I vänsterns värld är bidragsentreprenörer det finaste

Jonna Sima skrev, oväntat nog, en krönika om företagande. Tror aldrig jag läst en enda kolum på Bladet Ledare om företagsamhet faktiskt. 

Så jag läste såklart. 

Aftonbladet och Sima vill sätta bilden dels av att det är någon slags fördom att utlandsfödda och deras barn, ursprung MENA oftast, inte jobbar eller driver företag, och att bilden av entreprenören därför är förlegad. Det är sant att SEB och SCB tillsammans gjorde en rapport nyligen som visar glädjande siffror att utlandsfödda och de med utländsk bakgrund startar företag som aldrig förr. 

Men bilden Sima vill måla upp i krönikan stämmer inte. 

Hon träffar företagare i Kista, i Järva, där de hon pratar med har somalisk bakgrund. I gallerian finns ett ställe som heter Bridge. 

Sima påstår att butiksytan i Kista galleria drivs med ”privata sponsorer”.

I själva verket är projektet, som det mesta media lyfter upp i sådana här texter, finansierat av bidrag. 

Och inget litet bidrag. Föreningen som driver Bridge har fått 7 miljoner kronor fördelat på tre år, en drömsumma för vilken nystartad verksamhet som helst. 

Men någon entreprenör kan man inte kalla tjejen som driver det, hon är bidragsentreprenör. Att skriva en ansökan till Arvsfonden och få 7 miljoner kronor är inte att driva företag. 

Deqa Abuqar som lyfts fram i artikeln har visserligen ett företag men det går inte alls bra. Som synes omsatte det 17 000 kronor förra året. 

Det var väl ungefär då hon knäckte idén att istället starta en förening och söka 7 miljoner kronor från Arvsfonden. 

Jag hoppas verkligen fler ungdomar i Järva och i andra förorter startar företag, men riktiga företag som drar in deras lön och betalar in skatt. 

När de gör det kan media mer än gärna lyfta fram dem som förebilder men att påstå att en förening som fått in 6-7 gånger mer än min egen årsomsättning i bidrag enbart som några slags förebilder köper jag inte. 

……..

Sajten är gratis utan annonser och går inte att prenumera på. Vill man trots detta stödja sajten:

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!