Veronica Palms hyckleri

Veronica Palm kandiderade till riksdagen igen 2014 men när det stod klart att Socialdemokraterna inte hade tänkt att belöna henne med någon viktig position efter valsegern valde hon efter valet att avstå sin plats. 

Sedan dess har en av de sossar med högst svansföring i riksdagen fört en bekväm tillvaro genom att göra ingenting. För med det gamla systemets pension kan hon kvittera ut 47 000 kronor per månad. Och det har hon såklart gjort. 

I en granskning i Dagens Industri våren 2019 var hon en av de 104 fd politiker som lever på oss andra utan någon ambition att ta ett jobb. 

Ca 2,7 miljoner kronor hittills har Veronica Palm kostat skattebetalarna.

Ändå har hon mage att hålla hög svansföring om just slöseri med skattepengar, som hon tycker att välfärdsföretagen gör i sitt korståg mot valfrihet. 

”Sluta bara. Sluta slösa bort skattepengar genom att leka ”affär” med så viktiga saker som skola, vård och omsorg”, skrev hon på Twitter den 2 oktober 2020.

Men det slutar inte med detta hyckleriet, det finns mer. 

För Palm har gjort som många fd politiker – utnyttjat kryphålet i ersättningsreglerna som säger att man inte behöver avräkna pensionen mot intäkter i bolag man äger. 

Så i två år har hon fått intäkter i eget aktiebolag. Enligt 2018 års bokslut drog hon in 240 967 kronor i intäkter. Men eftersom hon inte behövde ta ut lön gjorde hon 65 000 kronor i vinst, en vinstmarginal efter skatt på 27 %. Inte illa. 

Så Palm belönade sig själv med en lågbeskattad utdelning 65 000 kronor, dvs hela vinsten togs ut. 

2019 tjänade hon ännu mer pengar. Nästan 400 000 kronor, med en vinst på 214 000 kronor efter skatt hade hon en vinstmarginal på 54 %.

Friskolor har i snitt en vinstmarginal på 5 %Men det är ju skillnad på skatt som går till henne, utan att hon behöver prestera något, och skattepengar som ger barn utbildning.

Palm var nöjd med resultatet och belönade sig själv med ytterligare en utdelning, hela beloppet faktiskt. Till låg skatt.

214 000 rätt ner i fickan, minus skatten då som betalas privat. 15 693 kronor per månad efter skatt för att vara exakt. En lön som vanliga arbetare i början av sin karriär är nöjda med. 

Men mycket vill ha mer såklart. 

Och det är skillnad på när skattepengar går till en sosses egna fickor och regler för andra. Så Palm kvitterade ju ut 47 000 kronor per månad i pension (minus skatt) PLUS utdelningen på nästan 16 000 kronor per månad efter skatt. 

Bedrövligt. 

De här reglerna måste ändras. Systemet med pensionen var aldrig tänkt att folk sedan skulle kunna ackumulera intäkter i bolag och så länge de inte tar ut lön så räknas det inte. 

Dags att stänga det här kryphålet för politiker-eliten. De är redan från början mycket priviligierade och ändringen av pensionerna var bra men inte tillräckliga. 

Förbjud politiker att kvittera ut pensioner om de har intäkter i eget bolag. Det är bara att göra en rimlig avräkningstrappa att för inkomster 0-50 000 kronor per år är det X kronor avdrag, för inkomster 50 -100 kkr Y kr avdrag per månad och så vidare. Vid en viss omsättning utgår helt rätten att ta ut pension. 

Om personen inte tar ut lön i eget bolag är nämligen ointressant. Finns MÖJLIGHETEN att ta ut lön ska detta räknas. 

Detta är ett av många hål i systemet som bara skapar ännu mer förakt för politiker och klyftan mellan vanliga människor och eliten späs på. 

Gör om, gör rätt. 

……..

Sajten är gratis utan annonser och går inte att prenumera på. Vill man trots detta stödja sajten:

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Köp min bok om hoten mot yttrandefriheten

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!