Forskning till salu

I morse på TV4 Nyhetsmorgon hade de en forskare från SLU som fick berätta om hur fantastisk en ny svensk färs på gråärtor, sötlupin och åkerböna. Elin Röös var där som forskare och påstod att just denna färsen är extra bra för att den till skillnad från annan vegofärs gjord på soja. Och svensk.

Hon sa visserligen att just svenskt kött på naturbete också var helt okej men i övrigt är vego bäst och den här nya färsen extra bra.

Det hon inte sa var att hon gjort studier betalade av Axfood just på färs gjord på baljväxter från Sverige.

Eller att hon gjort samma sorts studier åt Oatly. Två stora aktörer på matmarknaden som genom köpt forskning vill tjäna ännu mer pengar.

Axfood Foundations arbete med att få fram just en sådan färs Röös som forskare gjorde PR för i morse har belönats med en nominativs till ett hållbarhetspris 2020.

Gråärtor, sötlupin, åkerböna och raps.

Röös är även köpt av Oatly för på Oatlys sajt nämner de just henne. De lägger miljoner på just sådant här varje år.

New Legume Foods är statliga pengar som gått från Formas till SLU och projektledare Elin Röös, där Oatly är en av aktörerna. Syftet är just svenska baljväxter i nya livsmedel.

Axfood bestämde sig i själva verket för att utveckla just en förs på gråböna för länge sedan.

På hemsidan passar de på att sprida vidare de myter om kött alla som vill tjäna pengar på vego glatt och cyniskt gör.

Svenska djur betar antingen själva utomhus och äter sådant människor inte kan äta (våra magar kan inte omvandla gräs till energi). Eller så äter de gräs som odlats för att åkermark ska skifta, annars utarmar man jorden. Deras bajs är naturligt gödsel ute och inomhus samlas det upp till biogas eller gödsel.

Det är alltså helt fel att våra kor äter mat vi kunnat äta eller att marken de äter från skulle bli mat. Dessutom blir du mycket mättare på kött än grönsaker så energieffektiviteten i bränslet till kroppen är mycket högre. Veganer måste äta mycket mer mat för att få i sig sina 2000-2500 bra kalorier per dygn.

Klimatsekterister går dock hand i hand med kapitalet som ser pengar i grönt och köpt forskning. Jag har inga problem med att bolag vill tjäna pengar men när forskare står i TV som forskare ska man inte lura tittarna utan vara öppna med att hon betalats av matindustrin.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!