Det handlar om omdöme

Jag hade inte tänkt att skriva något om Fredrick Federley och hans fd sambo pedofilen men eftersom medias granskning uteblev och man hör vissa märkliga invändningar mot granskningen som gjordes av Stoppa Pressarna i original kan jag inte låta bli. 

Detta är åsikten som saluförs just nu av vissa personer – att det är en privatsak. 

Bilderna illustrerar åsikten som förs fram av flertalet i sociala medier och skärmdumparna är bara för att illustrera själva åsikten, inte personerna.

Det pratas om andra chanser, att man får bo med vem man vill även dömda och att det är synd om Federley som mår dåligt. 

Och det är ju här det skaver. 

Jag var en av de som ifrågasatt tidigt varför media inte grävt kring hur länge Federley visste att nya killen var en dömd pedofil. Jörgen Huitfeldt gjorde det idag, efter att Michael Arthursson från Centern igår bekräftade att ”Federley känt till det en längre tid”. 

Det handlar nämligen inte alls om privatliv, om att brottslingar sonat brott och måste få en chans eller något sådant. Det handlar faktiskt inte ens om pedofilen, som alldeles oavsett vad man tycker om honom de facto avtjänat sitt straff enligt de makabra låga straffen vi har (9 år dömd, 6 år inne). Det handlar heller inte huruvida det är synd om Federley som mår dåligt. 

Det handlar bara om två saker. 

Omdöme. Och media.

En folkvald som är lagstiftare ska ha gott omdöme, och hög etisk kompass och moral för detta är inget jobb, det är ett förtroendeuppdrag. Man ska ställa högre krav på folkvalda när det gäller detta, och det görs. Hela tiden. Glöm inte att svensk media just nu förföljer Ebba Busch för att hon ingått helt legala avtal med en husägare, som råkar vara 81 år och därför av media dömts ut som någon slags dement lallande fåne trots att han bor helt själv fortfarande. 

Jimmie Åkessons eventuella intresse för spel slogs upp stort i valet 2014. Mona Sahlins kackiga syn på ekonomi är i ständigt fokus. Media är alltid intresserade av politikers moral och privatliv. Utom nu. 

Det enda detta går att härleda till är just moral.

För något fel är det varken att köpa hus av farbröder eller spela bort sina lagligt intjänade pengar. Här har media varit moralpoliser. 

Men när en av media omfamnade centerpartister och homosexuella frontfigurer som till och med har en egen transpersonlighet – Ursula – blir ihop med och flyttar ihop med en dömd pedofil, när han själv har en dotter i samma ålder som offren, är media tysta förutom en nyhetsartikel. 

Men huruvida Federley visste att mannen var pedofil var det enda intressanta här. Just för att det visar på omdöme, moral och etik. 

Media gjorde bort sig här. Igen. Det blir tydligt att de lät bli för att det handlade om en person de lyft upp och gillar, ingen pardon hade givits till en dito kristdemokrat, moderat eller ännu värre, sverigedemokrat. Då hade media aldrig slutat. 

Men avslöjandet igår om att Federley vetat ”en längre tid” svarar på frågan vi många undrat sedan nyheten briserade. Han visste. 

Och detta gör att han inte kan betraktas ha gott omdöme alls, eller någon moral och etisk kompass. Därför är han olämplig som folkvald och borde avsäga sig alla sina platser frivilligt. 

Nu återstår och se om han tänker avgå från EP självmant, för han är personvald som alla andra och sitter till 2024 om han vill. 

Men hans politiska karriär är med stor sannolikhet över för gott, för man kan inte återhämta sig efter att ha varit mannen som visste att nya killen är en dömd pedofil, dömd för 22 grova våldtäkter på en 9-åring och en 6-åring han bodde med samt streamat vissa övergrepp online. 

Sexualbrott, även de man själv inte begått, fastnar som klister på en person. Men just den här personen har faktiskt bara sig själv att skylla. 

Att hans agerande sedan lett till att en mammas liv nyss slagits i spillror av uppgifterna och allt detta agerande kan leda till där, och i Federleys privatliv, är just privat. 

………………………………..

Sajten är gratis utan annonser och går inte att prenumera på. Vill man trots detta stödja sajten:

Swish: 123 444 5847.

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!