Civil Rights Defenders och demokratin

Av en slump såg jag en kampanj på Twitter, eller slump och slump. De har köpt sponsrade inlägg i syfte att tigga pengar. 

De driver nämligen någon slags kampanj inför jul där de klumpar ihop demokratiskt valda Orbán i Ungern med Syrien och Ryssland och kallar dem alla diktatorer. 

Nu kan man kritisera Orbán på många sätt men att säga att han är en diktator är bara tramsigt. 

Att jämföra honom med Putin eller mördaren Bashar al Assad är bara oanständigt. Enligt granskning var valet i Ungern fritt för övrigt. 

I någon slags ordväxling jag inte följt kritiserade tydligen Sverigedemokraten Björn Söder detta. Jag har inte sett det. Men jag klickade på den kampanj de kallat ”Tack her rik(sd)man”. Som om det heter riksdagsman. Flash, det heter alltså ledamot. Riksdagsledamot. 

”Angrepp och ifrågasättande av civilsamhället är något vi känner väl igen från andra delar av världen där kritiska röster inte är välkomna, inte minst i Ungern . Att vi nu hör samma tongångar i Sverige är oroväckande men också en väckarklocka”.

Här läser ni Söders fråga till Peter Eriksson, biståndsminister, apropå att Civil Right Defenderns är statlig betalda lobbyister. 

Nu håller jag inte med Björn Söder om att biståndsministern ska lägga sig i enskilda bidragsbeslut men Söder är tvärtom vad Civil Right Defenders är folkvald och är därför en del av demokratin. Att han i sitt uppdrag ifrågasätter vad skattepengar ska gå till är däremot helt i sin ordning, det är i själva verket hans jobb. Jag hade därför hellre sett att han skrev en debattartikel än skrev en fråga till Peter Eriksson. 

Med andra ord – ingen får kritisera Civil Rights Defenders utan att angripa demokratin (och då blir det om i Ungern. Och Ryssland.)

Fin självbild ändå. Ännu finare är den otroligt totalitära synen på demokratin som alltså inte ska tåla att ifrågasätta enskilda föreningar. 

Vilka är då föreningen med det tjusiga namnet och framför allt, vilka frågor driver de?

Framför allt lever de nästan inte alls på de bidrag de via det sponsrade inlägget och kampanjen om diktatorer vill få in utan de lever som sagt på skatt. 

57 miljoner skattekronor gick till Civil Right Defenders 2019. Då är ALLA frågor legitima kring vad dessa pengar går till. 

Snarare borde fler än Björn Söder ägna sig åt att granska den jätteapparat av skatteslukare ”civilsamhället” utgör, många gånger mycket oklart vad skattebetalarna får för sina pengar. 

Utöver skatt är Postkodlotteriet i vanlig ordning stor finansiär, de betalar allt möjligt dumt. Som Naturskyddsföreningen som lägger sina pengar på att skrämma upp föräldrar bland annat. 

2017 slutade Robert Hårdh på föreningen för att bli välgörenhetschef på Postkodlotteriet. Och vips ökade bidragen från lottförsäljning. 

2019 fick de 18,5 Mkr från olika delar av Postkodlotteriet, över en halv miljon mer än året innan. 

Vad får vi då för pengarna?

Tja, förutom frågan ”ge oss mer pengar” har de till exempel andra gånger de kritiserats av ledamöter babblat om demokrati. 

Moderaten Johan Jacobsson Görtler behandlades på samma sätt som Söder när han ifrågasatte dem. 

”Försök att undergräva internationella människorrättsmekanismer och misstänkliggöra civilsamhället ligger i tiden och är något vi med oror ser hända runt om i Europa, till exempel i länder som Ungern och Polen.”

Där kom gubben Orbán ur lådan igen. Verkar vara ett mönster.

Andra frågor de med skattepengar driver är medicinska åldersbedömningar på afghaner och andra som sagt att de är barn men alltså inte själva kan bevisa det är helt förkastligt.

Som i fallet med en enskild person som påstod att han trots noggrann undersökning inte alls var över 18 år och Civil Rights Defenders samarbetade med superaktivisterna Asylcentrum, där ingen person någonsin har annat än obegränsade rättigheter till allt. 

 

De kräver också att tiggeri inte bara ska tillåtas och att kritik mot att ge pengar är antidemokratiskt, de kräver också att tiggarnas barn ska gå i svenska skolor och att de ska ha rätt till försörjningsstöd och få annat gratis, betalt av svenska skattebetalare. Trots att de alltså är medborgare i Rumänien de flesta. 

Deras tolkning av de mänskliga rättigheterna är: alla personer i hela världen har lika stor rättighet till svenska skatteförmåner. Med hänvisning till att alla är lika mycket värda (alla är lika mycket värda socialbidrag).

2020 anmälde de Sverige till FN för att en annan vuxen afghan påstår att han inte kan utvisas för att han lider av PTSD som gör att han utvecklat autism (!). Vilket är direkt oseriöst eftersom autism alltså inte är något man utvecklar utan en funktionsnedsättning man föds med. Man kan inte heller få det via vaccin. 

Trots att många aktiviteter föreningar och organisationer fått pengar att genomföra inte går att genomföra 2020 och de därför sparat massa pengar har inga blivit återbetalningsskyldiga utan tvärtom krävt mer pengar. Civil Rights Defenders låt inte på latsidan när de pga pandemin också ville ha mer pengar. 

De ägnar sig också åt att kräva mindre yttrandefrihet för åsikter de ogillar. För när det gäller försvar av mänskliga rättigheter är det som bekant ofta så att föreningarna som gapar högst om det är de som är mest intoleranta när det gäller saker de ogillar. Artikeln publicerades i tidningen Advokaten, som är Advokatsamfundets tidning. Anne Ramberg sitter i styrelsen……

Att yttrandefriheten är en negativ rättighet verkar inte bekymra någon vare sig på Civil Rights Defenders eller andra sådana föreningar. 

I krönikan hänvisar skribenten som jobbar på föreningen till sin egen ”rapport” om yttrandefrihet med den dramatiska titeln ”När samhället tystnar”.

Problemet är att rapporten är helt ovetenskapligt gjord, alla 20-talet som intervjuats är anonyma och att den här föreningen som alla andra som påstår sig jobba för yttrandefrihet bara definierar det som att skydda de åsikter man sympatiserar med. Så ingen från höger är gissningsvis intervjuad. Det står ingenstans om hotet från de vänsterextrema, om dreven från vänstern, feminister, om hembesök av AFA och allt annat vi till höger drabbas av. 

Ovan ska tolkas som att framför allt är det vänstern som drabbas (av högerextrema, för det är knappast judar man åsyftar).

Oväntat nog fokuserar man särskilt på folk i föreningar (CIVILSAMHÄLLET) för det finaste man göra är ändå att leva på bidrag i en förening. 

Här kommer det:

”Framför allt handlar det om frågor som rör migration och antirasism, jämställdhet och feminism”. 

För ingen som debatterar andra frågor blir någonsin utsatta för drev, cancel-culture, hån, hot och annat vi till höger konstant utsätts för. Men vi lever ju inte på skattebidrag och vi driver inga föreningar så vår miljö är såklart därför inte intressant. 

Civil Right Defenders vill också påstå att folk har ”historiska minnen”, dvs någon slags kollektiva fantomsmärtor för oförätter som hänt folkgruppen historiskt. Fint ändå med arvssynd, vilket man ju också tror på om man tror på kollektiva historiska minnen. Och alla med denna hemska stackars bakgrund har alltså svårare än andra att ”försvara sin identitet och personlighet”.

What? Vilket jäkla babbel värdig valfri batiktant på en ABF-kurs i obygden. 

Slutsatsen är att för att dessa snöflingor ska ”våga” säga sin mening i offentligheten måste man tysta alla andra vars åsikter kränker dem. Och de har mage att kalla det ett försvar för yttrandefrihet?

Civil Right Defenders syns och hörs mest i den svenska debatten som vilken annan vänsteraktivist-grupp som helst.

Men om man kritiserar dem, nåde dig. Då är du som Orbán och hotar demokratin. 

…………………

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!