Regeringen vill döda restaurangnäringen

Pandemin har drabbat många branscher men en av de värst drabbade är restauranger och barer. 

Antalet konkurser i år har gått upp med 107 % jämfört med jan – oktober 2019, enlig Tillväxtanalys statistik. 

De är ofta småföretagare och i takt med olika restriktioner har verksamheterna blött pengar i mer än ett halvår nu. En nära-döden-upplevelse nyligen var när staten förbjud försäljning av alkohol efter kl 22 och julborden, som nu många restauranger får begränsa enormt men som skulle vara deras återhämtning. I januari är nämligen läget oftast tunnast på hela året. 

Vad gör regeringen?

Ingenting. De lämnas åt sitt öde. 

Vet ni vad de mer gör?

Sticker kniven ännu djupare, för nu går de vidare med en skatt på take away-förpackningar.

Trots att plastpåseskatten är en kalkon och bara ökat försäljningen av soppåsar. Ett sätt restaurangerna kunnat överleva har nämligen varit just take away. 

Nedskräpningen de hänvisar till har de, som jag skrivit ett tidigare inlägg om, tagit från föreningen Håll Sverige Rent, vars jobb är att opinionsbilda om skräp. Och om skräpet minskat behövs alltså inte det, de är därför så kallade stake-holders och inte en objektivt part. Ju mer nedskräpning desto viktigare blir deras jobb. En myndighet däremot har inget egenintresse och kan rapportera objektivt. 

Det är rätt skandalöst att använda opinionsbildare som källa tycker jag. 

Skatten är enorm och stor inte i proportion till någonting. Utredaren vill att varenda mugg med kaffe eller smoothie ska beskattas med 5 kronor. Och en låda sallad eller sushi med 7 kr. 

Trots att de flesta take away-förpackningar alltså slängs i hemmet eller på kontor och inte i papperskorgar utomhus, där de ibland under sommarens allra varmaste dagar inte slängs alls. 

Inte minst under pandemin har take away varit en räddning för många företag såväl som personer att slippa laga mat. Kartongerna hamnar i soporna som förbränns till fjärrvärme eller så sorteras plasten ut och hamnar i industrier för ännu högre energi som behövs i vissa industri (plast som brinner genererar mer energi). 

Men degen ska in och eftersom Miljöpartiet hatar företag ska en redan hårt drabbad bransch täcka upp för Per Bolunds tidigare floppar med flygskatt och plastpåseskatt.

3,8 miljarder tror utredaren kommer in, men så trodde utredare att 2,5 miljarder skulle komma in via plastpåseskatten och det gick ju inte. Märkligt att politiken gång på gång uppvisar så dålig prognosförmåga att om man straffbeskattar något för att ändra beteende ändras alltså beteendet och pengarna kommer INTE in. 

Utredaren medger också att resultatet komer bli att folk inte köper take away, ett tapp på 25 % väntas och att folk blir av med jobbet men se, det måste man ju skita i. Lite spill får man räkna med liksom. 

Framför allt slår skatten med kirurgisk precision mot de små företagen inom restaurang, som redan går på knäna. 

Att diskande är något som måste utföras av anställda och att anställda är det dyraste alla företag har verkar utredaren inte ta någon hänsyn till i sina märkliga uträkningar som inte redovisas för övrigt. 

För privatpersoner beräknas en ytterligare skattebörda på upp till 900 kronor, vilket inte är småpengar faktiskt. 

Jag förstår faktiskt inte hur regeringen medvetet kan ta livet av en hel bransch. Bara så där. 

Man kan ösa pengar över föreningar och kulturen men företagare som betalar in massa skatt istället för att bara konsumera den får ingenting, de får en käftsmäll istället. 

Jag förstår att Miljöpartiet är desperata inför valet 2022 och vill visa sin allt krympande väljarkår ännu fler fina symboler som är helt meningslösa at best och helt kontraproduktiva at worst men kostnaden här är enorm. 

Skatten kommer skicka ännu fler företag till konkurs. Den borde liksom plastpåseskatten och en massa annat läggas i soptunnan. 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!