Varför så sura?

Jag kan ärligt säga att jag verkligen inte trodde att ett inlägg om The Two-manshow, Tankesmedjan Balans, som de flesta inte ens hört talas om, skulle rendera den enorma flod av ilska det har. 

Men jag är glatt överraskad. Ilska är aldrig ett självändamål i mina texter men ilska som reaktion är uppskattat av mig som avsändare av budskap.

För när folk inte kan behärska sig visar det framför allt en sak – det är känsligt. Jag petade i något. 

Jag har inte anklagat dem för något. Jag har bara ställt frågor om pengar. Och det öppnade sig dammluckor av ilska.

Ser man på varifrån reaktionerna sedan kommit blir det ännu tydligare. 

Eller varför blev LO så arga? De har ett medlemsblad de kallar Arbetet, tidigare hette den just LO-tidningen. En liten hemsida ingen bryr sig om mer än just LO och deras vänner, och hur många besök de har på hemsidan redovisas inte öppet. Och jättearga LO publicerade någon slags försök till ”granskning” av mig apropå Balans-artikeln. 

Jag brukar inte så ofta kommentera när mina politiska motståndare försöker bäst de kan efter den lilla förmåga de har att ”svara” mig – det handlar sig nästan uteslutande istället om ogrundade påhopp utan substans eller argument och så är fallet även i Arbetet – men detta blev för intressant. 

För det är ett raseri. Frågan är varför. 

Utåt sett har LO och Arbetet ingenting med Balans att göra. Det är inte en del av LO. De artiklar de skriver handlar till 99 % om facket. Det är strejk, arbetsmiljö och snyftreportage om fackliga medlemmar som är missnöjda med XYZ. Som LO:s egen 

Plötsligt går de till angrepp för att jag skrivit ett (1) inlägg om en yttepyttig spelare på debattscenen. Personer ingen hört talas om och som försöker tuta i folk att de drar in 550 000 kronor per år i swish. 

LO känner sig manade att försvara Tankesmedjan Balans för att det jag skriver givetvis är prick på eller nära verkligheten.

Och Balans vägrar att öppet redovisa varifrån pengarna kommer helt enkelt för att det skulle bli för uppenbart att de finansieras från någon del av arbetarrörelsen. Det kan vara LO centralt, deras tankesmedja Arena eller något enskild fackförbund. 

Att hata friskolor är en central fråga både för Arena, Katalys och andra hitte-på-tankesmedjor. Och för LO och många av deras förbund. 

Och att finansiera initiativ startade av så kallade gräsrötter är just vad arbetarrörelsen gjort i decennier, allra helst dolt. Deras sätt att opinionsbilda har jag studerat i sju år och håller idag föredrag på hur de är organiserade. De finansierar saker genom att plocka notan för anställda, genom att ”köpa” saker eller köpa saker till överpris, ge gratis lokaler etc. 

Detaljerna är mindre intressant, reaktionerna på mitt inlägg är det intressanta. 

Så man får väl tacka bloggen Arbetet ändå för att de bekräftade allt ändå. Nu fortsätter granskningen av Balans, med förnyad entusiasm faktiskt. Givetvis blir jag ännu mer intresserad vad som finns att hitta nu.

……..

Sajten är gratis utan annonser och går inte att prenumera på. Vill man trots detta stödja sajten:

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!