Skattetappet Andersson inte pratar om

Spara i ladorna kommer förmodligen bli Magdalena Anderssons legacy vad gäller uttryck. En mening hon kommer förknippas med länge. 

Det är väl därför hon ogärna pratar om de minskande skatteintäkterna. 

ESV redovisar månadsstatistik för skatteintäkter. Där kan man se att 2019 levererade 16,8 miljarder minus. 

Sedan kom pandemin, dess konsekvenser ser vi inte ännu tydligt eftersom regeringen lånat dopning till stöd. Men siffran för november är att nästan 80 miljarder minus. 

En del av förlusterna är nämligen permanenta. Det är företag som skickats i konkurs av alla restriktioner men som ingen i regeringen har tänkt att ta ansvar för. Livsverk har gått upp i rök och det är de små företagen som betalar det högsta priset. 

Därför är det huvudlöst att ge samma regering pandemilagen och de har visat hur ansvarslösa de är genom att återigen straffa just restaurangbranschen som en slags hela pandemins syndabock trots att det inte finns några data som visar att smittspridningen sker på just barer och restauranger. Den värsta sortens populism för som jag kan se det bygger detta på några få festbilder från enskilda nattklubbar i Stockholm och pang, så ska alla restauranger och barer i hela Sverige straffas till ekonomisk död. 

Istället pratar Andersson om att strypa bolagen ännu mer med högre skatter, raserad 3:12 och en retorik om rika värdig ett kommunistiskt parti. 

När det landet behöver är fullt fokus på att det ska löna sig att starta och driva företag så att vi får igång ekonomin. 

Samtidigt måste det till stora reformer på att spara pengar på onödigt skit, som bidrag, fusk, myndigheter etc. Tyvärr kommer detta inte hända den här mandatperioden heller. 

Det enda man kan hoppas är att det förment liberala i Rosenbads skuggor har förmågan att åtminstone sätta stopp för de värsta socialistfasonerna. 

Några pengar i någon lada fanns dock inte 2019 och definitivt inte nu. 

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!