Etnisk röstning ett växande problem

Jag skrev om etniskt röstning och/eller klanröstning (för det kan vara antingen eller samt både ock) direkt efter valet 2018, då intåget i riksdagen av somaliern och miljöpartisten Leila Ali Elmi som överraskade alla aktualiserade trenden som pågått i flera val. Men då framför allt i lokala val. 

Då var det bara jag och Ivar Arpi som uppmärksammade problemen, nu har alla i media glömt att de kallade oss rasister för det. 

Idag aktualiserades frågan igen genom inte ett riksdagsval men ett pris – Matbloggspriset. Som kan innebära stor framgång för den som vinner, Zeina från Zeinas Kitchen fick det 2015 och hon lagar mat i Köket och i andra TV-program professionellt idag. 

För Matbloggspriset nollställde röstningen av Folkets val och bestämde sig för att göra om tävlingen, efter klagomål om orättvisa. 

Khadija Mohamud är svensk-somalier och ledde stort i flera veckor, givetvis anklagades ändringen direkt för att vara rasistiskt. 

Att flera stycken av de nominerade har utländsk bakgrund verkar inte ha spelat någon som helst roll för slentrianutbrottet. 

Khadija hade 8,4 tusen röster när röstningen nollställdes, Zeinab låg tvåa på 5,3 tusen och resten hade betydligt färre. Stor skillnad mellan henne och alla andra alltså. 

Så varför ledde hon så stort? Var det för att hon verkligen har den överlägset bästa matbloggen?

Troligen inte. 

För läser man kommentarerna under hennes bild klarnar bilden – hon fick somaliska röster för att hon är somalier och det hade ingenting med mat att göra. Hon var en representant för somalier. Punkt. Maten, eller politiken som i Ali Elmis fall, är oviktig, det har bara med representation av etnicitet att göra. Och det går ju inte att konkurrera med. Ingen av de andra kan konkurrera i en tävling om att vara somalier och därmed fixa flest somaliska röster. 

Bilan Osman, deras största opinionsbildare (svensk-somalierna) och Ylva Habel, en galen person på Södertörn som ”forskar” om rasism och är den första person jag tvingades blocka på Facebook pingas också in i jakten på etniska röster för Khadijas blogg. 

 

Mohammed Nuur är för övrigt socialdemokratisk politiker i Tensta. Notera vilka han pingar in. 

Des personer han pingar in är administratörer för stora somaliska sidor på Facebook – Somalier i Sverige samt Somaliska Röster. En med 8 700 medlemmar, en annan med 5 100. 

Stängda hemliga grupper där bara folk med rätt hudfärg släpps in. 

Så jag har ingen möjlighet att läsa vad som skrivs men personerna bekräftar i flödet att de uppmanat medlemmarna i grupperna att gå in och rösta på just Khadija, för att hon är somalier. 

Så givetvis tyckte de övriga tävlande att detta var orättvist. 

För priset förvandlades i ett svep till en etnisk tävling och inte en matbloggstävling. Den som kan mobilisera störst ”klan” vinner. 

Modigt av Matbloggspriset att trots att de visste vilket getingbo det är att dra i bromsen, med efterföljande rasistanklagelser, göra just det. Göra om tävlingen. 

De har ändrat sina regler. 

”OBS! Både nomineringarna och rösterna måste baseras på bloggen, recepten och drycken, inte på politisk, religiös, etniskt, annan grupp- eller åsiktstillhörighet. Att be om röster i sådana forum som inte har koppling till bloggen, mat, bak eller dryck leder till diskvalificering.”

I matvärlden kan den som vinner priset bli en makthavare och få en strålande karriär, alltså är det inte oviktigt. Den här sortens tävlingar som bygger på röstning online är alla idag potentiella arenor just för etnisk röstning. 

Detta aktualiserar problemet med samma sak i politiska val. 

Vi håller på att få ett reellt problem med den här sortens etnisk röstning vad gäller politiska val i Sverige. Utvecklingen började i kommunalval, där etniska kandidater, inte sällan just somalier, genom att bedriva kampanj på somaliska i områden med stor somalisk befolkning, kunnat i princip kuppa sig in på maktpositioner. 

I Göteborg fick en 23-årig somalier utan erfarenhet en plats i kommunfullmäktige, som ”representant för orten”, dvs somalier i orten. Inte för Miljöpartiet, vilket var partiet han använde. 

I Trollhättan hände samma sak, en somalier utan politisk bakgrund slog ordförande för just Miljöpartiet lokalt. 

Abdullahi Warsame lyckades ta sig in i kommunfullmäktige i Borås inte bara utan politisk erfarenhet utan också utan valkampanj. För sossarna. 

Även Borlänge har etniska röster genom Mursal Isa och Ahmed Abdiqadir, båda somalier och båda från….Miljöpartiet. 

Vi kommer se accelererande problem med att framför allt kommuner, som blir extra sårbart i valsystemet då valkretsarna är så små, kommer ha etniska kryssraketer, fler och fler för varje val. 

Men även riksdagen. Det parti som är mest infiltrerat av detta synsättet är just Miljöpartiet för att det är ett litet parti utan skydd mot kupper och med stort motstånd mot central styrning. Perfekt för alla som vill infiltrera ett parti för att åka katapult till makten. 

Socialdemokraterna har inte ens medlemsval, alla deras kandidater är centralt valda och det gör det svårare även om de inte alls är immuna. Moderaterna har inte längre lika öppet då förbundsstyrelsen har veto mot alla föreningars listor. 

Men personvalssystemet hindrar ändå inte folk från att runda reglerna inom partier och kryssa sig förbi.

Nu är det två år kvar till valet. 

Alla partier borde redan nu komma överens om två saker: att inkludera i samtliga partiers kandidatförsäkran alla kandidater skriver på att man förbinder sig att all kampanj ska bedrivas på svenska, och att brott mot detta renderar automatisk uteslutning. 

Sedan är det tyvärr varje partis interna jobb att lägga in alla spärrar man kan i sina egna stadgar och processer som omöjliggör så gott det går den här sortens kandidater. 

Men genom att kräva av varandra att alla kampanjer ska ske på svenska gör åtminstone att etniska kandidater inte längre skulle få fribiljett att som i valrörelsen 2018 obehindrat ljuga om andra partier utan att det avslöjas och granskas. 

Att inte göra detta kommer skapa ett orättvist val, för partier och väljare har ingen möjlighet att kontrollera vad de övriga säger och kandidater med annan etnisk bakgrund får en orättvis fördel. 

Miljöpartiets väg neråt kommer fortsätta om partiet inte själva täpper till den etniska dörren de har på vid gavel, för fler och fler av de kandidater de själva vill ha kommer se sig totalt utkonkurrerade av politiska blåbär med rätt etnisk bakgrund som kommer ta över kommun efter kommun. 

Den etniska röstningens tid är nu. 

Vad tänker politikerna göra för att hindra utvecklingen?

……..

Sajten är gratis utan annonser och går inte att prenumera på. Vill man trots detta stödja sajten:

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!