Vice president?

Jag tänkte avhålla mig från att kommentera att Biden och Harris svurits in just för att jag bara bryr mig om politiken och den ser vi inte ännu. Jag kollade inte på Trump eller Macron heller, tror inte ens Macrons TV-sändes. 

Men när flödet fylls av gråtmilda kommentarer av såväl moderater som andra i högern tillsammans med landets vänster och låtsas-liberaler , inte minst någon konstig besatthet av Kamala Harris, måste jag skriva något. En liten kommentar bara. 

För folk verkar tro att det är Biden som tillsammans med Kamala Harris som typ delar på presidentskapet och att hon på något sätt ska uträtta stordåd på egen hand. 

Det kommer inte hända. Just för att hon är vice president. Det är ingen roll som trots sitt namn på något sätt delar makten med presidenten nämligen, det är en position utan något annat ansvarsområde idag än att vara något slags bollplank till presidenten. Om personen har tur. I värsta fall är det bara en fin titel vars åsikt presidenten i fyra år ignorerar och vice presidenten har bara två val – acceptera det eller avgå. 

Kamala Harris är framför allt vice president för att Joe Biden, som i 30 år velat bli president och ironiskt nog bara blev vald när massa amerikaner snarare valde att inte rösta på Trump än rösta för honom, såg henne som ett medel att nå dit. Hon drog rätt sorts röster. Hans analys var korrekt för han vann ju äntligen. 

Kamala Harris utstrålning, fans och rätt språk gentemot den mest woke delen av hans väljarbas tillsammans med att hon är kvinna och färgad gav honom segern i en tuff match. Det var ingen promenadseger. 

Sedan vill han ju hellre ha henne inne i tältet så att säga så att hon under hans presidentskap inte utmanar och kan kritisera för att hon är en stark och populär kandidat ändå. 

Alla kvinnor som tycker att det är så fantastiskt att USA äntligen har en vice president som är kvinna, snälla läs på lite om amerikansk politik och ni skulle se andra förebilder i så fall. Som republikanen Condoleezza Rice som var utrikesminister under Busch. Hon hade makt på riktigt.

Men då hörde jag få som hurrade lika unisont. 

Om Biden hade velat ge Kamala Harris makt hade han utsett henne till justitieminister eller utrikesminister. Istället fick hon ansvar över ingenting faktiskt. Hon är en slags symbol bara, en understudy till presidenten vars chans att bli president i och för sig är större än många andra vicepresidenter för att Joe Biden är 78 år och hälsan styr man inte över. Får han en stroke är stolen hennes men tills dess ska hon vara glad om Biden verkligen menar att han vill att hon är den sista i rummet och säger vad hon tycker. 

Att han sagt det i media betyder ju inte att detta kommer att hända. 

Och till fåntrattar som tror att Biden skulle lämna över frivilligt till Harris bara för att hon på något sätt skulle vara bättre – han har inte försökt i 30 år att få det jobbet bara för att ge bort det. Han kommer hellre bokstavligen dö. 

Om ni verkligen tycker att kvinnor med makt är viktigt ska ni därför sluta fokusera på Harris och istället följa om Biden utnämner någon kvinna på någon av de tunga positionerna i regeringen. Och fokusera på dem istället. 

Om Harris är lika dedicerad att bli president som Joe Biden varit får hon kanske chansen någon gång i framtiden, efter ett eller flera försök till. Först då kommer hon ha den makt hon idag tillskrivs. 

…………….

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!