Gröna Städer och Huawei

Som följer mig vet att en av de saker jag skriver om är astroturfing, när något låtsas vara något annat. Ofta gräströtter men det kan även vara en front ett företag eller något annan har. 

I ett par dagar har jag därför grävt runt kring Gröna Bilister, pratar med Kina-kännare och andra för att skapa mig en bild av dem och Huawei. För det är något skumt med dem. 

2017 startade Sebastian Navab organisationen Gröna Städer, som han kallade branschförening för hållbarhet och som skulle hjälpa medlemmarna med bland annat upphandling. 

Navab är socialdemokrat och var kommunikationssamordnare åt Göran Persson innan han startade för Nav PR och Progress PR och sedan Labyrint, som fusionen mellan Hegeli och Nav idag kallar sig. Han är lobbyist med goda kontakter och vet hur man påverkar. 

Läser man hemsidan är den mycket tunn. Ingenting om vilka som är medlemmar, vad det kostar och under fliken Rapporter ligger en enda – om Agenda 2030. 

På LinkedIN kan man läsa att de har 0-1 anställda och även där är det mycket lite information. 

Alla organisationer med medlemmar använder antalet och även vilka som är med som påtryckningsmedel i sin lobbyism. Men just Gröna Städer vill inte avslöja en enda medlem på hemsida. Är inte det märkligt?

Först när man scrollar runt får man information i en bisats vid en rapport att de har ”50-talet företag, organisationer och kommuner som medlemmar”. Inte så imponerande faktiskt för en organisation som funnits sedan 2017 och som enligt pressmeddelandet ville bli en branschorganisation, med storslagna planer. 

Via ett av deras pressmeddelande kan man pussla ihop att några av medlemmarna är nedanstående. 

En kommun som varit med är Ale Kommun, de betalade 25 000 kronor per år men valde 2019 redan att avsluta.  Av detta får vi i alla fall informationen om att medlemsavgiften är 25 000 kronor, och som synes verkar det mest vara företag som medlemmar. 

Däremot har de lockat till sig mängder med före detta politiker som lockats av fina ord om ”hållbarhet” och digitalisering att skriva på sitt CV. Grönt är skönt och högsta mode just nu vad gäller politik. Alla vill vara med. 

Anna Ljundell, fd kommunalråd i Nynäshamn och politiskt sakkunnig till Morgan Johansson i regeringen 2002-2005. Hon jobbar på Navabs PR-byrå Labyrinth med var också med och skrev en rapport åt Gröna Städer. Roger Tiefensee är fd rikdsdagsledamot för Centern. 

Alf Karlsson, generalsekreteraren för Gröna Städer, är miljöpartist och före detta statssekreterare åt Peter Eriksson. 

Navab fick civilminister Shekarabi att invigningstala när de startades. 

I maj 2020 hade sossarna inga problem med Huawei och 5G-nätet. 

En storslagen lansering med storslagna planer om att bli en stor spelare, många tunga politiker från S, MP och C har knutits till projektet och ändå väldigt lite verksamhet. Det får mina varningsklockor att ringa. 

Gröna Städer har i princip inte gjort så mycket alls sedan 2017, jag har sökt på deras hemsida och online. 

Men plötsligt, när PTS i november 2020 utesluter Huawei från 5G-auktionen (även som underleverantör) på Säpos inrådan, liksom många andra länder gjort redan, händer det grejer. 

En månad senare har de spottat ur sig en rapport på 38 sidor

I rapporten hänvisar man till en rapport från Oxford Economics. 

SvD skrev om detta för ett par dagar sedan och ringde Alf Karlsson, som medgav att man inte varit öppna med att siffrorna man fått kommer från en av Huawei sponsrad rapport. 

Gröna Städer är en känd front för Huawei och de har använt detta i andra länder i olika former, genom att prata om just Gröna städer i kombination med en digitalisering (som ju de tänkt att de ska stå för). 

Allt pekar på att organisationen inte har någon egentlig verksamhet som de påstår att de har, att de knappt släpper några rapporter heller utan verkar ha ett icke synligt syfte.

Att de så snabbt var ute ur startblocken just när Huawei inte fick vara med i auktionen ger väldigt tydliga signaler att de har något med Gröna Städer att göra. 

Jag kommer följa den här frågan djupare. 

……………

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

 

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!