Rasism-gojan

Det finns många saker man kan ledsna på men en av de mest irriterande är tugget om att Sverige skulle vara särskilt rasistiskt. När det i vetenskapliga studier visar att vi är det minst rasistiska landet i världen och att de hatbrott som finns till allra största del drabbar judar och inte andra minoriteter, sett till sin andel av befolkningen.

Givetvis går antalet muslimhat-attacker upp när befolkningen fylls på med hundratusentals nya muslimer men sett till andel är varken afrohat eller muslimhat lika stort som den växande antisemitismen, som just kommer från dessa två grupper framför allt. 

Det finns också gott om vänsterföreningar som lever gott på att sätta bilden av Sverige som en genomrasistiskt hemskt land som bara kan räddas om just sådana föreningar de själva företräder får ännu mer pengar och makt. 

Teskedsordern är en av dessa bidragsentreprenörer som har gott om lobbyistkapital och finansiellt kapital just därför. 

Idag publicerade Expressen en artikel från dem med rubriken – ”Social distansiering – en superspridare av rasism?”. Där de på allvar försöker sätta bilden av att rasismen exploderat under pandemin.

I artikeln påstår Teskedsorden och Haris Grabovac att ”1,8 miljoner svenskar varje vecka nås av rasistiska uttryck på internet”. 250 000 svenskar varje dag, året om. 

Sedan hänvisar de till egna undersökningar. Jag kollade på deras hemsida och där finns ingen rapport med vetenskaplig mätmetod redovisad, såklart.

De har bara använt en vanlig mediebevaknings-tjänst. Utan att ens redovisa sök-orden. Fiffigt ändå, då kan de ha sökt på exakt vilka ord som helst för att maximera antalet. 

Dessutom har de manuellt ”räknat ut” folks räckvidd i sociala medier”. Och lagt ihop. Lite grann som Löwengrip antar jag då eller? Att plussa ihop alla konton utan hänsyn tagen till överlappning och som om inte det räcker har de inte heller redovisat ens vilka källor. Bloggar och forum? Vilka då?

Makalöst ändå att påstå att detta ens kan kvalificera som någon rapport. 

Nej, Teskedsorden. 250 000 personer nås inte varje dag av rasistiska ”uttryck”.

Det har ni helt enkelt suggestrerat fram genom en slags dagisnivå av rapport ni inte ens redovisar öppet. 

I artikeln har de också länkat till en enda extern rapport, som av en händelse Expo

Denna ska enligt artikeln belägga ytterligare att pandemin orsakat en ”tsunami av hat”. Men läser man deras rapport finns inget stöd för det.

Till exempel så handlar mestadels av rapporten om högerextrema i andra länder. Och de har googlat sin research, som enda källa. Ett av deras belägg för ökad rasism är att folk i världen googlat New World order mer utan att ens visa värdena på axlarna. 

Ett annat belägg för ökande rasism i Sverige är påståendet att viruset var kinesiskt stämplas som rasism. Trots att viruset alltså, som de senaste fem pandemierna, kom just från Kina. Fakta är rasism, enligt Expo och tydligen också enligt WHO varför det inte går att ta dem på allvar. Vad tycker Expo vi ska kalla ett virus som kommer från Kina då? Asiatiskt? Eller är det också rasistiskt?

Expo lägger också fram teorin bakom 5G som skäl varför en tsunami av rasism väntar. Trots att de senare tvingas konstatera att inte ens en attack mot 5G-master skett just i Sverige. 

Vad gäller extremhögern i Sverige tvingas också Expo att konstatera att de pga pandemin ansvarsfullt nog ställt in precis allt. Och att de tappat mark. 

Är inte det svenskaste ever? Att till och med nazister och högerextrema följer rekommendationerna från myndigheterna och att de till skillnad från generaldirektören avstod från att resa utomlands. 

Det enda de kommer fram till är ”en utpekande retorik”, vad nu det syftar till, och missar inte chansen att få in Mattias Karlsson i en mening. 

Expo är också djupt missnöjda med att alternativa medier fått presstillträde till det dagliga pressträffarna och där ställt ”ideologiskt vinklade frågor”. 

Debattartikeln om de 1,8 miljoner människorna som utsätts för rasism i denna tsunami av rasism som nu följer av pandemin är 100 % trams. Men så är ju syftet bara ett också – att vigga mer pengar av skattebetalarna så att Teskedsordern kan anställa ännu fler personer som skriver ännu fler kassa debattartiklar på påhittade siffror. 

Är det en slump att Haris Grabovac just kommer från ett jobb på Expo?

Eller att han bland annat hållit föredrag för IF Metall om ”högerns hot mot fackföreningsrörelsen”?

Han har även hållit föredrag för Annika Strandhälls gamla arbetsgivare Vision. 

Och han var koordinator för Tillsammansskapet som Expo startade med hjälp av LO-fack. Alexander Bengtsson, som åkte ut i #metoo var ansvarig för det som sedan blev en egen förening. 

Han var på Vänsterpartiet i Järfälla i den rollen 2015.

Där står det för övrigt svart på vitt att inspirationen kommer just från fackföreningar. Expo finansieras sedan länge bland annat av att LO-fack köper utbildningar och föredrag så att de skulle starta ett initiativ baserat på hur andra fack agerat i val är en lågoddsare. 

Expo är nämligen inte så opolitiska de vill göra gällande. 

Summa sumarum är både artikeln och påståendet om den stora rasismen skitsnack faktiskt, i brist på ett bättre ord. 

Det är en soppa kokad på fantasisiffror och ”fakta” som inte bevisas, det enda Expo bevisar med sin ”rapport” är att det inte finns några bevis på att rasismen ökat under pandemin. Och Teskedsorden visar med önskvärd tydlighet att ingen borde ge dem pengar till några projekt med tanke på hur oseriöst det är att påstå att 1,8 miljoner människor utsätts för rasism när bevisligen hittat på det. 

………….

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!