Hög tid för fakta i debatten

Den rödaste fanan mot friskolesystemet hänger märkligt nog inte på Norra Bantorget. Utan på Expressen Ledare, som huserar i Fredhäll i Bonnier-huset. 

Märkligt nog, ledaren är liberal och har varit klassiskt folkpartistisk länge. Linda Jerneck som idag skriver där var t ex ordförande för LUF. Klassiskt liberal är dock varken Folkpartiet eller Expressen Ledare. 

I ett decennium har Anna Dahlberg hatat friskolor från ledarplats, oklart varför. 

Igår publicerades en osignerad ledare som var som alla andra inlägg i friskoledebatten – helt frikopplad från verkligheten. 

Jag länkar inte till dumheter, ni får googla.

Där påstår, förmodligen Dahlberg, följande:

”Dagens ordning är nämligen orimlig. Det kan inte vara så att föräldrar kan boka upp samtliga skolplatser på en eftertraktad friskola redan på BB – en skolgång som sedan finansieras av skattebetalarna. Det kan inte heller vara så att friskolor genom köprincipen kan vaska fram det ”rätta eleverunderlaget” och ändå få 100 % av skolpengen. 67 % av friskolorna i storstäderna har exempelvis inte en enda nyanländ elev.

Rätt skamlösa påståenden. 

Så jag frågade Anna Dahlberg. 

Case closed. 

Hon medger att det inte finns några skolor. Så först hittar Expressen Ledare på problemet ”friskolor där alla platser tar slut pga BB-listning”. Sedan argumenterar de mot denna egenskapade bild. 

Det är ju helt skandalöst. Hur kan de få föra debatt på det här sättet och kalla sig seriösa?

Argumentera gör man mot VERKLIGA PROBLEM. 

Man hittar inte på problem som inte finns. Faktum är nämligen att det bara finns några få skolor man måste ställa sig i kö till redan på BB och inga av dem är del av friskolesystemet från 1991.

Vi har Franska Skolan i Stockholm som grundades av nunnor 1862 och drivits som en stiftelse sedan 1910. Den är så populär att barn idag ställs på BB när de har personnummer och de fick kritik för ett par år sedan för att bara barn födda jan-juni kom in varje år. Detta ändrades 2017 så att det kötid i dagar räknas, inte födelsedatum. 

Sedan har vi Carlssons skola, där kronprinsessan gick, som ägs av en förening som i sin tur har medlemmar av föräldrar vars barn går i skolan. Här måste man också anmäla från födseln. Skolan startades 1871.

Sedan har du den hyfsat nya skolan Campus Manilla som dock ligger i anrika Manilla-skolans lokaler, också grundat på 1800-talet och är en skola för döva och blinda. Campus Manilla drivs också av en stiftelse. 

En annan sak Anna Dahlberg ignorerar – få kommunala skolor i Stockholms innerstad har några nyanlända. 

Enligt en granskning Mitti gjorde hade följande kommunala skolor 0 nynanlända elever. 

Artikel från 2017, innan majoriteten byttes i Stadshuset. 

Varför då?

För att det inte finns bostäder i Stockholms innerstad. Inte ens till folk som stått decennier i kö. Utan att köpa en bostad kan du inte bo här. Så hur ska nyanlända barn få plats här menar de? Nyanlända går i skolan där de bor och de bor inte i innerstaden, med några få undantag av modulhus och ombyggda temporära äldreboenden. 

Så varför skriver inte Dahlberg en arg krönika om hur förfärliga de kommnuala innerstadsskolorna är som inte har en enda nyanländ elev trots att de tar skolpeng för alla elever, för alla elever som går i skolor oavsett ägare har en skolpeng som går till ägaren?

Om man inte bussar barn (ett förfärligt system) kommer nyanlända inte gå i innerstadsskolor nästan alls för att de inte bor här.

Och det är rättvist att de inte bor i innerstaden då vi inte kan ha ett läge när vissa ska gå före i kön. 

De får vänta som alla andra.

När inte ens journalister på stora tidningar kan föra debatten hederligt har vi ett tecken i tiden på hur fruktansvärd friskoledebatten de facto blivit. 

…………………..

Sajten är gratis utan annonser och går inte att prenumera på. Vill man trots detta stödja sajten:

Swish: 123 444 5847.

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!