Politiseringen av myndigheter

En gång i tiden var myndigheterna till för väljarna, de drevs av byråkrater och utförde uppdrag objektivt. 

Idag befolkas många myndigheter av aktivister, de som styr dem med lukrativa 5-årskontrakt och höga löner är politiker eller deras tjänstemän som fått det i present och de styrs med järnhand av regleringsbrev och särskilda uppdrag av ansvariga ministrar att utföra politik. Inte leverera service. 

Ett av alla exempel är Upphandlingsmyndigheten, som kostar oss nästan 8 miljoner kronor per månad och styrs av en sosse, såklart. 

90 miljoner kronor per år och med oklart syfte, för de sysslar rätt lite med att hjälpa kommuner med upphandling och desto mer med att driva miljöpolitik, som det verkar.

Under pandemin har regeringen givetvis fortsatt med massa dumheter, för att de är så vänstern jobbar. Producera dumheter. 

Jag läser deras pressmeddelanden regelbundet och ett som dök upp nyss är om den myndighet de själva startade 2015 och vars uppgift egentligen bara varit att politiskt försöka kontrollera den offentliga marknaden som uppgår till 700 miljarder per år.

Nu ska de i ännu högre grad försöka tvinga kommuner och regioner att ”köpa hållbart” och vara någon slags lobbyister för Agenda 30 och Fossilfritt Sverige. 

GD heter Inger Eks och hennes politiska hemvist är inte klar men 2019 skrev hon som GD för Upphandlingsmyndigheten debattartikel med fd bossen på Naturskyddsföreningen Svante Axelsson, nu på fint regeringsbetalt jobb på Fossilfritt Sverige där målsättningen är tydlig – myndigheten ska inte hjälpa kommuner att upphandla bra. De ska få dem att upphandla rätt, enligt miljörörelsen. 

Incecstuöst nog fick Upphandlingsmyndigheten pris som ”Sverige modernaste myndighet” 2019 av just sitt eget socialdemokratiska statsråd Lena Micko (som delade ut priset Kvalitetsmässan ansvarar för).

Även här poängterades Upphandlingsmyndighetens stora roll att ”driva på mot en hållbar samhällsutveckling”.

Men så använder ju sossar regleringsbrevet för att politiskt styra myndigheterna i detalj utan att kunna anklagas för ministerstyre. Reglerlingsbreven har blivit som magiska formler för aktivister som vill utnyttja myndigheter för opinionsbildning. 

Så det är i själva verket myndighetens främsta uppgift att få kommuner, vars politiska styrning ju väljs av folket i varje val och det varierar från kommun till kommun som bekant vilken majoritet de styrande har, att jobba som miljölobbyister. 

När upphandlingen ytterst handlar om att skattebetalarna i kommunerna och regionerna, som betalar kalaset, ska få högsta kvalitet för minst pengar. 

Den offentliga upphandlingen är nämligen maten våra äldre äter, det är munskydden i vården, gatorna vi går på, skolmaten och städningen i skolorna. Det är skolböcker åt våra barn, leksakerna på förskolorna och medicinerna på sjukhusen. 

Men vänstern har länge sett just upphandlingen som ett politiskt mål att styra. Sossarna och LO ser upphandlingen som verktyget som ska tvinga kommuner och regioner att ge LO mer makt – förslaget om Vita jobb byggde på det då kommuner skulle tvingas att handla av kollektivavtalsansluta och LO skulle ges makten att kontrollera det.

Miljöpartiet ser upphandling som just det Upphandlingsmyndigheten blivit – ännu en miljölobbyist. 

Lägg ner skiten 2022. Vi behöver istället en Kommunrevision som likt Riksrevisionen med granskningar bistår kommuner med information om hur man bäst styr inköpen, för väljarnas bästa. Som är de som betalar kalaset. 

Miljörörelsen får betala sin egen lobbyism. 

………….

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!