Ljuger Rektor Linnéa?

Vem är den här Rektor Linnéa som dykt upp i debatten?

Jag har kollat. 

En stor skillnad i friskolehatarna idag kontra 2014, när valrörelsen dominerades av skolfrågan, är att de då utgick från socialister och fackförbund öppet. 

Idag, efter kalkonutredningen Reepalu när man ville straffbeskatta skolor och vänstern pinsamt fick backa ut ur friskolerummet, har motståndet till valfrihet omgrupperat sig. Idag ska det se ut som om det kommer från lärare. 

Men vänstern har i alla tider jobbat med astroturfing, att något ska se ut som gräsrötter. Inför varje val finns det olika ”medarbetarupprop” mot än det ena, än det andra. Det är alltid understödd och i grunden finansierat och organiserat av någon annan. Missförstå mig inte, massa lärare är garanterat ideellt engagerade för många lärare är vänster. Men rörelsen drivs och understöds av andra för maximal påverkan på politiken. 

En av de mest tongivande är en rektor på en lågstadieskola i Angered – Linnéa Lindquist. 

Hon verkar ha startat sitt offentliga engagemang 2019, jag hittar ingenting före slutet av maj 2019 då hon startade en Facebookgrupp för skolledare. 

Då var hon noga med att poängtera att hon inte hade något emot friskolor, istället fokuserade de på utbrändhet och nedskärningar. Precis som Balans gjorde 2018 när de i en ”rapport” (för tunn för att kallas det) påstår sig ha granskat alla kommuners budgetar i hela Sverige. 

I juni skrev hon en debattartikel i Aftonbladet och då är fortsatt fokus på arbetsmiljö framför allt.

12 september 2019 finns det ett inlägg om henne på Balans egen blogg, där Åsa Plesner publicerade ett gästinlägg hon skrivit.

I oktober skrev Expressen och intervjuade just Lindquist, fortfarande då inte ett ord om friskolor utan det var bara arbetsmiljö i fokus. 

Eller snarare, hon sa inget om det.

Läser man istället en intervju i socialistiska tidningen ETC från september 2019 säger hon då att hon helt vill förbjuda friskolor.

I november 2019 anmälde hon den islamistiska skolan Vetenskapsskolan till Skolverket för orimliga betyg. 

I september på bloggen Skola och Samhälle, som startades av bland andra Sven-Erik Liedman som är en känd socialist, utvecklade Lindquist friskolehatet. Trots att hon i andra medier fortfarande inte var öppen med det. 

Ni kan se här vad Liedman tycker:

Men plötsligt i juni 2020 påstår Lindquist att friskolor handplockar elever genom att hävda att hela tre friskolor ringt just henne, rektor på en F-3-skola i Hammarkullen, och krävt att få ”referenser” på tre barn som slutat på skolan och kommit in på en friskola istället. 

Hon fick en intervju i GP och sedan spred sig uppgifterna, som bara bygger på hennes påståenden, i andra medier. 

Artikeln är låst men hon säger så här. 

”I mitt fall har samtalen kommit från fristående skolor”

”Skolan ska vara en utbildningsinstitution. Istället har elever och föräldrar blivit kunder på en skolmarknad. Grundproblemet är att vi har ett skolssystem där man kan tjäna pengar på eleverna.”

Hon hänvisar till överlämningssamtal man alltid gör när elever byter skolor och hävdar att just tre stycken skett innan skolbytet gjorts, istället för när eleven erbjudits och accepterat en plats på en skola. 

Så jag försökte trevligt fråga Lindquist vilka skolor. Hon som hatar friskolor borde inte ha något problem att hänga ut dem kan jag tycka. Första frågan – inget svar. 

Andra frågan – hon blockade mig. 

Jag mailade även journalisten till GP-artikeln och frågade men hon frågade inte om vare sig vilka skolor eller om hon anmält skolorna till Skolverket. 

Hela drevet kring friskolor och handplockade elever bygger alltså på vad en politiskt engagerad rektor i en F-3-skola i Göteborg PÅSTÅR sades på tre privata telefonsamtal hon haft om enskilda individer, som av något skäl inte längre vill gå kvar på just hennes skola. 

Och hon vägrar konsekvent att svara.

Varför de lämnade vet bara de men man byter inte frivilligt från en skola man älskar, så mycket vet vi. Så antingen var det flytt eller missnöje som orsakade bytet. Eller både ock.

2018 gick det 214 elever på Hammarkulleskolan, året efter hade det minskat till 198 elever, så 16 elever flyttade eller bytte skola. Idag går det 200 elever på skolan. 

Så hon tappade en hel del elever och plötsligt året efter  får hon stor uppmärksamhet när hon påstår att tre av de elevernas nya skolor ”begärde referenser på en 6-9 årig ny elev. 

För några bevis för att detta har hänt finns nämligen inte. 

Jag tror att det som hände var helt vanliga överlämningssamtal från elevers nya skola som bytt för att de var missnöjda och rektor Linnéa här passade på att använda detta för att både straffa föräldrarna indirekt (de föräldrar som bytt skola vet ju att just de bytt strax innan hon gick ut i media och skåpade ut de nya skolorna) och att få ett vapen i friskolehatet. 

För artikeln och tweeten den byggde på flög och Rektor Linneá etablerades på allvar som skoldebattör.

Det var hennes genombrott. 

Smart att påstå något ingen kan kontrollera, eller hur? Och ducka frågor nu för att hon egentligen vet att allt är lögn så om hon nämner namnen på friskolorna kan vi andra ju lätt kontrollera med skolorna i fråga. Alltså säger hon ingenting. 

I höstas skrev hon en gästkrönika på Dagens Arena, som marknadsför den bok hon som av en händelse skrivit om just friskolor och som släpptes nyss. 

Linneá hade alltså även i juni en kommande bok att sälja om friskolehatet dessutom. 

Detta är vad jag kallar en opinionsmässig ”perfect storm” faktiskt och media svalde hela betet som det verkar. 

Rektor Linnéas kompetens som rektor har jag ingen aning om alls så det låter jag vara osagt, hon kanske är mycket kompetent.

Men som debattör verkar hela hennes framgång bygga på……en lögn. 

Edit:

Jag mailade henne i morse och frågade. Inget svar. Det verkar som om Rektor Linnéa alltså inte har ett enda svar på det där om friskolorna, inte ens varför hon vägrar svara. Tystnaden talar. 

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 123 444 5847.

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!