Folkhälsoinkvisitionen i Göteborg

Med den nya lagen om tobak som kräver licens, något för övrigt tobaksbranschen själva krävt då de också vill ha bort svarthandeln, har kommunala tjänstemän tyvärr fått mycket mer makt. 

Jag har tidigare skrivit om de helt orimliga krav Göteborgs stad kräver av handlare som vill sälja den fullt legala produkten tobak. 

Här har ni ett exempel av de som fått avslag, för att visa hur orimligt och maktfullkomligt tillståndsenheten beter sig. Men så här är det ju med makt. När folk får smaka blir de berusade. 

Jag begärde ut avslaget för Pressbyrån på Norra Hamngatan. Just för att det är en franchise till stora koncernen Reitan som även äger 7 Eleven och ingen liten okänd skutt. Och för att butiken ligger centralt. 

Skäl?

Ekonomin i bolaget. Men läser man underlaget tecknas en bild av en tillståndsenhet så rigida i sin tolkning att de förbiser helt rimliga förklaringar och en tillmötesgående sökanden. 

Aktiekapitalet var nämligen delvis förbrukar, vilket ägaren förklarade, helt rimligt, med att bolagets omsättning störtdykt då affären byggdes in bakom byggställningar. I princip det värsta en kiosk kan drabbas av då de i stor grad bygger på spontana snabbköp och inte planerade. Ser man inte butiken tar man inget köpbeslut. 

Trots att kapitalet delvis var förbrukar valde styrelsen att ändå besluta att driva bolaget vidare, då byggställningarna ändå var temporära. Ägaren såg dessutom omedelbart till att återställa de typ 30 000 kronor det handlade om då vi har ett aktiekapital idag på 50 000 kr. 

De kollar med Polisen och inga invändningar, ej heller betalningsanmärkningar. 

Notera det som står om Skatteverket. Han som söker skickar alltså in papper till Skatteverket som DE inte sedan skickar till Tillståndsenheten. Alternativt inte skickar tillbaka. Men faktum är att Skatteverket här lika gärna kan vara de som schabblat. 

Man kan också läsa sig till att ägaren verkligen ansträngt sig med kommunikationen, som nedan när han alltså svarar dagen efter. 

En butik blir inbyggd av byggnadsställningar, håller på att gå under för att den inte syns men ägaren kämpar ändå på och betalar exvis sina avgifter till Reitan. Trots denna stora påfrestning väljer ägaren att härda ut. En av de största produktgrupperna just för Pressbyrån är snus och cigaretter. 

Alla ansträngningar ägaren gjort och hållit ut under renoveringen där hans butik försvann var dock helt förgäves för till tillståndsenheten jobbar Gestapo. 

Alltså letar de efter fel, pyttiga spelar ingen roll, för att äntligen kunna få säga nej. Med stöd av lagen, trots att de givits enorma friheter av en medveten lagstiftare som älskar Folkhälsa nästan lika mycket som Adolf Hitler – sossarnas favoritmyndighet efter Arbetsmiljöverket just för att den ger dem möjlighet att styra vuxna människors liv. 

Om nu Reitan haft en dialog med ägaren om den knepiga situationen, styrelsen tror att bolaget kan hämta sig och revisorn fått kontrollbalansräkning samt att aktiekapitalet ju återställdes finns givetvis inga problem med att Pressbyrån på Norra Hamngatan ska få sälja tobak. 

Men om målet med verksamheten inte är att bedriva service till handlare utan att Folkhälsomyndighetens och lobbyister som Läkare utan Tobaks förlängda arm och en butik i taget stänga ner tobaksförsäljningen är det givetvis en framgång. 

För givetvis kan inte en butik som denna leva vidare om den inte får sälja tobak, det är ju kioskens hela hjärta. Bye bye entreprenörens livsverk. Ta en kölapp på Arbetsförmedlingen. 

Här har prussiluskorna en utmärkt chans att bakvägen, som de givits av Socialdemokraterna, med tankar om friskt svenskt blod få bort tobaken utan att förbjuda den. Smart va?

Och vi kan inte göra ett jota eftersom tjänstemän på tillståndsenheten inte är demokratiskt valbara. Också listigt. Eller hur?

……..

Sajten är gratis utan annonser och går inte att prenumera på. Vill man trots detta stödja sajten:

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!