Facebook-sida säljer asylresor till Sverige

Samtidigt som Facebook stänger av Donald Trump och censurerar saker som bikinibilder är det mycket som kan pågå ostört. 

Som den här sidan, som skapades 3 januari 2020 och som dessutom har snott Migrationsverkets logotyp och bilder. 

Det är en påstådd byrå för asyl. Som säger sig hjälpa folk att komma hit mot betalning. 

Den måste ha marknadsförts i utländska grupper för personerna som kommunicerar på arabiska i flödet bor inte i Sverige till majoritet och den har redan fått 10 000 gilla på en vecka lite drygt. 

Det första personen som skapade gruppen gjorde var att stjäla Migrationsverkets logga och lägga upp. 

Det är ett brott mot Varumärkeslagen kapitel 1 §10. Bara på grund av detta borde sidan ha spärrats permanent kan man ju tycka men nu hoppas jag att Migrationsverket noterar att gruppen finns och anmäler den så att den försvinner. 

De har även en WhatsUp.

Eftersom man inte får en träff på någon person när man söker utgår jag från att det är ett kontantkort av något slag. 

Men det värsta är att de försöker sälja tjänster så att folk ska luras komma hit som inte har asylskäl. 

Det kostar tydligen 1500 kronor initialt. Även om hela sidan är en bluff är det ett symptom på den sjuka som existerat länge men som ingen talar om – den stora svarta marknaden som finns med såväl arbetstillstånd som smuggling för att just ta sig till bidragslandet Sverige. 

Mailadressen som anges går till en Alex Vaezi, och det finns en enda person med namnet i Sverige. Han bor i Örebro och jobbar enligt egen uppgift på restaurang Erbil. Eftersom flaggorna för Sverige och Irakiska Kurdistan är upplagd på sidan är det lätt att anta att sidan både är skapad av en kurd från Irak och att den vänder sig just till irakiska kurder.  

Notera att gmail-adressen inte betyder att just den här Alex Vaezi är skyldig till att ha skapat sidan, någon kan ha skaffat sig den adressen ändå. För att förbli anonym, eller så är det en namne. 

Poängen är inte det utan framför allt att någon använder Migrationsverkets logotyp för att bedriva en asyl-säljmarknad för kurdiska irakier att komma hit. 

Hur många människor har inte betalat olika sådana här firmor pengar för att få hjälp att få asyl i Sverige, genom transaktioner av stora pengar, fejkade identiteter, fejkade nationaliteter etc?

Det är en debatt som saknas i Sverige idag. 

Eftersom Migrationsverkets regler är att man ”ska göra sin identitet sannolik” kan folk slinka igenom ett stormaskigt nät och det verkar finns få om några konsekvenser om lögnerna uppdagas. 

I andra länder blir du av med uppehållstillstånd och även medborgarskap om det kommer fram att du ljugit i processen, som till exempel om din ålder. I Danmark har man dragit in båda för folk som levet många decennier i Danmark och blivit pensionärer men ljög att de var yngre än de var för att komma in. 

………………….

Vilka konsekvenser finns det för individer som betalar firmor för att fixa uppehållstillstånd på lögner?

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!