Skiftet är igång igen

När sossarna vann valet skrotade de chockerande nog deras största kampanjsajt Alliansfritt Sverige. Alla sociala medierkonton återanvändes och Skiftet, en förening som jobbar med online-petitioner, föddes. 

Om ni inte hört talas om dem är ni inte ensamma. Ändå tror de att just de påverkat en rad viktiga politiska beslut genom att, som 1983, skicka politiker listor med påstådda underskrifter. Ingen behöver ange sitt personnummer så ni kan ju gissa hur många personer som egentligen skrivit under. 

De påstår att de 2019 fick in 3,2 miljoner kronor genom gåvor från privatpersoner. 

De nivåer man kan välja, trots att de påstår att det kostar en kaffekoppp, är minimum 50 kr. Smart nog har de för-ifyllt både nivån 250 kr och månadsdonation. 

Om alla valt den nivån handlar det om 64 000 personer som någon gång donerat 50 kronor till en okänd förening utan kända företrädare som bara håller på en underskrifter online. De deltar inte i debatter i TV, de skriver inga debattartiklar, de är noll och ingen i debatten. 

Har folk skänkt 100 kronor handlar det om 32 000 individer som någon gång skänkt pengar under 2019. 

Skiftet påstår att de drar in 266 000 kronor per månad, i crowdfunding. 

Om det vore så är de bästa i Sverige på crowd-funding. En gigant som Aron Flam drar in ett par tusen dollar med podd-avsnitt och han är bäst. Hela mitt bokprojekt drog in 340 000 kronor. 

De påstår också att allt redovisas öppet. Varenda krona från föreningar och organisationer redovisas öppet. 

Jag läste deras årsredovisning 2019 och det är saker där som är rätt oklart. 

Nästan 5,5 miljoner kronor i intäkter, och bokslutet är godkänt av KPMG så där kan det inte vara något fel. 

Men ”väsentliga händelser” anges som 4 350 kkr. Det är alltså 1,13 Mkr som ”saknas” i redovisningen. Dock är man inte skyldig att specificera intäkterna så i sak är det inget problem men om man nu har så hög flagg angående transparens är det märkligt att det inte alls visar sig bara transparent. 

Varifrån kommer 1,1 Mkr som Skiftet inte vill särredovisa källan för?

De påstår också i sitt bokslut att de hade 6 anställda, sedan 7 anställda. Vi kan utgå från att så var fallet även årets första tre månader innan pandemin. 

Jag begärde ut siffror från Skatteverket om hur mycket arbetsgivaravgifter de betalat in, vilket kan avslöja den totala lönesumman för anställda. 

Aktuell arbetsgivaravgift är 31,42 %. 

I januari hade Skiftet således 125 969 kronor i total lönesumma. Varav 39 585 kr är arbetsgivarskatten, vilket ger 86 000 kronor i faktiskt lön ut till anställda. Sedan dras skatten av.

Detta ger 12 342 kronor före skatt per person i snitt om man har 7 personer anställda. 

Nu fungerar lönesummor inte så att de fördelas jämt utan sju anställda innebär, trots att Skiftet inte vill låtsas om detta, att de har kanske en heltidsanställd och resten timanställda. 

Så 1,1 miljoner kronor i bidrag från hemlig förening vill de alltså inte redovisa och de påstår att de har sju anställda när de har gissningsvis 6 stycken timanställda eller på projekt, och kanske en heltidsanställd. Allt för att bygga upp en bild av en förening större och viktigare än den är. 

För de har inga problem att skryta om segrar som inte med ens fantasi av episka proportioner kan tillskrivas dem. 

Eller vad sägs om följande: 

Skiftet har fått Ving att börja med tågcharter, fått regeringen att utreda spelreklam, fått folk att rösta i EP-valet, fått Sverigedemokraterna att ”svänga i arbortfrågan”, fått regeringen att säga att en fossilgasterminal inte får expandera, fått regeringen att stoppa vapenexporten till Turkiet och fått Örnsköldsvik att inte lägga ner ett nattöppet dagis samt hindrat stängning av två parklekar i Farsta. 

Det verkar dock som Skiftet glömde bort att rapportera om att parkleken Fagerlid nu ändå är stängd enligt Stockholms stads hemsida. 

Det måste ändå vara härligt med det stora självförtroendet att man utan att skämmas kan skriva så där i ett bokslut öppet för allmänheten, att man tar äran för så många saker man givetvis inte påverkat ett skit på med en digital petition. 

Nu är de igång igen. De har skapat ett ”test”, fast egentligen är det en simpel kodning med en front för du får samma svar oavsett vad du svarar. 

LAS-testet har de kallat det. Jag testade först med en ung person med ett år på arbetsmarknaden, just de som drabbas av LAS för med ”först in sist ut” är det alltid de unga, pigga och ambitiösa som facket tycker företagen ska sparka. 

De försöker väl vara roliga men det blir bara barnsligt, som mycket Skiftet gör. 

 

Sedan testade jag med en person som skyddas av LAS. 

Ska vi gissa vem det är som puttat in de där saknade 1,1 miljoner kronorna i bokslutet Skiftet inte vill vara öppna med?

Jag börjar. 

Jag tror det börjar på L och slutar med …andsorganisationen i Sverige. Eller så börjar det med Sex och slutar på ….fack i Samverkan. 

Jag skulle verkligen vilja se en redovisning över hur många engångsdonationer per belopp de får, donationer med månad och på vilken summa för 266 000 kronor per månad i snitt i rena gåvor från privatpersoner låter verkligen som en saga. På alla sätt. 

……..

Sajten är gratis utan annonser och går inte att prenumera på. Vill man trots detta stödja sajten:

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!