Kriget om internet har börjat

Copyrightdirektivet var första slaget. Som internet förlorade. Nu börjar kriget på riktigt.

För den länsskatt media-koncerner har lobbat för i många år verkar bli verklighet i Australien, som tänker lägga fram en lag som tvingar Google att ge media-bolag pengar för de artiklar som folk får upp när de söker.

Google är en sökmotor som tjänar pengar på sökresultat via annonser. Nu tänker mediabolag istället för att utveckla sin egen verksamhet för att konkurrera via politiker kräva att Google ”delar med sig” av sina. För de har tappat intäkter för att de är dåliga men istället för att utveckla egna nya digitala sätt att tjäna pengar har de sprungit till pappa lagstiftaren.

Men eftersom ett privat företag inte måste leverera tjänster någonstans blev reaktionen precis som i Spanien, som hade samma skatt 2014-2016, säger Google nu att de i så fall tar ner hela Google i Australien. Helt. I Spanien tog de bara bort all media, som efter 2 års mörker vad gäller trafik, bönade och bad att lagen skulle läggas ner. Vilket de gjorde.

För media tjänar pengar på att gratis finnas på Google. Utan annonser. Den trafik de får av Google tar de betalt för av sina annonsörer. Men mycket vill ha mer.

Kaxiga politiker kontrade med att lagar bestäms av dem och kallade Googles helt rimliga respons för ”hot” och ”utpressning”.

Vad som händer nu är inte klart men jag hoppas att Google statuerar ett exempel. Giriga lata medieföretag som beställt lagstiftning ska inte lyckas med SIN utpressning.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!