Livs ger sig igen på litet bageri

Kommer ni ihåg Ingeborgs Bageri som jag skrev om 2015, där mäktiga Livsmedelsarbetarförbundet gav sig på ett litet litet bageri i Linköping utan medlemmar och ägd av kämpande utlandsfödda?

Det inlägget hittar ni här, och de följande kan ni klicka er fram till. 

Och kommer ni även ihåg Paus Bagarstuga i Haninge, där de gjorde samma sak?

Nu är Livs på krigsstigen igen. 

För de väljer ju allra helst ut små privatägda bagerier som drivs av utlandsfödda, vilket är den gemensamma nämnaren mellan såväl Ingeborgs som Paus.

Nu har Livs dragit bageriet Ritorno till konflikt av samma skäl – de vill tvinga dem till kollektivavtal. 

Ritorno ägs, såklart, också av en invandrare. För just de bagerierna verkar vara en nagel i ögat på Livs. 

Han köpte Ritorno av grundaren 2007 ihop med sin bror och 2015 ökade han sin verksamhet genom ett bageri vid den nya pendeltågsuppgången på Vanadisvägen.

På fem har Livs inte intresserat sig men plötsligt under pandemin ska de skramla med kanonerna. Varför då?

Noter att avtal är frivilligt i Sverige, ändå kan LO ofta genom rena maffiametoder tvinga sig till avtal överallt de kräver. För att de får ha sympatiåtgärder så att företag därmed kan förlora leveranser, service etc på annat när konflikter sker, och att de kan ställa sig utanför företaget och trakassera och indirekt hota personal och kunder. 

Så gjorde de med Ingeborgs, så gjorde de med Paus och vi får se vad de tänkt göra mot Ritorno. Där var det blockad de använde, nu är de strejkvapnet de tar till så tydligen har de en medlem som jobbar på bageriet. 

LO centralt styrs numera av en kvinna, Livs styrs av en kvinna och hennes fru är dessutom LO:s förste vice ordförande. 

När reflexvästarna trakasserade Ingeborgs Bageri och Paus var ledningen män, men metoderna är samma – söka upp små bagerier utan skydd av sin storlek, som helst ägs av invandrare, och statuera exempel och makt. 

Vi får se hur det här går. 

Jag vet mindre om det här fallet än om Ingeborgs för att ingen i media intresserat sig men jag följer gärna upp det, om ägarna vågar sätta sig emot facket.

Vilket jag har full förståelse för om de inte vågar eftersom de kan orsaka stora skador på verksamheten för att de har obegränsad makt, pengar och älskar att statuera exempel. 

…………

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!