Tystnaden från föreningarna

Skandalen kring Fredrick Federley har så många bottnar och de blir fler. 

Det journalistiska haveriet i intervjun med honom som sköttes av en polare är bara en. Partiets hantering är helt orimlig och tystnaden, som blandats med sympatier för Federley enbart. Det kallas ”en personlig tragedi” att en vuxen man på 42 år frivilligt och medvetet flyttat ihop och levt med en av landets värsta pedofiler. 

Men tystnaden är omfattande. 

För varken Rädda Barnen, Ecpat eller Bris har sagt ett enda pip. Vare sig på egna kanaler eller i media. 

Jag har kollat. 

På Ecapts Facebooksida ser man bara detta: kampanjer för att få mer pengar. Uppgifterna om pedofiler kom 27 november. En av landets mest kända politiker levde med en pedofil som våldtagit små barn och Ecpat nämner det inte ens. 

Samma sak med Rädda Barnen, som ju älskar att ha hög profil i debatten men när det hettar till kring några de sympatiserar med håller de käften

Inte ett ord om pedofilskandalen och barnen som utsattes. Istället är det också en tiggerifestival kombinerat med PR för den egna förträffligheten. 

Barnens rätt i samhället (BRIS) har också hög profil i debatten. Har de skrivit något då?

Inte heller de nämner det ens. 

Varför finns det här organisationerna ens? 

För sin egen skull, som många föreningar. De är till för att de som jobbar där ska få skriva debattartiklar och känna sig viktiga, träffa politiker som de kan skryta om i sociala medier och lyfta höga löner. Rent konkret sysslar de framför allt med att samla in ännu mer pengar så de kan anställa ännu fler människor. 

Bris till exempel älskar Annie Lööf. 

Tänk om de älskade barnen som utsattes för Federleys pedofilsambo lika mycket?

2019 fick just Rädda Barnen pris av Centerpartiet. 

Motivering: för kampen till en trygg uppväxt för alla barn. 

Gissar att det sedan sitter lite hårt inne att kritisera partiet som gav föreningen en sådant fint pris, bara för ett år sedan?

Men så är ju Centerpartiets organisationschef också en fd chef just på Rädda Barnen. 

Om de inte ens kan passa på att lyfta frågan om pedofiler, de låga straffen och hur en känd politiker kan negligera detta och i sin tystnad dessutom totalt osynliggör pedofilens offer, varför ska de ens finnas?

Varför ger folk dem pengar ens?

Ecpat hade 11 anställda 2019 och omsatte 18 miljoner kronor. 4,3 miljoner kronor kom från er, väljarna. Och församlingar. 2,9 Mkr kom från skattebidrag. 

Av de pengarna la de 900 000 till lön för generalsekreteraren plus ytterligare nästan 300 000 kr i pension. 7,4 miljoner kronor gick till löner totalt inklusive sociala avgifter. För varje hundralapp ni ger går 41 kronor bara till löner. 

Även här finns kopplingar till Centerpartiet. 

Johanna Engström är utredare och psykolog. Hon är även enligt egen utsago Annie Lööfs största fan (Instagram) och är med i Uppsalas jämställdhetsråd, Centerkvinnorna samt i kretsstyrelsen i Uppsala. 

Rädda Barnen är kolossen i sammanhanget men inte heller de har bemödat sig att ens vid ETT tillfälle skriva något när nu pedofilfrågan och övergrepp är högst på dagordningen. 

Enligt årsredovisningen 2018 hade de  377 anställda, vara 77 % kvinnor. Jämställdheten haltar tydligt alltså. 

249 miljoner kronor gick till löner, vara 1,3 miljoner kronor till ledningen.

Pengarna kom från olika håll, bland annat 261 miljoner kronor från er som 2018 ansåg att de gjorde bra saker. 167 miljoner kronor kom från företag, organisationer, stiftelser och ”övriga”.

Men det mesta – 663 miljoner kronor – kom från skattebidrag. 

Totala intäkter var 1,2 miljarder 2018, ändå kan de alltså inte ens lägga upp en Facebook-kommentar nu när pedofili är högt på dagordningen och barnen som utsatts osynliggjorts så mycket av folk mest angelägna att rädda Centerpartiet. 

Och då är ändå barnens rätt till trygghet och skydd ett av deras största ”fokusområden” dit hela 46 % av pengarna anses ha gått. 

Bris hade enligt årsedovisningen 2019 en omsättning på nästan 88 miljoner kronor, varav allmänheten gav 25 Mkr. Skattemedel utgjorde 15 miljoner kronor. 

1,3 miljarder omsatte dessa tre barnrätts-organisationer, där alla tre ägnar stor del eller heltid (Ecpat) åt just sexuella övergrepp på barn. 681 miljoner kronor i skatt totalt har gått till dessa tre föreningar.

Ändå kunde inte en enda minut sedan 27 november läggas på att kommentera pedofilen i Björbo och Federley-gate. 

Jag har även kollat deras Twitterflöde. Noll. 

Ett unikt tillfälle att lyfta saker som livstidsstraff för dömda pedofiler och förbud mot att bosätta sig i hushåll där det finns barn. 

Hade de varit tysta om sambon varit Sverigedemokrat eller Moderat?

Om jag vore givare till någon av dem hade jag låtit bli och gett mina pengar till organisationer som inte gör skillnad på saker utan att oavkortat står på barnen sida. De bryr sig tydligen inte tillräckligt för att passa på när en politisk skandal satt frågan om övergrepp mot barn på agendan. 

Istället har vi alltså här organisationer som bryr sig mest om att framstå som fina men vad gör de egentligen för skillnad? 

Jag avslutar med en bild från Centerpartiets Instagram som inte åldrats så bra på de blott 6 veckor den legat där. 

………………

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!