna. 

Det är tragiskt att se hur desperationen sprider sig och ingen gör något. Jag hade ett upprop på min Facebook och 22 000 nåddes av inlägget. 

Bland annat det här: 

Framför allt behöver regeringen fatta beslut om att ta bort näringsförbudet och sluta skuldbelägga krogen för smittspridningen, som enligt Folkhälsomyndigheten inte alls sker på krogen. De krogar som följt reglerna om beställning vid bord och meter mellan borden borde få ha öppet som vanligt, åtminstone till 22.30 som reglerna var tidigare. 

Ta bort alkoholförbudet från kl. 20 NU!

Fixa omställningsstöd kan ske parallellt för krogen har alltså tappat 63 % av sin omsättning. 

Ni ser på diagrammet vilken slakt det är handlar om. Det är allvar nu. Ska vi ha kvar några krogar efter pandemin är det dags att regeringen tar ansvarsfulla beslut även när det gäller ekonomin. 

Krogar som skött sig hittills ska inte beläggas med yrkesförbud. 

Sedan vore det klädsamt om Centerpartiet tog sitt ansvar för det elände de ställt till med istället för att nu låtsas bry sig om krögarna för att plocka poäng.

Vet ni vad det kallas?

Populism.  

…………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!