Att inte skriva en bok

Annie Lööf kom som bekant ut med sin första bok våren 2018, i valåret. Fantastiskt att hon ändå hann skriva en bok OCH vara partiledare OCH vara småbarnsförälder. 

”Snart släps äntligen min bok – Sanningens ögonblick – efter månader av skrivande, korrläsande och spänd förväntan.”

I förordet skriver hon:

”Jag vill framåt. Genom att lära av sina erfarenheter utvecklas man både som människa och som ledare. Tankarna att formulera mig i en bok har vuxit fram under en längre tid. Egentligen finns det aldrig tillräckligt med tid för att ta sig an ett så stort projekt som skrivandet av en bok innebär. Men eftersom känslan stegvis infunnit sig att jag har så mycket som jag vill berätta är tiden för det rätt.”

I efterordet tackar hon lite folk. Allra sist tackar hon Charlotta Helge. 

”Sist men inte minst vill jag tacka Charlotta Helge, min talskrivare, för henne penna och formuleringskonst. Jag är tacksam för att hon hållit ihop trådarna kring denna bok, kommit med inspel och idéer.”

Idag är för övrigt Helge kommunikationschef, hon fick Ola Spännars jobb efter att han twittrat antisemitiskt om Bonnier och fick foten. 

När Lööf lanserade boken intervjuades hon bland annat i tidningen Chef. Där pratade hon om medarbetare som friidrottare och att hon först ”spelade ledare och sedan blev det”.

En ledare lyfter dock fram de som gjort jobbet och kommit med ideér, inte framstår som man gjort allt själv. 

I själva verket skrev Charlotta Helge i princip hela boken

Hon nämns över huvud taget inte förrän på sista sidan i näst sista stycket och då är hon sist av alla Lööf tackar. En källa har berättat att Ekerlid förlag bekräftat att hon heller inte ville att Charlotta Helge skulle lyftas fram någonstans så att det framgick att Lööf inte skrivit boken. 

Det var i själva verket syftet att få det att framstå som att hon ”fått lite hjälp med input” men i övrigt skrivit själv. 

Det är mycket snack från Lööf om hur bra ledare hon är. Och feminist. 

Men en feminist pratar inte bara om feminism, hon lyfter fram andra kvinnor. Det är handling, inte ord, som gör en feminist. Ändå är det som om Charlotta Helge inte finns. Eller några andra kvinnor. 

Det kvinnor som står bakom denna stora ledare heter:

Kristian, Michael, Martin, Emil, Hannes, Anders och tills nyligen även Fredrick. Någon Charlotta nämns inte heller här. 

Att partiledare får hjälp att skriva böcker, och även kändisar, är inget nytt men det ärliga är att medge det och ge den som skrivit cred. Spökskrivare är varken nytt, hemligt eller klandervärt. Men det handlar om attityden, att låtsas som om man skrivit själv, som är otrevligt. 

Istället valde Lööf inte bara att låtsas som om det är hon som skrivit och korrat och gjort allt utan hon lyckas också osynliggöra den verkliga författaren på ett synnerligen härskarteknik-fulländat sätt i den torra meningen längst bak av tacken längst bak i boken på sista sidan. 

…………………….

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!