Tobaksinkvisitionen

Det framstår som smått absurt att ett land som inte ens kan stoppa smuggelgods från att lämna landet för att tullen inte får stoppa dem eller att vi inte kan utvisa de kanske 80 000 personer som har utvisningsbeslut för att de enligt lagen kan gömma sig ostört (skola, vård, socialtjänst etc får enligt lagen inte ens ringa polisen) samtidigt har en lag som med precision låter kommuner sända kiosker i konkurs. 

Det är nämligen vad den nya tobakslagen innebär, stiftad av samma politiska folkhälosfascister som innan pandemin älskade Folkhälsomyndigheten mest av alla och som drivs av en otäck vilja att få bestämma över hur vuxna människor lever sina liv. 

Lagen ger också tyvärr kommunala småpåvar oändligt med makt att terrorisera småföretagare. Sedan i juli 2019 får nämligen inte butiker eller restauranger sälja tobak utan att först ha fått ett tillstånd, som de måste betala för. 

Dessa butiker fick avslag i Göteborg förra året.

Att man behöver tillstånd är i sig bra, det vill branschen. För försäljarna av tobak i Sverige gillar givetvis inte butiker som säljer svart tobak billigt och konkurrerar ut laglig tobak. But be careful what you wish for. 

För det här är Sverige. Och här tar tjänstemannaaktivister alla chanser att få lite makt. Dessutom är lagen skriven så att lagstiftaren utgår från att du är olämplig, tills du bevisat motsatsen. Det är inte kommunen som ska bevisa att du är olämplig. 

Tillståndsenheten i alla kommuner fick såldes i juli 2019 en stor påse makt av riksdagen, att utnyttja som de vill. In kommer därför rapporter om handlare som mer eller mindre trakasseras av tjänstemän, som anmärker på för stora skyltar, för många skyltar, för nära skyltar, för att en handlare sålde Rizzla-papper (för att göra egna cigaretter, vilket är tillåtet). Stort och smått, allt för att kunna skriva ”anmärkning” i protokollen. 

Jag gissar att direktivet från politikerna i kommunen förmodligen är att bevilja så få tillstånd ni kan. 

Här är ett av många exempel: entreprenörer som har tre butiker som inte fick sitt tillstånd och överklagan nekades så de får idag inte sälja tobak. Kiosker som inte får sälja tobak kan lika gärna klappa ihop, det är en slags kioskernas dödsdom ju. 

Varför fick de då inte tillstånd? Ju fler skäl desto bättre, är tillståndsenheternas melodi men några av skälen redovisar jag nedan genom att jag begärt ut avslagen i sin helhet från kommunen. 

Som att ett snusmärke marknadsförs med ”förhärligande bilder” på naturen. Herregud, vilket övertramp. Och skyltarna är alltså PR-material från märket, inga som butiken själva gjort givetvis. 

De anmärkte också på att snuset var staplat och ansåg att det var ”påträngande marknadsföring”.  Bara själva tornet. 

Tobaksinkvisitionen hittade och flera snusdosor där ramen runt varningstexten var bredare än 1 mm (OMG!).

Några dosor med den tidigare godkända märkningen alltså. Observera att texten var korrekt, det var ramen som var liiite bredare än tillåtet. 

Det sjuka i lagen, bland många saker, är att alla personer som äger bolaget och alla i styrelsen och alla bolag närstående måste ha prickfri ekonomi. Som om det betyder ett enda dyft i andra branscher men ska du få sälja en enda dosa snus får du aldrig ha varit sen med en enda räkning. Vad betalningsuppmaning är förstår jag dock inte. Anmärkning kan det inte vara, så handlar det om påminnelser?

Tillståndsmyndigheten har också i sitt långa avslagsdokument hävdat att bolaget också har ett bolag som gör snus. Och eftersom de har bestämt sig för att detta är sant spelar det ingen roll att bolagets ägare vidhåller att så inte är fallet. Och kan bevisa det. 

För att lagen är skriven som att man är skyldig till motsatsen bevisas kan också kommunen göra exakt så här. Påstå något de inte behöver bevisa som skäl att avslå och ignorera alla bevis du själv presenterar på motsatsen. En så kallad win-win om du är en tillståndsenhet som inte vill ge ut några tillstånd. Som den i Göteborg. 

De tjänar dock en massa pengar på tillstånden och alla ansökningar och ändringar och dessa får man inte tillbaka vid ett avslag så det är verkligen win-win för kommunen. Ta in ansökningar och ta betalt, avslå på löpande band så göteborgarna hindras från att köpa och konsumera laglig tobak för att folkhälsofascister i riksdagen inte kan förbjuda det helt. 

Jag vet att det kommer vara en politisk omöjlighet för att ändra i tobakslagen gör bara partier som vill att folks ska dö. Men jag hoppas ändå att något parti är modiga nog att driva en reformering av lagen för det här är ju inte rimligt. 

………….

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!