Oförenliga hattar

Många myndigheter har insynsråd. Anledningen tycker jag är oklar, det påstås att det ska öka transparensen men insynsrådet väljs ändå av samma regering som utser GD och styr myndigheterna via regleringsbrev. 

Jag tycker mest det verkar vara ett bekvämt alibi för politiken. För hur tjänar väljarna på de här insynsråden? De kommunicerar ju inte med väljarna på något sätt. 

En av våra dyraste och viktigaste myndigheter är Migrationsverket. De har också ett insynsråd. 

”Insynsrådet ska utöva allmänhetens insyn i verksamheten”.

Med på listan finns dock flera av de största asylaktivisterna vi har. Johanna Jönsson till exempel och Rasmus Ling från MP, båda några av arkitekterna bakom afghan-amnesin 2018. 

Fredrik Malm, som under sin karriär inom LUF och sedan Folkpartiet, är också en person engagerad i migrationsfrågor såväl som bistånd. Carin Ohlsson från sossarna har varit talesperson för sosse-kvinnorna i just migrationsfrågor. Hon är själv engagerad i afghan-frågan och driver opinon för ännu mer generösa regler just för dem. 

På vilket sätt bevakar dessa asylaktivister allmänhetens intresse undrar jag. 

För väljarna vill till majoritet inte alls ha den migrationspolitik Johanna Jönsson vill ha. 

Noterade ni en annan sak? Två partier saknas. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Det är nästan så att man tror att det är medvetet.

Istället har man folk som vi ska tro är opolitiska, som journalisten Kerstin Brunnberg. En riktig fd tungviktare inom media som bland annat har varit programdirektör på Sveriges Radio. 

Men inte heller hon är opolitisk. Hon sitter som ordförande för Expos styrelse.

Jag tycker Expo har gjort bra saker men tyvärr allt för få på senare tid och med företrädare som Alexander Bengtsson, som drev deras till 2017 ägda plattform Tillsammansskapet (han åkte ut i #metoo) och Bilan Osman som hatar vita har det blivit svårare att anse att de inte är en vänsterorganisation. 

Jag ett konkret exempel varför jag inte tycker Expo ska anses som neutrala sanningssägare utan som lobbyister mot allt de klassficerar som högerextremt, som SD:s nya TV-satsning. 

Nyligen skrev de till exempel en granskning av eko-fascism och fick även detta att vara nazister i grunden. 

Attentatet de skrev om är kopplat till militant djurrättsterrorism och enligt en rapport som Center för våldsbejakande extremism gjort de och ekofascisterna både högerextrema och vänsterextrema.

Den mordbrand Expo fastställer är nazism konstaterar forskarna att både en terrorgrupp kopplad till autonoma OCH högerextrema tagit på sig ansvaret för. 

I en artikel tidigare i år intervjuade Expo en forskare om kopplingen mellan ekofascism och nazister, och valde att intervjua en……genusvetare. 

 

Enligt den rapporten ser sig dessa personer framför allt som antinazistiska motståndspersoner under andra världskriget. 

Om inte Expo var så dedicerade att försöka hitta nazister i varje buske och tog sitt uppdrag som opinionsbildare inom all form av rasism på allvar hade jag kunnat ta dem mer seriöst men det blir ju så uppenbart att de till exempel inte orkat ta till sig fakta om eko-fascism. Och vänsterextremism, det befattar sig inte Expo med. Även om de bra nog ibland gör nedslag i åtminstone den radikala islamistiska miljön. 

Ironiskt nog konstaterar Center för våldsbejakande extremism att de flesta inom djurrättsterrorn anser sig själva vare som den judiska motståndsrörelsen i andra världskriget. 

Borde inte det stå i Brunnbergs biografi på myndighetens hemsida att hon är styrelseordförande för lobbyorganisationen Expo? Hur transparent är det att inte ha med det?

I själva verket verkar ingen i Migrationsverkets insynsråd, satta där för att ”representera allmänheten” vara opolitisk eller någon verklig representant för transparens. 

Utan ytterligare en arena för några av landets mest namnkunniga asylaktivister att jobba ännu mer effektivt för att påverka myndigheterna. 

…………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!