Koder 1984-style från TietoEvry

Det har med rätta varit mycket prat om George Orwells dystopiska roman 1984 men olika sidor har använt liknelsen på olika sätt. 

Vi är en förändringens tid, inget snack om den saken. Under flera decennier av mer frihet växer ofriheten men då tänker jag inte bara på Ryssland, Turkiet och Ungern. Utan att woke-rörelsen också begränsar friheten, paradoxalt nog. 

En av många måltavlor är yttrandefriheten, och det var därför jag skrev en bok om hoten mot yttrandefrihet som kom ut nyss. Har ni inte köpt den, gör det. 

Tragiskt nog har många företag också börjat infiltreras av idéerna som i toleransen namn är förment intoleranta och syftet är inte att ge frihet utan ta. 

TietoEnator, nu TietoEvry, ett från början finskt IT-företag, tog precis pallplatsen i orimliga företag. 

De har skapat ett nytt typsnitt de döpt till The Polite Type. Läs mer här. 

Den här bilden swishade förbi på Twitter i en annons de köpt. 

Detta är första gången jag nästan får svindel av hur ett företag har flyttat alla tänkbara gränser. Både på vad ett företag borde syssla med men framför allt – först övergreppet på yttrandefriheten de gjort och sedan den totala aningslösheten om vilken Pandoras ask de öppnat. 

Typsnittet är utvecklat efter barns åsikter (here we go again…) och NGO:s. Alltså mångfaldsaktivister i föreningar av olika slag. Ni ser ju var det här barkar. 

De har även, som lök på laxen, gjort en open source så att användarna alltså kan utveckla koden. Jättebra idé. Verkligen…..

Vilken woke-galning som helst med IT-fingrar kan alltså ”föreslå” att ännu fler ord som spärras. 

Dessutom har de givetvis inkorporerat maskininlärning, så att typsnittet själv ”lär sig” att utvecklas. Det vill säga censurerar ännu lite bättre. Visst, maskinen kan också lära sig att vara smidigare men det är inte sannolikt och jag ska visa nedan varför. 

För det här invasiva typsnittet gör alltså så här: när någon skriver ett ord eller uttryck, eller till och med mening, som finns på ”aja-baja-listan” i koden byter den helt sonika ut det till något som utvecklarna bestämt är mer ”korrekt”. 

Det sjuka är att exemplet de har på sin hemsida inte ens är i närheten av samma betydelse. 

Någon skriver ”du är värdelös”. Innan de ens hunnit sätta punkt har Tietos woke-specialister fått meningen att bli ”du är värdefull”.

Den är så snabb att man inte hinner ta skärmdump på hela ordet utan att vara på hundradelars av sekund snabb…..som synes.

Jag blir ännu mer chockad av hela grejen faktiskt när jag läser detta. 

Om verktyget åtminstone ersatte meningen med något snällare som betyder samma sak som ”du gjorde fel”. Eller något annat som passar i sammanhanget (du är värdelös används t ex ofta när någon blir arg över att en person inte utfört något korrekt). 

Men nej. Typsnittet ändrar hela andemeningen också.

Man kan alltså inte få sagt vad man vill få sagt med TietoEvrys nya förtryckande typsnitt. 

Med The Polite Type stoppas alla mänskliga yttringar av de slag TietoEvry bestämt inte är ”korrekt”, med motiveringen ”stoppa mobbing online.”. Och med kodens hjälp ska de måla över allt i hela världen som är lite fult och jobbigt. Otrevliga känsloyttringar. Här kan inte ordens makt nog överdrivas, bara det fula skrivs över så abrakadabra finns det inte. Syns det inte finns det inte. 

En rätt ytlig syn på konflikter och hat tycker jag. Även om jag är fullt medveten att ord sårar folk och att de är ett reellt problem inte minst för ungdomar idag att det sker mobbing med ord online så kan man inte ta bort mobbing genom att förbjuda folk att skriva. Utan mobbing försvinner om man tar tag i grundproblemet – attityden hos människan bakom. 

Tvingar ett program honom eller henne att inte få skriva det denne vill kommer personen hitta andra vägar istället. Lappen i skåpen gör storstilad comeback, mulningen av snö och doppandet av huvud i toaletterna. Mobbing försvinner inte för att man förbjuder ord. 

Men byta ut ord räcker inte för ett IT-företag som vill låsa in det fria ordet och nu tagit sig friheter att manipulera yttrandefriheten helt skamlöst. 

De har också en funktion som helt sonika suddar ut ord den inte gillar. I exemplet nedan har någon skrivit ”asshole”. Alltså skitstövel. Ett utmärk invektiv tycker jag då det är neutralt. Alla kan vara en skitstövel, det singlar inte ut folk på yttre attribut, och det är inte ens särskilt grovt. 

Men skriver man det – fy på dig. Då blir det suddigt bara. Svart. 

Jag är faktiskt chockad. 

Hur kan ett IT-företag inte förstå exakt vad de nu gjort? Eller gör. Kanske förstår de men då har Karin Pettersson och Schibsted en verklig mottagare av kritiken mot ondskefulla antidemokratiska algoritmer och koder. 

Jag som skrivit en helt bok om yttrandefrihet drar direkt historiska paralleller. 

I Sverige hade vi på 1700-talet statligt anställda censorer. ”Censor librorum” (bokgranskare på latin) vars enda jobb var att förhandsgranska allt som tryckts. Och ändra texterna efter eget tycke så att de passade makten. 

Detta är 2020-talets svar på bokgranskarna. 

En kod programmerad av en samling vänsterwoke-personer, vars identitet förblir okänd liksom de NGO:s som fått ”tycka till”, vars enda syfte är att helt sonika skriva över och ändra i text folk skriver. Rakt av. 

En automatiserad form av censur i form av förhandsgranskning av unikt material folk i sin grundlagsskyddade yttrandefrihet producerat och yttrat. 

Ett övergrepp på yttrandefriheten. 

För vad händer om offentliga institutioner bestämmer sig för att ladda ner det? Om stat och kommun bestämmer att alla anställda som kommunicerar i jobbet skriftligt måste använda detta? Anställda i privata företag? Om Google och Facebook av stater tvingas implementera detta?

Konsekvenserna och ingreppen i yttrandefriheten är oöverskådliga faktiskt. 

Hur rimmar detta med våra grundlagar? En ärlig fråga för jag är inte grundlagsexpert. 

Finns det skydd mot att koder ta över det fria ordet?

Tills vi rett ut den frågan borde TietoEvry ta sig en rejäl funderare på vilket ansvar de som IT-företag har över yttrandefriheten tycker jag och om deras läskiga typsnitt verkligen gör världen bättre eller till en mörkare mer ofri plats. 

……..

Sajten är gratis utan annonser och går inte att prenumera på. Vill man trots detta stödja sajten:

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!