Selektiv upprördhet

Jag har inte kommenterat stormningen av Capitolium ännu för att jag generellt sett tycker att innan jag har en tydligare bild av saker vill avvakta. Och för att jag är lite obstinat, jag gillar som ni vet inte att springa åt samma håll som resten. Reflexen är att springa åt andra hållet men jag väljer lika ofta att stå till ett tag. 

Jag har nu några reflektioner. 

Framför allt verkar säkerheten kring kongressen tydligen vara av samma slag som kring kommunhuset i Karlstad, det är verkligen underkänt att det fysiskt går att storma USA:s demokratiska institutioner.

Inhemsk terrorism är ett stort hot i USA, som i många andra länder. I Sverige finns beväpnade grupper på båda sidorna, den terrorist som togs med automatvapen han förvarat i en container var vänsterextrem. 

Inhemsk terrorism har i själva verket varit det största hotet mot länder länge. Många av de värsta och dödligaste terrorgrupperna historiskt i västvärlden har varit just detta – RAF, ETA och IRA för att nämna några. Och en uppsjö av ensamma galningar. Så detta hot är reellt och ska tas på allvar och jag tänker inte på något sätt relativisera det som hänt. Vad hade hänt om de haft bomber på sig?

Det var ett kraftigt angrepp mot demokratin och alla sådana ska fördömas. 

Men det finns fler grupperingar än högerextrema att vara vaksamma på. Och det är väl här rapporteringen brister. Svenska vänstern har gjort allt de kunnat för att kleta ner stormningen till att svenska högern har något slags ansvar. Men likväl som media är väldigt flitiga när det gäller rapportering om högerextrema terrorhot är det sisådär med bevakningen på andra sidan. 

BLM-rörelsen har enbart beskrivits i positiva ordalag av svensk media. Jag har inte sett en enda granskning, inte i ett enda ord kritik eller ens ett försök att förhålla sig objektivt. 

Men precis som i alla organisationer finns det i den stora massan demokrater folk som söker sig till våld och antidemokratiska metoder. Retoriken BLM använder är heller inte ny, den kommer bland annat från militanta Black Panthers och andra medborgarrättsgrupper. 

Det finns många exempel på att BLM inte är några pacifistiska ungdomar som bara vill sprida kärlek utan tvärtom, är välorganiserade, välfinansierade och inte tvekar att ta till våld. Och dessutom är antidemokrater av samma sort som stormat Capitolium. 

Ordförande för BLM Greater New York heter Hawk Newsome.

Han sa följande i en intervju publicerad i New York Post:

”If this country doesn’t give us what we want then we vill burn down this system och replace it”.

”Med alla medel nödvändiga.”

På hans Insta är det fullt med våldsromantik, som bilden nedan när han tycker att polisen får skylla sig själv som blir klämd av folkmassan vid Capitolium för att han har skyddskläder på sig. (”them nigga beating glovs that cops wear.”

Eller som den här bilden, med rubriken ”Gang shit”.

Om inte det här sättet att argumentera ger er kalla kårar vet jag inte riktigt vad som gör det. Poängen med detta är inte att relativisera stormningen utan tvärtom, sätta den i en större kontext. 

Det finns all anledning att inte relativisera BLM som några arga ungdomar som sittstrejkar och skriver arga plakat. En del av rörelsen är lika arga och lika antidemokratiska som den argaste högerextrema gruppen. Och de har samma tillgång till vapen. För i USA får vem som helst köpa och äga vapen i princip.

BLM finansieras av Thousand Currents, en organisation som får stora bidrag från rika amerikanska filantroper. 25-30 miljoner kronor per år sina första år. Mest pengar till Thousand Currents ger Warren Buffet.

I styrelsen sitter sedan i juni 2020 Susan Rosenberg som vice ordförande.

Hon är vänsterextremist och var aktiv i marxistiska Resistance Conspiracy, som i sin tur var medlemmar i May 19th communist order (M19CO). Namnet kom från födelsedagen av Ho Chi Minh och Malcolm X (en av BLM:s hjältar). I rörelsen ingick också Svarta Pantrarna och The Republic of New Africa (RNA), båda var liksom BLM afroamerikanska aktivistgrupper som förespråkade våld. RNA ville skapa en svart självständig stat i södra USA utan vita. 

M19CO utförde en serie bombningar i USA mellan 1979 till 1984:

The National War College, the Washington Navy Yard Computing Center, the Israeli Aircraft Industries Building, New York City’s South African consulate, the Washington Navy Yard Officers’ Club, New York City’s Patrolmen’s Benevolent Association, and the United States Capitol Building.

Den 7 november 1983 placerade gruppen en bomb i Capitolium, som tack och lov inte dödade eller skadade någon människa. 

Susan Rosenberg och hennes kommunistsekt greps inte utan kunde fortsätta bomba. Fem byggnader till försökte de spränga, den sista var det sydafrikanska konsulatet den 26 september 1984 innan två ur gruppen greps den 3 november 1984 – Susan Rosenberg och Timothy Blunk. Det var bara ren tur att ingen människa skadades av någon av bomberna, däremot dödades tre poliser i ett rån de utförde mot en bilfirma i New York där de kom över 1,6 miljoner dollar. 

När Rosenberg greps hittade polisen 100 tändhattar, 200 dynamitgubbar, 100 lådor explosiv gel och 24 påsar ammounium nitrat. Gruppens sista bombdåd var den 25 februari 1985, mot Policemens Benevolent Association i New York, efter fem års terror. 

Hon dömdes till 58 års fängelse i mars 1985 och satt i fängelse tills demokraten Bill Clinton sina sista dagar som president benådade just henne (det är tradition att presidenter benådar en fånge innan de avgår).

En av USA:s värsta terrorister, själv dömd för att just ha bombat Capitolium, sitter just nu och beviljar tiotals miljoner kronor i bidrag till autonoma vänsterextrema BLM. 

Vars företrädare förespråkar att ”riva ner systemen med vilka medel som helst om de inte får som de vill” och som tycker våld är en rimlig metod till makt. 

Det finns fler exempel på antidemokrater med våldskapital till vänster. Vänsterorganisationen Women’s March skrev den 4 oktober 2018 att de hade planerat att storma Capitolium.

Den som vill förstå stormningen och vad som händer i USA måste vända sig till även andra sidan av politiken för att få en hel bild. Eller som brukligt i Sverige, nöja sig med cherrypicking för att det känns bäst i magen. 

…………………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!