Tricket att gömma folk i statistik

I november publicerades nyheten att få som kom 2015 jobbar. Ingen nyhet för någon, särskilt inte folk som jag som kollar på statistik ofta men bra ändå att SVT beställde hem egna siffror. 

Däremot säger det något om statistiken SCB har att en lön på 96 000 kr per år räknas som förvärvsarbete. Det handlar om 8 000 kr per månad, det är under socialbidragsnormen. 

I artikeln hade SVT med en tabell också. Över 70 % av de som kom 2015 lever på bidrag more or less, och den tredjedel som tjänar 96 000 kronor minst förtäljer inte statistiken hur många som har subventionerade anställningar. 

För det är så sossarna gömmer utlandsfödda i statistiken. 

De gömmer dem i Arbetsförmedlingens krångliga årsredovisningar så att ingen ska hitta dem men inför varje val får Arbetsförmedlingen och andra myndigheter särskilda uppdrag att trappa upp jakten på snygga siffror. 

Som Skogsstyrelsen som hade uppdrag att gömma så många de kunde i ”moderna beredskapsjobb”. Det påbörjades 2018 (valåret) och avslutades 2019, efter valet. 

Enligt en granskning SvD gjort 2015 fick 5 % av de nyanlända som fått instegsjobb gick vidare till jobb som inte var subventionerat. 

Jag begärde ut färska siffror från Arbetsförmedlingen. 

157 000 personer födda utomlands hade t o m september någon slags subventionerad anställning. 

Ett halvt Malmö som göms i siffror och påstås ”ha ett jobb”.

Men jobb har ju ingen av dem, betalas 80 % av lönen som i vissa fall av subventionerna, har man inget jobb. Då betalas lönen av skattebetalarna. 

Vet ni vad subventionerade anställningar kostar oss varje år?

Enligt Arbetsförmedlingens årsredovisning 2019 la vi 23 miljarder på subvenioner 2019. Då gick givetvis inte alla pengar till utlandsfödda men oavsett härkomst är subventioner ett dyrt sätt att hantera arbetslösa. 

Bara på tre år har kostnaden ökat med 3 miljarder per år. 12 miljarder en mandatperiod. 

Det är en ofantligt stor summa pengar

Dessutom finns stora undanträngningseffekter för när man skapar än den ena än den andra versionen av hitte-på-jobb som BARA är framför allt för nyanlända får ju inte svenskar som varit arbetslösa en längre tid chansen. 

Och regeringens giv ”extra tjänster” var en solklar undanträngning av svenska arbetslösa högutbildade då dessa i princip enbart gick till nyanlända. 

Dags att reformera flera olika saker. Som hur vi mäter statistik så att vanliga människor utan specialexamen i kursen ”Tolka Arbetsförmedlingens statistik A-kurs” förstår den. Som att redovisa självförsörjande, inte bara sysselsatt. 

Men vi måste städa i träsket av hitte-på-jobb också. Jag vet att Centern bara har ett enda svar på frågan om nyanlända/utrikes födda och försörjning – subventioner – men alla andra borde inse att systemet inte hållet. 

Ska vi ha subventioner ska vi ha en enda sort som alla arbetslösa kan få. Detta lapptäcke vi har nu syftar bara till en enda sak – hjälpa ansvariga politiker att framstå som om de har koll på läget när vi i själva verket har många fler hundra tusen personer som inte drar in sin egen lön. 

23 miljarder per år går alltså till folk som enligt statistiken ”har jobb”, genom att de bland annat inte ingår i statistiken för arbetslösa och anses vara sysselsatta. 

23 miljarder kronor som skattebetalarna ändå står för. 

……..

Sajten är gratis utan annonser och går inte att prenumera på. Vill man trots detta stödja sajten:

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!