När vargen kommer

Det finns mycket irriterande med samtiden, som på något sätt samtidigt lyckats bli dum, full och fem år, men ett otyg i samhällsdebatten måste jag nu ta tag i rejält. 

En text som måste skrivas. 

För ovanan inte minst folk i media har, men även politiker, är att utmåla allt man inte håller med om och alla partier och politiska företrädare, ja till och med enskilda tweets, som odemokratiska. 

Det är debattens version på kvartalsekonomi, när en kortsiktig och inte sällan populistisk vinst ska cashas in på bekostnad av långsiktighet. Problemet med den här företeelsen är att den på sikt är systemförstörande och det är ett mycket större problem än att folk på Dagens Nyheter och sossarnas olika tidningar gödslar med ordet ”odemokratiskt” i tid och otid. på ett sätt som för tankarna till interna poängsystem.

Vinner någon något som flest gånger valfri vecka på DN skrivit ordet ”odemokratiskt/hot på demokratin”? 

Om man kallar allt man ogillar för odemokratiskt kommer nämligen folk ha tröttnat, och är man då antidemokrat kan man bida sin tid.

För när vargen kommer har folk slutat lyssna. 

Det kan låta trivialt, att kalla saker just antidemokratiskt är väl samma sorts modeord som ”troll” var i valrörelsen 2018. Men det är det inte. Att urholka just det ordets betydelse kan visa sig bli ödestigert i en framtid vi inte har en aning om. Och vårt enda skydd mot just attacker på demokratin är att vi när det händer reagerar. 

Då kan inte demokratins väktare, som folkvalda men även folk inom media, opinionsbildning och andra makthavare, medvetet förstöra det enda sättet att väcka en reaktion. 

Det gör mig orolig på riktigt. Att det inte finns någon varsamhet i hanteringen av ordet demokrati och att det där rymmer en stor aningslöshet. Det är inte trivialt att urholka och förstöra ”hot mot demokratin” på det sätt som just nu sker. 

Vargen kommer nämligen bida sin tid och dyka upp när vi minst anar det. Det finns alltid hot mot demokratin, och yttrandefriheten som lurpassar. När de blickar som borde riktats ditåt inte kunnat motstå frestelsen att få en kort pirrig tillfredställelse av att ”satt dit någon” när punkten sätts efter ”hot mot demokratin” för femtonde gången detta år. Då kommer de verkliga demokratihoten smygande, eller snarare, de har nog kommit åtskilliga meter närmare sitt mål under tiden media obsessat kring SD, Ungern och Trump i den kronologiska ordningen. 

Åsikter man inte gillar eller håller med om, från politiker och andra man heller inte gillar, stöts och blöts i debatten och må bästa argument vinna. Men allt man gillar kan inte vara antidemokratiskt, nästan allt man personligen har antipatier emot är just bara vanliga orimliga åsikter och folk som är dumma i huvudet. De är irriterande men någon fundamental skada på vårt styrelseskick kommer de inte göra. 

Kalla folk vad ni vill men sluta kalla dem hot mot demokratin. 

För ironiskt är just detta det verkliga hotet mot demokratin. 

……..

Sajten är gratis utan annonser och går inte att prenumera på. Vill man trots detta stödja sajten:

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!