SvD hjälper till i LAS-frågan

LAS-utredningen och efterföljande förhandlingar har verkligen blivit exakt det getingbo det förväntades bli. 

De som är emot mobiliserar och Svenska Dagbladet vill såklart hjälpa till så Göran Eriksson väljer idag att lyfta ut en av de två remissinstanser som är emot att förändra LAS och därmed hela utredningen. 

Han hävdar att Umeå Universitet ”inte driver en politisk linje”. 

Det gör de kanske inte, om man inte kan googla det vill säga.

Om man kan det ser man direkt att remissvaret från Umeå Universitet är 100 % politiskt. 

Det skulle faktiskt kunna varit valfritt LO-förbund, för all motivering är FÖR fackens sida och allt avstyrkande handlar om att det tar ifrån facken makt. Poängen med utredning är från början att alltså göra det lättare för företag att anställa, och avskeda. Men Umeå Universitet verkar tro att deras jobb var att hjälpa LO och Stefan Löfven.

Svaret ansvarade Carin Ulander-Wänman för.

Sammanfattningsvis avstyrker de allt som gör det lättare för företag att avskeda och är positiva till allt som ger arbetstagare ännu större rättigheter. Inte en enda förändring som är positivt för företag tycker Umeå Universitet är bra. 

Jag ser inget självständigt i de här svaren alls och det är ju inte så konstigt. Eftersom hon som svarat är sosse, något annat går inte att tolka hennes andra inlägg i debatten. 

2019, när det stod klart att C och L krävde reformerad LAS, började också vänstern kampanjen för att detta inte skulle ske. Eftersom Ulander-Wänman älskar LAS skrev hon en debattartikel med Roger Mörtvik från Socialdemokraterna om att LAS är perfekt som den är. Men OM den måste reformeras måste fokus ligga på att arbetstagaren får mer rättigheter. 

2019 skrev hon också en debattartikel i sossestyrda TCO:s tidning Arbetsvärlden.

Ansvarig där är Mikael Feldbaum som, såklart, rekryterades direkt från LO:s tankesmedja Arena och deras tidning. Mycket objektiv tidning faktiskt. 

Kolla deras krönikor de just nu gör PR för.

Varför hon inte valde oberoende media, som valfri debattredaktion, kan bara hon svara på även om jag gissar svaret. 

En annan remissinstans är Medlingsinstitutet . Vars uppdrag alltså är att som myndighet medla i konflikter, bland annat. Men som nu, som av en händelse, i sitt remissvar tycker att LAS-utredningen borde kastas. 

Som av en slump intervjuas Medlingsinstitutet i samma Svenska Dagbladet som Göran Eriksson idag publicerade sin ”analys”.  De har samma slutsats.

Ansvarig?

Irene Wennemo, ytterligare en av dessa politiskt tillsatta generaldirektörer som måste få gå när vi äntligen får Maktskifte. 

Hon har varit ledarskribent på Aftonbladet och 2014-2019 arbetade hon som statssekreterare åt Ylva Johansson när hon var arbetsmarknadsminister. Sjukt objektiv. 

SvD har alltså två artiklar om LAS där bådas slutsats är att LAS-utredningen är skit. Lyfta fram de remissintanser som tycker det är toppen kan man ju inte göra om man vill hjälpa till i opinionen mot LAS-utredningen, det säger sig självt. Alltså skrev de ingenting om Småföretagarnas Riksförbund till exempel. 

Det politiska spelet om LAS fortsätter. Som den charad det är. För alla förstår att ingenting kommer hända med LAS, inget som är någon reell förbättring för företagen i alla fall. 

Men de kosmetiska förändringar som kommer bli resultatet av ”förhandlingen” mellan S å enda sidan och C och L på den andra kommer utropas av alla som jättestora.

Så att C och L får ett hundben att kasta till sina lättlurade väljare. 

Under tiden kommer vi få ser mer sådana här ”objektiva” svar och analyser av åsiktsmässigt köpa parter till regeringen. 

……..

Sajten är gratis utan annonser och går inte att prenumera på. Vill man trots detta stödja sajten:

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!