Vigt sitt liv?

Igår jultalade Annie Lööf och i en intervju i SVT sa hon att ”hon vigt sitt liv åt att bekämpa våld mot kvinnor och barn. 

Bildcred till Carl Lindstrand.

Det låter ju fantastiskt. 

Men då är det märkligt att Annie Lööf inte skrivit en enda motion om just det sedan hon kom in i riksdagen 2006 (då Annie Johansson). Hennes första motion var till exempel den här. 

Och den andra var den här. 

Notera vem hon skrev den ihop med. De har skrivit ganska många motioner ihop genom åren då de blev vänner redan under CUF-tiden och kom i riksdagen samma val (2006).

Framför allt har Lööf skrivit motioner om företagande, skatter, landsbygd och miljö. Sociala frågor, vård, kvinnor etc har lyst med sin frånvaro men jag är själv inte heller intresserad av de frågorna som hade jag suttit i riksdagen hade min motionshög förmodligen haft ungefär samma innehåll minus miljöfrågor så det är inte konstigt. 

Det konstiga är att hon nu 2020 försöker hävda att hon har ”vigt sitt liv”. 

Sedan valet 2018 har de heller inte drällt av motioner om kvinnor. 

Ser man budgetmotionen för 2018 finns i princip ingenting om det Lööf nu talar sig varm för och gjort till sitt ”livsuppdrag”.  Det enda jag hittar är satsning om sexuella övergrepp

Det är lätt att tolka ”vigt mitt liv” som att engagemanget varit mycket långt men i Lööfs fall handlar det inte om det, för det blev två korta stycken på 249 sidor budgetmotion. 

2019 dyker det upp, i form av fokus på kvinnojourer framför allt. Och #metoo. Eftersom motionen lades hösten 2018, efter ett år av debatt om metoo-hösten 2017.

Faktum är att Annie Lööfs engagemang för kvinnor verkar korrelera med att Centern började plocka kvinnliga väljare. 

Enligt C själva tog de redan 2015 beslutet att profilera sig i värderingsfrågor, snarare än landsbygd och företagande/ekonomi som var Maud Olofssons framgångsmodell och som gav Lööf näringsministerposten gratis när hon blev partiledare under Alliansen. 

Men feminism, det fokuserade de sent på. Detta verkar också korrelera med att Lööf blev medias gunstling 2017, prydde omslag i fina klänningar och boostades som ”stor ledare” av parti-spindoctors. 

Som ni kan se på grafen från Sifo drog C plötsligt inför valet 2018 unga kvinnliga väljare. 

Det gick snabbt och de blev nog överraskade själva efter valet hur brant kurvan blev.  

Och som sagt, efter det hittade Lööf sitt ”livslånga engagemang för kvinnor”. 

Först efter att det stod klart att C idag är drar många unga kvinnor hittade alltså partiet sitt fokus på kvinnofrågor. Det är bara att läsa innantill. 

Detta livslånga engagemang skyddade för övrigt Eskil Erlandsson skandalösa kladdande i såväl Rosenbad under regeringstiden som i riksdagen för det kom i dagen hösten 2017 när #metoo rasade och Centerpartiet tänkte inte offra möjligheten till poäng och profilera Lööf. Så Erlandsson fick helt enkelt kladda vidare till valet 2018, när man trodde att man löst problemet genom att peta honom. 

Han kryssade sig dock in och förbi och dök upp på riksdagens öpnnande likt förbannat. Då gav Lööf honom en fin position istället. Som om ingenting hade hänt. 

En annan sak jag hittade i budgeten för 2018 men inte i 2019 är det här stycket. Det finns ju skäl varför Centern borde återkomma i den här frågan i nästa budgetmotion kan jag tycka så varsågod. Här är en liten påminnelse så behöver de ju inte skriva så mycket ny text. 

………………………

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!