Journalistiskt haveri

Att journalister ser sig själva som ett eget frälse är fastställt sedan länge. De anser sig själva leva en egen uppsättning regler och kårandan i svenska medier gör att de är oförmögna att vare sig idka självkritik eller kritisera varandra i någon större utsträckning, även om debatten mellan SvD och DN om Thunberg var rätt förlösande. 

Kommer ni ihåg Annie Reutersköld som kokade soppa på rykten om Sabuni och någon stor konspiration mellan henne, PR-branschen och Scania om elektrifiering av järnvägar?

Hon som visade sig leva ihop med sossarna spinn-doctor numera uno och blev rasande för att detta avslöjades. 

Svenska Dagbladets chefredaktör gick så långt att kalla det ett drev, när vi var några som helt korrekt ifrågasatte det lämpliga i att någon som lever ihop med sosse-spindoctor, där sossarna var största stakeholder på att den mer vänster Ullenhag ska ta över, försöker skåpa ut just Sabuni. 

Flera kanske undrade varför Fredrick Federley valde att ge de enda intervjun han gett till Dalarnas Tidning och Avesta Tidning? 

Det beror såklart på flera skäl, och även här valde media att ignorera allt som har med journalistisk integritet och moral för att få ett scoop. Som Ledarsidorna skriver har de också tidigare tillhört Centerpartiet innan de sålde alla sina tidningar. 

För i den nu kritiserade intervjun där inga motfrågor att tala om fanns fick Federley bre ut sig som offer.

De har låst in texten nu men ett citat Ledarsidorna har är: 

Journalisten heter Gabriel Ehrling Perers och chefredaktör för Avesta Tidning.

Och han är son till Karin Perers. Hon i sin tur är en erfaren kommunpolitiker i Avesta, för Centerpartiet. 

Varför chefredaktören väljer att själv genomföra intervjun verkar bara finnas ett skäl till man kan ana – Federley ville det. Och då kastades journalistisk integritet ut genom fönstret för att istället agera PR-byrå är krisande Centern.

2019 fick Perers pris av Annie Lööf (Federleys även privata vän) – Thorbjörn Fälldins medalj. 

Perers är även vän med Fredrik Federley på Facebook.

De jobbar ihop för 2016 startade hon en tankesmedja – Dalarnas Framtid, där han var en av medlemmarna. 

De har i flera år drivit skogsdebatt ihop i framför allt lokaltidningar i Dalarna. 

På Centerns valkonferens talade både hon och Fredrick Federley. 

 

Gabriel Ehrling lever dessutom med Matilda Molander, som själv kandiderat för Centerpartiet och vikarierat på Dagens Nyheters ledarsida.

Just nu skriver hon för VLT men 2019 jobbade hon precis som Ehrling på Dalarnas Tidning, där hon som centerpartist recenserade partiledardebatten så här:

Många ledarskribenter har politisk bakgrund men har man oförmåga att objektivt kritisera även sitt eget parti gör man inget vidare jobb och jag har svårt att se varför Lööf automatiskt skulle vara ohotad ledare av partiledardebatten, rent objektivt….

Molander är också vän privat med Federley på Facebook. Huruvida Gabriel Ehrling är det är hemligt, han visar inte det öppet. 

Federley ringde helt enkelt polarna och det var polarna som erbjöd honom en kanal att bre ut sig och sin ”version”. 

Att kalla detta journalistik vore pinsamt, varför de inte gick all in och la intervjun i Centerpartiets medlemsblad istället? Så hade Dalarnas Tidning undgått att förknippas med detta journalistiska haveri i all tid och evighet framöver. 

Ett ord kommer spontant. Pravda. 

………….

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!