UD och Greta Thunberg

Som jag förutspådde hela 2019 har nu familjen Thunberg startat en stiftelse i Greta Thunbergs namn. Eller i båda döttrarnas, trots att bara en är känd. Som förälder förstår jag givetvis motivet. 

The Greta Thunberg and Beata Ernman Foundation, som startades 2020 och därför inte lämnat in sin årsredovisning till Länsstyrelsen ännu. Så fort de gör det kommer jag läsa den. Pengarna kommer framför allt från priser Greta Thunberg fått, där Right Livelyhood på en miljon kronor samt Gulbenkian Prize for Humanity på 1,15 miljoner dollar utgör grunden. 

Sedan finns det en stor möjlighet att stiftelsen äskat pengar från andra stiftelser, där miljardärer samlat sina förmögenheter och bedriver filantropi utifrån. Thousand Currents jag skrev om nyligen är till exempel en sådan kanal av många som kanaliserar mångmiljonbelopp i dollar varje år från filantroper till aktivister. 

För i juli meddelade Thunberg att hon instiftar ett 1 miljon euro stort pris som årligen ska betalas ut. 9 miljoner kronor per år ska delas ut, vilket motsvaras av hela Gulbenkian-priset. Så kapitalet måste vara betydande redan nu och då räcker inte alla prispengarna. Att förbinda sig till ett årligt pris är ett stort åttagande, det gör man inte lättvindigt och för att hon skulle kunna göra det måste det handlar om att kapitalet redan idag är garanterat på något sätt. Till exempel att 1 miljon euro är avkastningen på redan insamlat kapital, till exempel från bland annat filantroper. 

Med en genomsnittlig avkastning på en genomsnittlig portfölj utan för hög risk på 7 % årligen handlar det alltså om 14 miljoner euro. För ger man bort kapitalet kommer kapitalet ta slut och det årliga priset varar bara några år, alltså måste ett åttagande om ett årligt pris bygga på avkastning som är garanterad. Antingen har hon fått pengarna redan eller så har hon fått beviljat årliga donationer X antal år från olika givare. 

Syftet med stiftelsen är att finansiera klimataktivister genom donationer och det har den redan börjat med. 

150 000 euro donerades i september till anti-olja samt bistånd i Afrika. 

Prispengarna från Gulbenkian gav hon bort till Stop Ecocide, som vill få miljöbrott att betraktas som krigsbrott. 

Enligt Gulbenkians hemsida har hon redan gett bort 500 000 euro till klimataktivister, och då har hon inte gett bort sitt klimat-nobelpris (!) som det faktiskt kallats i internationell press. 

Familjen Ernman har även startat ett aktiebolag i anslutning till stiftelsen – GT Foundation AB. 

”GT Foundation AB (registrerat på samma adress som stiftelsen som förvaltar den, på Von Eulers & Partners) ska efter samråd med styrelsen för Stiftelsen The Greta Thunberg Foundation framför allt medverka till kunskaps- och informationsrådgivning i frågor som rör klimatet, ett hållbart samhälle, psykisk ohälsa, en god miljö, bevarandet av biologisk mångfald, mänskliga rättigheter samt djurens rätt.”

Ett aktiebolag ska enligt aktiebolagslagen ha som syfte att även göra vinst. Det ska bli intressant att läsa bokslutet som kommer 2021, eller kanske 2022 då de startade i somras och första räkenskapsåret kan därför vara förlängt. För varifrån ska pengarna komma? Ska Greta, som själv bara har grundskoleutbildning, och hennes pappa jobba i bolaget och dra in intäkter eller ska pengarna komma från stiftelsen? Hade de bara tänkt att bedriva välgörenhet hade stiftelsen räckt, det är inget heltidsjobb att bevilja bidrag några gånger om året och utse en vinnare. 

Enda skälet att även starta ett aktiebolag och som ska ta beslut om verksamheten i samråd med stiftelsens styrelse är att en eller flera personer i familjen Thunberg/Ernman har tänkt att helt eller delvis arbeta i det. Även om ett bolag kopplat till en momsbefriad stiftelse också fungerar som ett sätt att dra av momsen, så gör de flesta stiftelser. 

När jag kollade styrelsen för både bolaget hittad jag flera intressant namn – Erika Jangen och Charlotta Ozaki Macias. 

Jangen är en mycket erfaren PR-konsult som jobbar länge på Prime och bor i Bryssel sedan många år. 

Hon är EU-lobbyist kort och gott och kan Bryssels politiska liv utan och innan vilket hon bland annat hållit föredrag för i sitt jobb. 

Hon är engagerad i miljöfrågor sedan länge, redan 2004 talade om på en konferens som World Carfree Network hade i Berlin. 

Jangen är barndomsvän med Ernman och har känt Greta hela hennes liv. I en intervju med belgisk TV från december 2019 berättade Jangen att Thunberg intresserat sig för klimatet sedan hon var 8 år. Alltså 2010 då hon nyligen fyllde 18 och inte längre är ett barn. Vem vet, kanske var det Jangens klimatengagemang som smittade av sig. 

Hon har jobbat åt kommissionen där hon 2002 bland annat var ansvarig för ett hållbarhetspris och är en erkänt duktig lobbyist, som hon beskrivs i en intervju 2014 med Lag & Avtal med rubriken ”Hon kan EU:s dolda spelregler”. 

Hon började sin karriär i Bryssel som rådgivare i Gröna Gruppen 1996 för att 1997 bli chef för Sveriges Kommuner och Landstings Brysselkontor. Prime Weber Shandwick började hon arbeta för 2012. Och plötsligt i april 2019 tog hon ”sabbatsår” för att jobba med klimatet. Vilket också sammanföll med Greta Thunbergs karriär som tog fart (hon satt utanför riksdagen i september 2018). 

Redan i januari 2019 var hon med Greta Thunberg på Davos-mötet. 

Eftersom hon inte står anställd någonstans enligt sin LinkedIn utan kallar det ”sabbatsår” måste pengarna komma någonstans ifrån, om hon inte lever på sparade pengar. Det är snart 2 år. Har hon egen firma i Bryssel? Eller finansieras hon av Greta Thunberg? En duktig miljölobbyist som kan Bryssel kan verkligen göra nytta för en stiftelse som tänkt syssla med just lobbyism nämligen. Så vem betalar Jangens lön?

En annan person som är intressant i styrelsen för bolaget är Charlotta Ozaki Macias. 

Henne hittar man UD till vardags. Och inte vilket jobb som helst utan som chef för utbildning. 

Det är ju ändå otroligt praktiskt för Greta Thunberg, att ha chefen för utbildning av UD:s personal i sin ficka. Som lobbyist, för det är vad Thunberg är, måste det vara mycket behändigt att via henne få ut budskapet direkt till all den personal som sedan jobbar utomlands för svenska staten. 

Att Thunberg fått hjälp från mäktiga personer redan från start har vi redan konstaterat, jag har som ni vet skrivit en rad inlägg om just detta sedan hösten 2018. Det tog en dag innan media skrev, Ingemar Rentzhog var där första dagen och hjälpte att få dit media. Redan de första dagarna började filmaren Nathan Grossman filma henne till det som blev dokumentären ”Greta” som sändes på SVT. 

Det är lätt att lyckas om du har mycket hjälp. Det har hon haft. 

Vill ni läsa inläggen jag skrivit om Thunberg, sök i Arkivet för december 2018 och januari och februari 2019. Jag har även skrivit senare 2019. 

…………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

 

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!