Tidningen Syre och konspirationsteorierna

Den så kallade oberoende gröna tidningen Syre, som drivs och ägs av den fd djurrättsaktivisten och miljöpartistiska politikern Lennart Fernström är på korståg mot Moderaterna. Fernström är för övrigt tongivande i den lilla rörelsen som vill införa Medborgarlön. 

I en serie artiklar försöker de suggerera fram jäv och korruption mellan Moderaterna och vårdbolaget Kry. 

Jag är som bekant helt för att peka på personkopplingar i mina egna granskningar men då är de relevanta och bygger inte på okunskap om hur besluten fattas och vilka roller folk haft. Men så jobbar inte Syre. 

Deras ”scoop” är så framkrystad att jag själv blir generad å deras vägnar att de ens publicerade faktiskt. 

Den första oegentliga kopplingen Syre vill belysa är Erik Randberg, som jobbade som analyschef åt Moderaterna. I staden. 

Han jobbade åt alla moderater i Stockholm stadshus, inte bara Anna König Jerlmyr och ansvarade specifikt för kommunikation. 

Men det är alltså inte Stockholms stad som ansvarar för vården utan det gör Region Stockholm. Tidigare Stockholms län. Och det är således i Hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen beslutet om försäljningen av 117 ska tas. Nämnden leds av folkpartisten Anna Starbrink för övrigt. 

Om någon från Syre läser detta kommer ett tips: kommunen och regionen är alltså OLIKA saker, dit man väljer på OLIKA valsedlar varje val.

Erik Randberg har inte jobbat en enda dag åt regionen. Att han satt och jobbade med kommunikation i Stadshuset är alltså noll och ingen merit vad gäller försäljningen av någonting alls som har med vård att göra. 

Syre fortsätter krysta fram korruption med ännu mer långsökta – en svåger med Michael Storåkers, som varken har eller haft politiska förtroendeuppdrag eller jobbar åt partiet utan som har en lång och framgångsrik karriär bakom sig som reklambyråägare och arbete med konst och antikviteter.

Att Storåkers sedan hjälpte sin gamla polare Ulf Kristersson gratis i riksdagsvalet med råd i kampanjen har alltså ingenting med vården i Stockholm att göra. 

Erik Hjelmstedt på Kry är svågern och det andra scoopet är att han sitter i Svenska Dagbladets styrelse. 

Svenska Dagbladet och Stiftelsen Svenska Dagbladet är helt olika saker, där det förra är ett aktiebolag som ägs av Schibsted och den senare är en stiftelse som förut ägde Svenska Dagbladet och som kontrolleras av moderater. 

Stiftelsen Svenska Dagbladet äger dock ingenting av Svenska Dagbladet längre, de resterande 0,6 % av aktierna såldes för över ett år sedan. 

Och hans svåger Erik Hjelmstedt påstås av Syre att sitta i Svenska Dagbladets styrelse. Vilket han inte gjort sedan 2017 enligt sin egen LinkedIN. 

Vänsterns förra favorithatobjekt Filippa Reinfeldt, som också råka vara en framgångsrik snygg högerkvinna precis som Ebba Busch och Sara Skyttedal som tagit över förstaplatsen, får också en släng av sleven. Hon beskylls för att ha haft något med att göra att regionen sålde Bromma sjukhus till Vectura. Hennes egna meriter som politiker i regionen är vid det här laget snart 7 år gamla. Hon avgick nämligen efter valet 2014. 

Om miljöpartistiska Syre vill avslöja vänskapskorruption är jag helt för det, om det har hänt. Men detta är bara pinsamt. 

Artikeln är full av faktafel och uppvisar en förbluffande låg kunskapsnivå om hur beslut fattas. 

Inte ett rätt, Syre. Fokusera på något ni är bra på istället. Vad det nu är. 

Eller vänta. Lura till sig presstöd, precis som ETC är de bra på.  De hade liksom ETC massa material de skickade runt. Smart att få betalt för innehållet för fem tidningar, samma innehåll alltså. Men genom att fd anställda läckte systemet till Presstödsnämnden (Mediestödsnämnden idag) stoppades presstödet under utredning. 

De fick efter utredningen inget presstöd 2019.

Och eftersom Lennart Fernström inte kan tjäna pengar själv utan bidrag från landets skattebetalare ansökte han direkt efter beslutet att inga pengar kunde cashas in om rekonstruktion, där skattebetalarna fick notan för hans anställda. Och Skatteverket och presstödet sattes som ”oprioriterade” skulder. 

Syret tog väl slut på kontoret när de pressade så hårt för att få fram detta pinsamma försök till konspirationsgryta.

Bättre lycka nästa gång, säger jag till Syre.

I en tidigare version fanns ett stycke med fel datum gällande Bromma sjukhus.

…………………. 

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!