Nytt fusk på MUCF

Jag snubblade på en nyhet att MUCF själva utan att utomstående (t ex jag) granskat dem kommit på att en förening fuskat med bidraget. 

Som ni kan läsa gäller det en förening som fått organisationsbidrag samt åren 2018 och 2019. 2,5 miljoner kronor är totalsumman för båda åren. 

Ni vet att jag inte är imponerad av MUCF. På något sätt. Om jag kunde skulle jag lägga ner dem direkt. Flera miljarder per år som går mestadels till saker folk borde finansiera själva – sin fritid. Jag tycker också alla partier borde sköta bidraget till sina egna ungdomsorganisationer, liksom alla kyrkors sådana. 

Jag blev såklart väldigt nyfiken och frågade MUCF men gick på pumpen. De har sekretessmärkt pga förundersökning, vilket är naturligt. Så sker alltid. 

Så jag fick hjälp istället. En person flink på Excel erbjöd sig att programmera så att alla organisationsbidrag från hemsidan från 2018 och 2019 matchades till 2,5 miljoner kronor. Bingo. 674 föreningar blev fyra. 

Herregud, 674 föreningar får varje år pengar av MUCF, men det är ett annat inlägg. 

Följande fyra föreningar är de enda som totalt fått 2,5 Mkr (marginal från 2,45 till 2,55 Mkr):

  • HBTs Sverige
  • LSU, Sveriges ungdomsorganisationer
  • Svensk Live – Unga arrangörsnätverket
  • Svensk-Somaliska Ungdomsförbundet i Norden

Nu har jag begärt ut de sista två. HBT-sossarna i Sverige kan ändå skrivas av direkt, mycket kan man säga om sossarna men de är för smarta för att fuska med bidrag öppet. LSU går också bort, det är en institution inom föreningsvärlden. Gammal och seriös. Tror inte heller Svensk Live har låga odds här. Återstår alltså den sista, som spontant känns som mest intressant att gräva vidare runt. 

Det fiffiga här är att antingen får jag ut deras projektansökan utan problem och kan själv leta fel, eller så är det sekretess och då har jag fått informationen jag behöver. För att neka mig att ens få veta att ett material har sekretess, det finns ingen lag som stödjer. Jag har rätt att få besked ATT ett material är sekretessmärkt, om projektansökan (som borde ingå i förundersökningen) är det så är det alltså den föreningen som nu polisanmälts. 

Även om jag inte hunnit få ut materialet kan jag göra efterforskningar. 

Vilka driver då Svensk-somaliska ungdomsförbundet i Norden?

Först kan man lätt och snabbt konstatera genom MUCF:s hemsida att föreningen är den enda av de fyra som endast fått bidrag för 2018 och 2019, dvs organisationsbidrag. Övriga tre har fått det i många år. En ny förening alltså. 

2017 fick de 428 000 kronor för att ”starta upp” för så sjukt är Sverige att vem som helst kan starta en förening, som är helt hemlig dessutom för alla andra utomstående exkl bidragsgivande myndigheter, och sedan få pengar för att förbereda sig för att få mer pengar. 

Söker man på föreningen kommer adressen Ramlesväg 81 lgh 1002 i Malmö upp, som egentligen ska vara Ramels väg. Föreningen registrerades 2012 men sökte alltså bidrag först 2016 inför 2017. 

De senaste två åren har de fått 2,5 Mkr.

En annan uppgift på en annan söksajt är att föreningen var /är registrerad på Volframgatan 14 i Malmö. 

På den adressen finns även Islamiska Förbundet i Malmö.

Och en enda privatperson, som råkar jobba med föreningar för somalier. 

Söker man på namnet hittar man 93 personer, varav två bor i Malmö men ingen på Volframgatan. 

Det är alltid lite oklart med söktjänster som Merinfo, Hitta, MrKoll etc, för när de har olika uppgifter kan en eller flera sitta på gamla uppgifter. 

Det vi dock vet är att föreningen som fått bidrag har varit reggad på Volframgatan. Och på Ramels Väg 81, lägenhet 1022.

Och där bor idag två personer: det gifta paret Bert och Marjeta Mema som inte alls förefaller vara somalier av namnen att döma. Faktum är att det finns en Marjeta Mema på LinkedIN som är albanska, förmodligen en person som bara heter samma för hon verkar bo i Albanien. Namnen är enligt en albanier jag känner i alla fall albanska och inte somaliska. 

Varken Bert eller Marjeta finns det något spår av på sociala medier. 

Ingen av de två Mohammed Abdi i Malmö bor på Ramels väg 81 men en på samma gata nr 49.

Så antingen har två albanier startat en somalisk förening i Sverige eller så är det Mohammed Abdi, som redan driver flera somaliska föreningar. Eller någon tredje person. Om jag får ut projektansökan snart kan jag dubbelkolla det jag hittat. 

Men att det skulle vara just Svensk-somaliska Ungdomsföreningen i Norden som nu blivit polisanmälda är mitt just nu högsta spår. 

Jag återkommer när jag fått något slags svar av MUCF. Som jag skrivit, får jag inte ut ansökan får jag info också så för myndigheten blir det ju dåligt hur som helst. 

……..

Sajten är gratis utan annonser och går inte att prenumera på. Vill man trots detta stödja sajten:

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!