Vilka är Tankesmedjan Balans?

Plötsligt dök den upp. Ett gäng som kallar sig Tankesmedjan Balans och som är lite överallt faktiskt i skoldebatten. Eller gäng och gäng, det är mest två personer. 

Men alltid när något påstår att de är ideella men som är lite för organiserade och för aktiva inte minst för att det ska vara trovärdigt blir jag misstänksam. 

Ideellt idag betyder inte ideellt som i utan pengar. Utan det har reducerats till ”inte vinst” och det är ju lätt. Att inte göra vinst menar jag. Fråga valfri företagare hur svårt det är. 

Men föreningar påstås alltid vara ideella trots att de som arbetar där just arbetar heltid. Och pengarna ska in för att betala lön. 

Den här lilla Tankesmedjan består av Marcus Larsson, före detta politiker för Miljöpartiet (vilket han inte är öppen med på sajten) och Åsa Plesner. Båda har jobbat inom skolan, de träffades enligt egen utsago på Twitter där Larsson heter Skolinkvisition på Twitter och har blockat mig tydligen. Mer om honom i ett annat inlägg. 

Plesner har också en bakgrund i partier men det är hon inte öppen med. Jag hittade henne på en lista för sossarna till landstinget 2018. 

Balans skriver bl a rapporter, som den här tunna rapporten om kommuners budgetar som de ändå hävdar bygger på att de kollat på 290 kommuners budgetar. Trots att de bara använder Solna samt Timrå som exempel. 

Arena Idé, som är LO:s tankesmedja men de vill inte vara öppna med exakt hur mycket och exakt vem som betalar, publicerade en rapport som Åsa Plesner gjort. Att göra en rapport är något man inte sitter med på kvällar och helger för att vara snäll, det är något som någon skriver som fått betalat. 

I den här debattartikeln i DN om samma rapport skriver Plesner och Arena-chefen Pelling ”vi” och Plesner skriver heller inte under med Tankesmedjan Balans. Som läsare ska man förstå att detta ”vi” är Arena. 

Plesner är också en flitig debattartikelskribent. Läser man t ex den här artikeln i TCO:s ”tidning” Arbetsvärlden låter hon som…..om hon är anställd av LO faktiskt. 

De fann enligt sin egen historieberättelse varandra genom skoldebatten innan de startade tankesmedja, eller en blogg som jag skulle kalla det, men det Balans och hon gör nu är något större. De vill inte begränsas av bara skola utan idag handlar det allra mest om facken, arbetarna och välfärden.  

Enligt sig själv på LinkedIN ”delar hon sin tid” mellan en tjänst som forskningsassistent och Tankesmedjan Balans, alltså betraktar hon detta som ett slags jobb. 

Varifrån kommer resurserna egentligen?

Jag skulle säga att det är helt vanlig skåpmat facken inom LO alltid pratar om. I deras värld har facken alltid för lite makt oavsett hur stor makten i verkligheten är. Och de som är med i facken har alltid också för lite makt. Lösningen är också mer socialdemokrati, alltid. Jag har därför väldigt svårt att tro att det inte finns någon slags finansiering i grunden här för så här jobbar LO alltid. 

De sponsrar olika friskuttar med tid och/eller pengar för att ”gräsrotsinitiativ” ska kunna fortsätta och dessutom fortsätta kunna låtsas att de är just detta. Detta kallas astroturfing och något jag skrivit om ofta. 

Även i den här artikeln i Skolvärlden låter Plesner som vilken LO-fackföreträdare som helst.

Hon delar olika vänsterdebattörer och vänsterkällor flitigt, som Arbetaren. Som också intervjuat henne. 

Och i Socialistiska Partiets tidning Internationalen. 

De har också skrivit debattartikel i socialistiska Flamman. 

Givetvis finns de även med i ETC. 

”Analyserar välfärdssektorn ur ett arbetarperspektiv”.

Det kan inte osa mer fackförbund och socialism än så faktiskt. 

Hon och Markus Larsson har även skrivit två böcker under sin tid som ”ideellt engagerade välfärdsdebattörer”. Jag som skrivit fyra böcker vet hur mycket tid det tar och ger man dessutom ut dem själv, vilket de gjort, kostar det med tryck, korrektur, distribution, formgivning etc. Ca 50 000 kronor per bok om man räknar in alla kostnader, minimum. 

Varifrån kom pengar till att både sitta och skriva två böcker och sedan ge ut dem? 

Det intressanta med Plesner är att hon länge haft en profil som fd utmattad. Hon kandiderade till och med till Sommarvärd i P1 med den beskrivningen. Att då ”utan ersättning” ”dela sin tid” mellan ett jobb och ”ideellt engagemang” i en tankesmedja förstår jag inte riktigt. 

Eller så är svaret kanske att det ideella är ett jobb, det med?

För vem hinner, och har råd, att jobba deltid eller halvtid och lägga resten på obetalt arbete, som att en hel eftermiddag föreläsa för Lärarförbundet i Växjö?

Hon har även hållit lika långt föredrag på Offentliganställdas Förhandlingsråd. 

Och på Stockholms Universitet. 

De har även hållit föreläsningar för Kommunal, Lärarförbundet och Psykatriförbundet. 

Socialdemokratiska Kvinnorförbundet i Örebro anlitade också Plesner som föreläsare liksom Lärarförbundet i Ängelholm.

Även Vänsterpartiet har bokat henne. 

Och ABF i Malmö. Hon har verkligen rest land och rike runt. Imponerande av någon som jobbar gratis. Ideellt menar jag. 

Hon var även i Almedalen 2019, som alla vet inte är gratis. Där föreläste hon bland annat med just Arena Idé hon gjort en rapport åt. 

Jag har begärt ut inbetalade arbetsgivaravgifter och moms från Skatteverket, för att se om föreningen Tankesmedjan Balans (registrerad på hennes hemadress) har några inkomster. 

Men det är uteslutet att Arena Idé, som ju har en drös med heltidsanställda fack-torpeder betalade av diverse fackförbund och LO, skulle skriva rapport med folk som inte får betalt. 

Är det inte intressant att samma Plesner, som idag tycker att fackförbunden är hela svaret på välfärden, i ett annat liv bara några år sedan skrev böcker just FÖR företagare?

Om hur man kan tjäna mer pengar. 

2011 kom hon ut på Liber med just en sådan bok, då var hon strukturkonsult och hade arbetat åt en landets största friskolekoncerner. Så då var det alltså inga problem med vare sig vinst, effektivitet eller privata välfärdsföretag. Tvärtom, dessa vill Plesner hjälpa att tjäna ännu mer pengar. 

”Kanske är du en av de drygt 100 000 svenskar som de senaste året har startat ett företag och som behöver hjälp med att få fart på verksamheten? Förbubbla din omsättning vänder sig till dig som är frilansare eller småföretagare kanske inom tjänste- eller handelssektorn. 

Hon höll även föreläsningar som affärscoach på samma tema – tjäna pengar.

 

Vad hände mellan 2011, då Åsa Plesner tyckte att att friskolor var toppen och ville hjälpa dem och andra företagare att tjäna ännu mer pengar, och 2017, då hon startade Tankesmedjan Balans som hatar privata företag? 

Hon blev utbränd, det är väl det som hänt. Och plötsligt var det fokus på facket. 

Samma år(2017) skrev hon en debattartikel med de knäppa tanterna i Solrosuppropet.  Och Altermark. 

Niklas Altermark forskar i Lund, där Plesner idag jobbar som forskningsassistent på samma institution och hon re-tweetar honom väldigt mycket så antingen är det honom hon jobbar för eller så är de som sagt branschkollegor i den ”ideella välfärdsdebatten”. 

Han har för övrigt gett ut böcker på Verbal Bokförlag där idel vänstertomtar ligger, som Kolbjörn Guwallius, Mathias Wåg och Martin Klepke.

Jag vet inte vad ni ser men jag ser inget ideellt.

Utan någon betalar det här. Så här mycket tid kan man nämligen inte lägga på en hobby. Och någon årsredovisning har Tankesmedjan Balans naturligtvis inte lagt ut. 

……..

Sajten är gratis utan annonser och går inte att prenumera på. Vill man trots detta stödja sajten:

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!