Sverige ligger efter Botswana

 Frihet är grunden i mitt politiska engagemang och även om frihetsfrågor som är top of mind är den personliga friheten förutsätts dessa i mångt och mycket av den mindre debatterade ekonomiska friheten. 

Ekonomisk frihet är grunden för välstånd vilket i sin tur skapar ett samhälle med mindre problem, medan motsatsen leder till allt från interna motsättningar i länder och lägre livslängd. Intresset för ekonomi ledde mig att bli civilekonom och mitt intresse för ekonomi är en röd tråd även i mitt professionella liv. 

Därför är det beklämmande att se att Sverige efter misskötsel snart två mandatperiod av en vänsterregering byggd på socialism rasar i index som mäter ekonomisk frihet. 

Ansedda Fraser Institute som rankar världens länders frihet har släppt rapport för 2020. 

Följande länder ligger före Sverige idag, i fallande ordning: Hongkong, Singapore, Nya Zeeland, Schweiz, Australien, USA, Mauritius, Georgien, Kanada, Irland, Danmark, Litauen, Storbritannien, Chile, Estland, Malta, Taiwan, Armenien, Lettland, Japan, Tyskland, Cypern, Rumänien, Holland, Tjeckien, Albanien, Österrike, Panama, Finland, Peru, Luxemburg, Bulgarien, Spanien, Island, Guatemala, Jamaica, Korea, Slovakien, Bahamas, Costa Rica, Israel, Jordanien, Botswana, Norge, Portugal, Dominikanska Republiken och Malaysia, 

Sverige ligger på plats 46. Två platser över Uganda. 

Vi är inte i toppkvartilen ens utan i den andra kvartilen. Och vi är inte ens först i den. 

Sedan förra årets mätning har vi halkat 11 placeringar och ut ur den blå första kvartilen. 

Ekonomisk frihet, vad är det? Fraser Institute definierar den så här: 

”Ekonomisk frihet är baserat på idén om eget självbestämmande. Tack vare självbestämmande har individer en rätt att välja – att bestämma hur de vill använda sin tid och talanger för att forma sina liv. Å andra sidan har de inte rätt till andra människors tid, talanger och resurser. Därför har de ingen rätt att ta saker från andra eller kräva att andra försörjer dem.

Hörnstenarna av ekonomisk frihet är personlig valfrihet, frivilligt utbyte, öppna marknader och tydligt definierad och lagstadgad äganderätt. ”

”Put another way, economically free individuals will be permitted to decide for themselves rather than having options imposed on them by the political process or the use of violence, theft or fraud by others.”

Och där beskrev Fraser Institute Socialdemokratin och Miljöpartiets idé om hur vi svenskar ska leva våra liv. För Sverige är inte särskilt fritt sedan de fått härja och mer ofritt ska det bli om de får som de vill. 

Särskilt vill jag tacka Centerpartiet och Folkpartiet för detta. För året innan de valde att ge Löfven ytterligare 4 år att socialisera Sverige låg vi på plats 27.

Det måste vara all den fantastiska liberalismen de påstår att de fixat som olyckligtvis också fixat ner oss 20 placeringar på ett par år. Ooops. 

Det Fraser mäter i sina årliga rapporter är: storlek på staten, legala system och äganderätt, finanspolitik, frihandel och regleringar. 

Sveriges poäng blev låga vad gäller storleken på stat, vilket betyder att vi har en väldigt stor stat (ju mindre stat desto högre poäng). Och vi har väldigt mycket regleringar på arbetsmarknaden som också gett oss låga poäng. 

Trots denna utveckling vill Socialdemokraterna både reglera ännu mer och tycker samtidigt att alla andra partier ska vara tysta och låta Maktpartiet få förstöra landets frihet ifred, ett rätt häpnadsväckande uttalande. 

Löven vill också passa på att upphäva kommunalvalet genom att diktera vad kommunerna borde göra. 

Magdalena Andersson har utvecklat tänket. Innan jul, innan hon åkte till Sälen på en mycket nödvändig skidresa, sa finansminister Magdalena Andersson:

Fler kollektiva lösningar. Större stat. Mer regleringar. Högre skatter. Receptet för att halka ännu fler placeringar i det frihetliga ekonomiska indexet.

Framför allt vill Andersson slakta 3:12-systemet som gör att småföretagare kan få vettig ersättning för alla långa dagar, kvällsjobb och aldrig helt semester. För jakten på företagen är den viktigaste politiska gärningen för sossarna och så har det varit sedan de bildades, drivna av avundsjukan gör de hellre alla fattiga än att låta någon ha mer. 

Det är verkligen en fars att två partier som kallar sig liberala kan medverka till det. 

…………

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!