Bye, Mr President

Den här artikeln har tyvärr inte kunnat skrivas förrän nu, när Trump med stor sannolikhet förlorat Vita Huset. Jag vet att ingen officiell myndighet ännu deklarerat valet över och jag vet att det kan återstå domstolsprocesser etc men sannolikheten nu att Donald Trump vid något läge lyckas vinna är mer eller mindre ute nu. 

Alldeles oavsett, detta är inte ett inlägg om valet. Det är om Donald Trump. Om jag fick rösta i valet i USA röstar jag republikanskt, så har det alltid varit. Jag älskade Ronald Reagan, hejade på John McCain och försvarade George W Bush. En trött sosse som Joe Biden gör inte mig glad, och borde inte göra någon höger glad. Men helt av egenintresse är jag glad att Trump inte får sitta kvar – jag orkar helt enkelt inte läsa och höra i svensk och utländsk media om hur dum han är. Ren självbevarelsedrift, för hör jag en enda mening om hans twittrande skriker jag. 

Äntligen kanske vi kan fokusera bevakningen av USA på politik? Är det för mycket begärt?

750 miljoner kronor presstöd och 8 miljarder till statlig media och vi har inte fått läsa den här artikeln jag skriver just nu i någon svensk media under fyra år. 

För alldeles oavsett hur Donald Trump betett sig – han har regerat USA och han har infört politik. Populär politik. Vilken då? Tja, det har vi i Sverige ingen aning om. Om vi inte googlar förstås. 

Vad har Trump åstadkommit på fyra år?

Varför röstade 70 miljoner amerikaner på honom precis? Eller som Fredrik Törn skrev på sin Facebook – ”en kines kokade fladdermussoppa i Wuhan för ett år sedan och Trump förlorade valet han annars hade vunnit”. 

Det är inte helt lätt att hitta det i amerikansk press heller eftersom deras media om möjligt är ännu värre i det här än svensk – de låtsas inte längre som om de är neutrala utan CNN, NY Times etc har helt kapitulerat i sitt Trump-hat och Fox News etc är som Fox News är. 

Business Insider publicerade den 3 november en lista som i mitt tycke har någon slags ambition att vara objektiv ändå. 

Han har utsett tre domare i Högsta Domstolen. Innan någon tar ett andetag om politiserade domstolar – i Sverige utser regeringen samtliga domare på alla nivåer. Vi har ett lika politiserat system. 

Obama utsåg två stycken. Hur många man får utse är avhängigt på hur många som dör helt enkelt eftersom man sitter på livstid. Har man lite otur (eller domarna tur) dör ingen under de fyra år man regerar. Ingen dog under Obamas sista fyra år till exempel. 

Alla presidenter utser för övrigt domare som sympatiserar med egna partiet. 

Trump skrev rätt nyligen under ett beslut att upprätta en ny del av försvaret – The Space Force. Ja, det låter som Star Wars men det handlar om att skydda amerikanska tillgångar i rymden, som satelliter etc vilket inte är oviktigt. 

Som alla republikanska presidenter har Trump även fokuserat på skatter. Så han har genomfört en stor skattereform.

Skattereformen utvärderades i Forbes i december 2019, innan pandemin. Den del av reformen som rör avdrag på 10 000 dollar per hushåll av det delstatsskatt och lokala skatt man betalar kallas SALT. Utvärderingen gjordes på de delstater som har lägst SALT och avdraget därför gjorde störst skillnad. 

Jag är för övrigt rätt övertygad om att det var noga kalkylerat från republikanerna att just hårda demokratiska fästen som New York och Kalifornien skulle missgynnas av den här reformen. 

Slutsatsen av utvärderingen som The US Bureau of Labor Statistics gjorde var att de 27 delstater med lägst SALT hade betydligt bättre ekonomisk tillväxt än de andra. 

Vad gäller jobbtillväxten kan man också läsa att just tillverkningsindustrin var den sektor man såg den största skillnaden efter skattereformen. Det var 151 % skillnad mellan de demokratiska högskattedelstaterna som tjänade minst på skattereformen och de andra delstaterna, vad gäller jobbtillväxt inom tillverkningsindustri.

 

Trumps administration var också den som drev IS bort från Syrien och dödade ledaren Abu Bakr al-Baghdadi. Drömmen om kalifatet består men tack vare Trump lyckades den fria världen slå sönder infrastrukturen de byggt upp, ta tillbaka städerna och fängsla och döda många IS-krigare, inklusive alla kvinnor som ”körde ambulans och lagade mat”. 

En annan sak som Trump i sann republikansk anda fokuserade på var att kapa regelbördan. 

Enligt Forbes och en artikel publicerad den 23 oktober 2018  ledde Executive Order 13771 till att amerikanska hushåll kan öka sina inkomster upp till 3100 dollar per år efter 5-10 år.

Tack vare att de federala registret av regler och lagar blivit 25 000 sidor kortare än under Obama. 

Men det som kanske världen kommer komma ihåg från hans presidentskap, förutom hans Twitterkonto och hår, är freden mellan Förenade Arab Emiraten och Israel. Som är en genuin framgång. 

”The Israel-UAE deal is different – it’s a genuine historic accomplishment thats unambiguously good.”

Det finns garanterat fler saker att lyfta fram men detta är, när jag gjort research, de största och de som lyfts fram i den lilla amerikanska media jag kan hitta något om Trumps politiska framgångar. För problemet är att varken demokratisk eller republikansk media går ju att lita på här, man får försöka pussla ihop något som är lika i flera olika källor. 

En sista sak jag tänkte ta upp kort är att Trumps prat, och agression, mot Kina säkerligen haft påverkan. Innan han valdes kritiserades Kina bara utefter sin brist på mänskliga rättigheter, men man har i väst i åratal annars bara hyllat Kina och dess nya fokus på ekonomi som lyfts så många kineser ur fattigdom. Problemet med detta är ingen pratat om varför. Om den kinesiska statens fokus på att genom företag och ekonomi ta kontroll över världen en bit i taget. 

Jag har svårt att se att inte fyra år av dissande av Kina från Vita Husets mest omtalade president någonsin inte påverkat något alls. De få i Sverige som varnat för kinesiska företag fick lite gehör. Men så plötsligt i år fick Huawei nobben när det gäller det svenska 5 G-nätet. Inte ens som system hos en av de utvalda leverantörerna får de finnas. 

Att väst fått upp ögonen lite mer när det gäller Kina nu är bra oavsett skäl, de har för länge med sina enorma resurser kunnat skaffa sig makt i en rad olika länder, och utövat påtryckningar med samma makt. 

Vad vill då Joe Biden? Tidningarna har ju tyvärr skrivit lika lite om hans politik. Det har räckt med att han inte är Donald Trump, pinsamt nog. 

Det finns inte plats för allt här men det viktigaste har BBC sammanfattat. 

Höja skatter. Och rulla tillbaka Trumps skattesänkningar. Dessutom måste han slänga ett köttben till alla sina unga väljare och migranter, så en höjning av minimilönen ska finansieras av dessa högre skatter. 

Han vill anställa 100 000 personer i USA på tio testcenter i varje delstat för Covid19.

Identitetspolitiken är stor hos demokraterna och Biden tänker satsa 30 miljarder dollar på en fond som ska ”stimulera” företag hos just minoriteter. Glädjande nog tänker han dock inte ”defund the police” men ta en del pengar till satsningar på socialtjänsten.

Klimatet är en stor grej hos demokraterna och han lovar att USA ska vara del av klimatavtalen och ”net zero emissions by 2050”. I oljelandet USA. 

Obama-care ska byggas ut, för 2,25 biljoner dollar under tio år. Och han vill införa eftergift av studentlån och fri förskola (enligt svensk modell). 

Han tänker fortsätta på inslagen kritisera-Kina-linje men istället försöka få internationella samfund att haka på. 

Men det kanske mest intressanta med Biden är att han tänker fortsätta på America First-linjen. 

400 miljarder dollar ska användas på att köpa amerikanska varor, han vill att infrastrukturprojekt ska användas för att köpa amerikanskt och vill att 300 miljarder dollar ska investeras i amerikanska produkter, tjänster, forskning och teknologi. 

Nationalismen lever alltså vidare även med en sosse vid rodret. 

Men som Biden själv kallat sig, en övergångspresident, som om han kan hålla sig vaken alla fyra år inte kommer att ha genomfört alla vänsterprojekt han tvingats prata om i valrörelsen. Som i alla valrörelsen säger folk massa dumt då. Egentligen är Biden rätt mitten för att vara demokrat och det finns inget stöd för extrem politik inom ens demokraterna, trots The Squads mediala storhet. 

Men att Biden är sosse råder ingen tvekan om. 

……..

Sajten är gratis utan annonser och går inte att prenumera på. Vill man trots detta stödja sajten:

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!