Jag dök ner i Skol-twitter…

……..och simmade runt i Sveriges svar på QAnon i vardande. 

QAnon är kanske världens mest kända konspirationshistoriska nätverk som tror att Trump leder en hemlig kamp mot ”the deep state”, ett internationellt nätverk av satanistiska pedofiler. Bland de sammansvurna återfinns personer som Oprah Winfrey, Barack Obama, påve Fransiskus, Dalai Lama och Tom Hanks. 

För så blir det ju, när en grupp människor i en bubbla bara bekräftar varandra och delar varandras artiklar. Konspirationstankarna går varma, om ett storkapital som i en hemlig pakt vill suga ut välfärden så mycket de går och drar med pengarna till Cayman Islands och dricker paraplydrinkar till pensionen, ivrigt påhejade av korrupta politiker (läs högerpolitiker) som glatt ”säljer” ut små barns rätt till en bra utbildning. Man kan ana ett ”koncernerna tar över världen om inte vi i friskolehatar-twitter fanns och erbjuder en liten men otroligt betydelsefull motståndsrörelse”. 

Eller vad sägs om det här exemplet?

Frenesin som de delar sina egna och deras kompisars artiklar är överväldigande och det får man ge dem – de producerar. Men brinner man av hat och en övertygelse om en analkande apokalyps där de fyra ryttarna heter IES, Academedia, Jensen och Thoréns och man tror att just det jag skriver är det enda som skiljer paradiset (en räddad skola) från undergången är det klart att orden sprutar. 

Tesen Friskolehatar-twitter, förutom att onda rikskapitalister i en någon slags global sammansvärjning söker sig till Sverige för att suga ut små skolbarn, är följande: friskolor får fler elever (varför orkar de inte bry sig om dvs att det är BÄTTRE) => de kommunala dåliga skolorna tappar elever => de dåliga kommunala skolorna är orättvist behandlade.

Så här, i svepande drag, ser Skol-Twitter ut.

Jag har inte tagit med fackförbund, olika sossar som sitter i opposition i kommuner, Anna Ekström eller andra utan fokuserat på bloggen Tankesmedjan Balans och deras följare. De får utgöra något slags nav. 

När man ser det uppställt så här kan ett mönster lätt utkristallisera sig – LO, Kommunal, sossar, Lärarförbundet och olika hobby-debattörer.

Det finns givetvis fler twittrare men jag har valt ut de mest aktiva i friskolehatet. 

Här är några exempel på vad dessa personer skriver online:

Det här är ju grejen med dem. De är som en liten sekt som ”stöttar” varandra och delar varandras grejer och ska ge sken av att de är mycket fler och mycket viktigare än de är. Internet är sådant, du kan lätt lura betraktare att hög röst är samma sak som många personer när du i själva verket är del av liten liten kör som skriker och skriker ofta. 

Följande artiklar har det här lilla nätverket producerat och delat på Twitter åt varandra:

Skrivna av samma personer som är aktiva i Friskolehatar-twitter och bara de senaste två månaderna. 

Karin Pettersson är ett kapitel i sig. 

Hon skrev till exempel detta nyss:

Notera att hon känner sig manad att särskilt poängtera hur ”självständig” bloggen Balans är. 

Varför måste hon göra det, kan vän av ordning fråga sig och så kan mina läsare fundera ett varv på svaret. 

Jag gjorde en granskninga av deras ekonomi, så gott jag kunde då Balans inte alls känner för att publicera årsredovisning online. Faktiskt har de aldrig publicerat några siffror som går att sätta i något sammanhang med varandra innan jag bad dem göra det, och vips fick jag lite skärmdumpar  på påstådda 45 000 kronor i månaden i Swish. Alltså över en halv miljon. I rena gåvor. 

De finns bara online. De är två personer. En hemsida med olika små reportage de kallar ”rapporter” och grävjobb och ett Twitterkonto. Sorry men det finns ingen chans i världen att en enda person går på att de har något slags Swish-rekord i Sverige men kul att de tror att de kan tuta i folk det. 

Jag ska visa ett skäl till det. De har ingen räckvidd.

Ska man få betalt visa Swish måste man nå många människor och de finns digitalt, alltså är det räckvidd online som bygger konverteringen från läsare till donator. Ju fler följare desto mer pengar då många bara läser gratis. Detta är varför journalister som Joakim Lamotte kan leva på donationer. 

Balans har alltså ca 20 % av mina följare (jag har 24 000) och 2 % av Joakim Lamottes, ändå vill de inbilla mig att de får donationer på en halv miljon per år. 

De har ett Twitterkonto också med något fler följare, ändå har de bara skramlat ihop 7 556. 

För att få ihop 500 000 per år måste 300 personer varje månad ge dem 150 kronor. Patreon som är det vanligaste sättet för kreatörer att tjäna pengar har donationsnivåer på 1 dollar och uppåt per månad eller per verk/inlägg/avsnitt etc. Jag har själv Patreon sedan fyra år tillbaka, vanligaste nivån är 3 dollar per månad. 

Kolla då räckvidden på deras Twitterkonto. Det handlar om otroligt få. 19 retweets är en av de bättre, med något undantag som var någon raket och som många twittrare någon gång får. 

Om det är så att Marcus Larsson verkligen åkt mellan hemmet i Göteborg och till: Huddinge, Umeå, Gislaved, Botkyrka och Stockholm (de tre i Stockholm kan visserligen ha gjorts vid samma resa) har han sannerligen lagt ner mycket tid. Så mycket tid att man ju kan tro att han jobbar heltid med det där. Om det vore digitalt vore det ärligare att skriva ”för” som i ”föreläst för” och inte i, som ju fastställer fysisk närvaro. 

Inte ens de som betalar 500 000 per år till en liten friskolehatande blogg har lust att sprida information vidare om hur det går för blott 6 personer såg sig manade att hjälpa till med det. 

Kollar man då på Marcus Larsson eget Twitterkonto är det lite ledset – ingen bryr sig. 

Den där Youtube-kanalen har förresten 158 prenumeranter. Imponerande. 

Man kan inte direkt kalla Larsson för en klick-raket, en viral kommunikations-tromb som virvlar runt i den digitala sfären och sprider sitt budskap. 

Jag ser bara ett gäng arga bittra lärare som fått understöd av LO:s egna tankesmedjor, ledarsidor och fackförbund som genom att beställa rapporter och föredrag för glatta livet kan ge bidrag till en verksamhet som gör det viktiga jobbet som astroturfers. De började som några slags gräsrötter men Balans har det nu som yrke. 

Och just den här frågan älskar partierna till vänster, LO, vänstertidningar och deras egna rapport-torpeder i de påstått ”oberoende” andra tankesmedjor och bloggar som finns inom arbetarrörelsen. 

Allra gladast över Balans torde vara fackförbundet Kommunal för övrigt. Som för bara ett år sedan på sin kongress bestämde att de ska bli ”ännu tydligare mot vinst i välfärden”. 

Och så kan ni nu gå tillbaka till schemat på Skol-twitter jag gjort och se om bilden klarnar lite. 

Reaktionerna på min första granskning visade att min intuition att granska dem var rätt, och det fullständiga raseri LO-tidningen släppte lös ännu mer. Här finns nog mer att hämta. 

……..

Sajten är gratis utan annonser och går inte att prenumera på. Vill man trots detta stödja sajten:

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!