Miljöpartiet trollar på Instagram

Jag såg den här bilden som Miljöpartiets officiella Instagramkonto spred idag. 

Bilden blev lite liten så jag skriver texten här: 

”Fattigpensionär. Jag tycker inte om det ordet, jag kallar mig ”fri människa” istället. Min pension är under 8 000 kronor i månaden men jag känner mig inte fattig. Jag har det bra. Jag har ett hem, familj och vänner, äter bra (hemlagad) mat, är frisk och sover gott om natten. 

Jag har aldrig behövt uppleva krig, svält, flykt och fattigdom och tycker inte om Jimmie Åkessons (SD)taktik att ställa flyktingar och tiggare mot pensionärer. Jag har inga problem med att dela med mig av det jag har. Han är så rädd att de ska ”ta över”. Vad då ta över? Jorden är väl till för oss alla? I nästa liv kanske det är du, Åkesson, som är en båtflykting. 

Mina barnbarn får inga julklappar av mig i år, de har saker så det räcker och blir över, de får av min tid och min kärlek istället. Jag väljer att ge en slant tåt dem som inte har någonting. Och med det önskar jag alla en fröjdefull jul.”

Ett klassiskt knep inom ungdomsförbunden för övrigt, att skriva insändare under falsk flagg. 

De skriver heller inte på Insta varifrån ”insändaren” är hämtad. Det beror väl på att den är från 2015.

Och att det var tomtarna på Inte Rasist Men, (ni vet de som bara finns för att LO betalade tiden vissa av dem la ner) som påstod att de ”hittat” den. Gissningsvis skrev de ”insändaren” själva. 

För det första, hur gammal är tanten som påstås skriva?

Om hon aldrig upplevt krig måste hon nämligen fötts efter andra världskriget för min egen farmor född 1926 har starka upplevelser av andra världskriget trots att vi inte hade bomber här. Mörkläggning, ransonering och rädsla att varje dag var dagen då Sverige skulle överfallas av nazisterna, en rädsla som varade hela kriget. I sex år. Ingen född innan andra världskriget skulle påstå att ”de inte har några upplevelser av krig”. En del modiga hjälpte till och med våra finska bröder och systrar i finska vinterkriget och inte en oansenlig mängd svenskar ställde upp att vara fosterföräldrar till finska krigsbarn. 

Bara en person utan någon koll på sin svenska historia skulle skriva en sådan där sak, förmodligen en person född långt långt efter andra världskriget. 

Givet att tanten då ska vara född efter 1940 (man har sällan minnen de första fem åren av sina liv, inte äkta minnen) skulle hon då vara 75 år 2015 när insändaren skrevs. 

Varför har hon under 8 000 i pension?

Idag ligger garantipensionen på 8 556 kronor per månad. 

Jag tror inte ett dugg på att det där verkligen är en pensionär. För det första, de som verkligen hade garantipension 2015 fick enligt Pensionsmyndigheten ut 6 838 kronor efter skatt. 

Varför skriver tanten att hon har under 8 000 kr i pension när det är vad man får ut alla människor räknar? 

Varför skriver hon inte att hon har en pension på 6 800 kr? Och varför har hon inte bostadstillägg, vilket många så fattiga pensionärer får? För du har inte så låg pension om du arbetat heltid, vilket många har födda på 40-talet. Det artikelskrivaren missade var nämligen att 40-talisterna inte var hemmafruar. Och det är i princip bara invandrare och hemmafruar så har så låg pension idag. 

Vidare skriver tanten att hon ”har allt hon behöver”. Va? På 6 800 kr per månad? Bor hon i husvagn? Hon kan knappast på bo på äldreboende för vi har redan konstaterat att hon är för ung. 

Och med en så låg pension är det ett under att hon har råd att ens äta själv så ge bort pengar vill välgörenhet känns sjukt osannolikt. 

Sedan är det något som skaver med språket i insändaren som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Det känns inte naturligt skrivet, det känns konstruerat. 

Jag tror inte ett dugg på att det är någon liten gammal fattig pensionär som skrivit det där. Förmodligen satt Inte Rasist Men och knåpade ihop det där efter några öl, eller någon ungdomsförbundare i valfritt vänsterparti. Även Centern eller LUF kan ingå här. 

Checka aldrig en bra story, särskilt inte en du hittar på internet.

Detta var syftet med den ifrågasatta nu nerlagda Viralgranskaren, som ändå gjorde viss nytta. 

Det anmärkningsvärda är att Miljöpartiet inte har några problem att både använda en snart 5 år gammal bild med okänt ursprung som blev viral 2015. Och struntar i att ange källa ens. 

Skamlöst låtsas de inför sina 27 000 följare att bilden är från en aktuell tidning, skriven nyss. Av en liten tant. 

……………………………

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!