Degen Balans har

Jag fick svar från Skatteverket idag. 

Eftersom föreningar, fiffigt nog för dem, inte behöver vara öppna alls med sin ekonomi är ett sätt att få reda på lite grann i alla fall är att begära ut inbetalad skatt. 

Det gjorde jag för bloggen Tankesmedjan Balans och följande lönesummor har de betalat ut:

Detta betyder i klarspråk att eftersom arbetsgivareavgifterna är 31 % idag så har Balans betalat ut följande lönesummor per månad:

Jan: 43 780 kr
Feb: 43 780 kr
Mars: 43 780 kr
April: 14 354 kr
Maj: 16 338 kr
Juni: 20 964 kr
Juli: 43 780 kr
Augusti: 74 183 kr
September: 43 780 kr

Totalt: 382 000 kronor hittills.

Någon moms har inte redovisats ännu men många små föreningar och bolag väljer ett redovisa en gång per år. 

Ska vi räkna med att sista kvartalet har samma lönesumma som första är det ytterligare 129 000 kronor i löner som ska ut. Om det är en eller två personer som får lön är oklart men det är mindre intressant. Utan varifrån en halv miljon kronor kommer. 

Jag har mycket svårt att tro att denna lilla obskyra välfärdsvurmande pro-fackliga blogg har svenskt rekord i crowdfunding nämligen.

Att de skulle få in 42 000 kronor/månad i gåvor är tämligen osannolikt. De har absolut säkert några månadsgivare som tycker att detta är bra och jag stödjer allt sådant, man ska ge pengar frivilligt till saker om man gillar dem. Inte leva på bidrag. 

Och bidrag verkar Balans ändå inte leva på, än så länge. 

Men någon plockar ju upp notan, för löner, för publicering av böcker, för omkostnader som resor. Och då räcker inte en halv miljon såklart. De föreläser som vi kan se och det gör de såklart inte gratis. Men återigen, det blir inga kanske 700 000 kronor de behöver per år för att bekosta löner, resor, mobiltelefon och inte minst tryckning av böcker. 

De driver samma gamla frågor alla sådana här välfärdsupprop gör. Sådana som uppstår i valrörelser – de bildades 2017 och som framför allt är aktiva då. De byter bara namn men varje val har de bildats sådana här påstådda ”gräsrotsinitiativ” om just välfärden. De kallas ”upprop”, ”vrål”, ”kamp”, ”nätverk” eller liknande. Inte sällan organiserar demonstrationer och marscher i just valrörelser. De försvinner och återuppstår som något annat men med samma innehåll. 

Tankesmedjan Balans är bara det senaste exemplet. 

Och de är med all sannolikhet lika gräsrotsdrivet som övriga, det vill säga, ja, de startades utan pengar. Men plockades sedan in och finansieras av förmodligen organisationer som driver samma frågor. Och lite små gåvor av engagerade. 

Så frågan man alltid ska ställa sig – vem tjänar på de frågor de driver? Vad påminner deras debattartiklar om för avsändare?

Där finner vi pengarna, del av pengarna i alla fall. 

……..

Sajten är gratis utan annonser och går inte att prenumera på. Vill man trots detta stödja sajten:

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!