DN-kampanj mot valfrihet

Man kan tydligen kalla sig liberal och ändå vara emot valfrihet och frihet för individen. Och barn. 

För vi känner ju till Dagens Nyheters resa och en av de saker de snöat in på, liksom den andra stora ”liberala” ledarsidan på Expressen, är just skolan. 

Jag roade mig med att kolla vad de publicerat om skolan på tre månader, på alla delar av tidningen. Notera att ingen av nyheterna de publicerat är positiv om friskolor, man kan nästan tro att inget positiv finns att rapportera om en enda friskola i landet under den här tiden. Eller så är det också ett urval för att passa vinkeln – att friskolor är onda. 

Jag har inkluderat debattartiklar för helhetsbilden men vill poängtera att även om debattredaktionen väljer artiklar är urvalet framför allt vad som är aktuellt och de beställer heller inga artiklar utan publicerar det som skickas in.

En enda artikel från en person som inte hatar friskolor och den kom från Karin Svanborg Sjöwall, fd VD på Timbro som själv varit mycket aktiv friskoleförsvarare och även skrivit en bok om det. 

En intressant sak jag hittade här var följande:

En nyhetsartikel från 17 november. Notera bilden som illustrerar nyhetsartikeln. 

Hammarkulleskolan. Vet ni vem som är rektor där?

Kvinnan som kallar sig Rektor Linnéa i debatten, skolan är för övrigt en F-3-skola. Slump att landets just nu mest engagerade friskolehatande rektors skola får illustrera nyhetsartikeln som kritiserar friskolor? I think not. 

Hon har blivit väldigt aktiv i debatten senaste året, i juni påstod hon i Göteborgsposten att friskolor kontaktat henne för att ”be om referenser” på elever i hennes skolor. Alltså barn 6 till 9 år. 

Men i vanlig ordning avkrävs folk som hatar friskolor inga bevis så det räckte med att Rektor Linnéa påstod det och vips så fick hon publicera en artikel. 

Varför i hela friden skulle friskolor kontakta en känd friskolehatare och be om referenser på barn som knappt kan läsa?

Det är ju bara att googla Linnéa själv och se vilka referenser hon själv har vad gäller debatten om friskolor och det faller på sin egen orimlighet. 

Men det frågade aldrig Göteborgsposten. Som nu låst in artikeln. Lika bra det kanske. 

Som ni kan se är kampanjen mot friskolor bred och just i dagsläget lika aktiv som inför valet 2014. 

Det är precis som Socialdemokraterna vill. För de vet att de förlorar ett val som handlar om skjutningar, sprängningar, döende äldre och migrationen. Allra bäst vore det för dem om man kunde skylla alla problem i världen på företag och vips, så handlar debatten om just det. 

Simsalabim liksom. 

………………………….

Sajten är gratis utan annonser och går inte att prenumera på. Vill man trots detta stödja sajten:

Swish: 123 444 5847.

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!